MTI

Mintegy 1,5 megabájt adatot foglal el az agyban a nyelvismeret

Mintegy 1,5 megabájt (megabyte) helyet foglalnak el az agyban a nyelv tárolásához és használatához szükséges információk amerikai kutatók szerint.

A Rochesteri és a Kaliforniai Egyetem tudósai, Francis Mollica és Steven Piantadosi a Royal Society Open Science című szaklapban publikált tanulmányukban mutatták be információelméletüket, mellyel leírták az angol nyelv különböző részeinek tárolásához szükséges adatmennyiséget - olvasható a Medical Xpress tudományos hírportálon. Csecsemőként az ember elkezdi magáévá tenni és beszélni a körülötte lévők nyelvét. Hogy ez pontosan hogyan történik, még mindig rejtély a kutatók számára, de azt tudni, hogy jóval többet jelent, mint a szavak és definíciójuk szótárszerű tárolását.

A szavak között létrejönnek asszociatív kapcsolatok, például a repüléshez kapcsolódhat a madár, vagy éppen a szárny, a vörösbegy szó. Léteznek olyan információk, melyek megmondják az agynak, hogyan ejtsen ki egy szót és hogyan használhatja vagy nem használhatja azt más szavakkal együtt. Mollica and Piantadosi adatmennyiségre fordította le az agy nyelvre vonatkozó információkat tároló módszereit. Ehhez információelméletet használtak, az információk szimbólumrészletek segítségével történő kódolásával foglalkozó matematikai tudományterületet.

Kalkulációik során kijelölték az angol nyelv bizonyos aspektusait. Megállapították, hogy az emberek mintegy 50 fonémát - szavakat alkotó hangot - használnak, ezek tárolásához egyenként mintegy 15 bitre van szükség. Ezután a szavakat vették figyelembe, melyekből az átlag ember becsléseik szerint nagyjából 40 ezret használ, melyekhez összesen mintegy 400 ezer bit "tárolóhelyre" van szükség. A nyelv ismeretéhez és használatához bizonyos, a szavak gyakoriságára vonatkozó információkat 80 ezer bitet felhasználásával tárol az agy. A szavak jelentésének tárolásához további 12 millió bitre, a mondattani információinak tárolásához 700 bitet használhat az agy.

Az így végeredményül kapott mennyiség - 1,56 megabájt - egyetlen digitális fénykép tárolásához elegendő adat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tinman #5
  Ez így van... egyetlen szó iszonyú mennyiségű adatból épül fel, 1.5 MB? Jó vicc.
 • Tinman #4
  Az agyban tárolt információ nem nullákból és egyesekből áll, de nem is analóg! Többdimenziós tárolásról van szó, ugyanis ha fentebbi példában vett "madár" szót nézzük csak, akkor az nagyon sok helyről gyökerezik, pl.:

  - látvány
  - illat
  - tapintás
  - a betűk összessége, de akár egyetlen betűhöz is köthető emlék, ami mélyen gyökerezik
  - emlékek sokasága
  - és a fentebb említett asszociációk is a gyökereit képezik

  Az agy a konkrét szó felidézésekor rengeteg egyéb információforrást mozgat meg, így lehet az is, hogy a madár egy kicsit mást jelent számodra is, és számomra is, miközben mind a ketten jól tudjuk, hogy miről van szó, mi a fő jelentése.

  Egy biztos: Ez többdimenziós tárolási forma, ráadásul olyan, hogy "adatvesztés" esetén SEM sérül az adott szó jelentése jó eséllyel... no meg semmiképpen sem analóg, vagy digitális... nem ilyen kezdetleges :-D
 • nlght #3
  ez mind baromság, amíg nem ismerik egy adategység tárolásának módját és magát az adategységet az agyban nem tudják definiálni, addig jobbágykápráztatás az egész
 • Ender Wiggin #2
  Egy pszicho prof (amerikai) azért adott egy becslést, ha számosítani kell, akkor az agyi tároló kapcitás olyan 2,5 petabájt körüli...
 • Macropus Rufus #1
  "Mintegy 1,5 megabájt (megabyte) helyet foglalnak el az agyban a nyelv tárolásához és használatához szükséges információk amerikai kutatók szerint. "
  talán inkább a Brit tudósok szerint. Hogy a fenébe lehet egy analóg, kémiai elven működő rendszer adattárolását egy digitális elven működő elektronikus eszköz kapacitásához hasonlítani? (lehet kövezni, de sztem ez nem összehasonlítható. Egy LP-n tárolt hanganyag méretét sem lehet megadni byte-okban, sztem egy kémiai elven alapuló adattárolás sem számosítható. Más elven működik.)


  Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2019.03.29. 09:10:07