Ötvös Tibor

Családi bunyó - a pankrátorok propagandafilmje

A Családi bunyó nem az a térdcsapkodós vígjáték és csak egy, hazánkban elég vékony rétegnek szól majd a pankrátorok világának pozitív oldalát bemutató film. Ettől még érdemes adni neki egy esélyt.

Hogy tetszett a Családi bunyó?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
A pankráció intézményét elég sokan megmosolyogják, pedig cseppet sem könnyű ez a sport. Bár a "harcosok" inkább nevezhetők kaszkadőrnek, mint igazi bunyósoknak, de azért a kis utazó csoportosulásoknál lehet igen komoly verekedéseket látni. (A Mickey Rourke főszereplésével készült "A pankrátor" remekül mutatta be ezt a világot). A Családi bunyó a plakátok alapján vígjátékként hirdeti magát, de valójában egy önéletrajzi sportfilm. A főszereplő Paige ugyanis létező személy és a végén láthatjuk is az eredeti családot, archív felvételeken.

Raya családja nem nevezhető hétköznapinak: apja korábban bűnöző, anyja csöves volt és végül a pankrációban találták meg a megváltást, azt a bizonyos második esélyt. Ez a hóbort ráragadt a lány öccsére, aki már kisgyerekkorától a WWE világáról álmodott. Raya véletlenül, 13 évesen került be egy bunyóba, ahol végül annyira megtetszett neki a világ, hogy ott is ragadt. A Családi bunyó igazából az ő WWE karrierjét mutatja be, sajnos azonban szinte csak a rózsaszín szemüvegen keresztül. Nyoma sincs bukkanóknak, komolyabb kihívások nélkül halad előre a lány, ami azért elég sok kérdést vet fel az emberben.



Azonban senki ne gondolja azt, hogy Paige (ez lesz a végső művészneve) élettörténete unalmas vagy rossz filmet eredményezett. Erről szó sincs. A Családi bunyó nem az a térdcsapkodós vígjáték, melyre még évek múlva is emlékezni fogunk, de egyszeri kikapcsolódásnak megfelel ami kizárólag a színészeknek köszönhető. Nick Frost az édesapa szerepében zseniális, évek óta remekül hozza a különc mellékalakokat és láthatóan élvezi a dolgot. Az anya Lena Headey nagyon jó párja, aki azonban viszi a prímet az a két főszereplő: Florence Pugh a magában kételkedő Paige/Raya alakját kelti életre, nagyon szerethető módon. Az öccse, Jack Lowden kapott komolyabb drámai perceket is, amivel nagyon jól megbirkózik. Átérezzük a csalódottságát, haragját és kétkedését. Ha valaki egész életében vágyik valamire és becsapják előtte az ajtót, akkor ott bizony át kell értékelni az életünket.

Bár Dwayne Johnson is szerepel a plakáton, ez csak reklám, hiszen alig 5 percet kapott összesen a filmben. Persze producerként kivette részét az alkotásból és a megjelenése mindig ad egy plusz löketet a filmnek, de elég nagy túlzás ennyire kiemelni a személyét. Vince Vaughn azonban ismét a régi, nagyon jól alakítja a megkeseredett, de kőkemény "edzőt". A rendezés kapcsán nem nagyon lehet bármit is mondani. Stephen Merchant eddig többnyire színészként volt látható (itt is osztott magára egy kisebb szerepet) és nem rendelkezik túl nagy direktori repertoárral, de tisztességesen helytállt. A verekedések elég látványosak, a színészek kaptak teret a kibontakozásra és a legfontosabb, hogy az egész alkotásnak szíve van.



Bár a Családi bunyó valójában egy tündérmesét és egy eléggé megmosolyogtató sportágat mutat be a nézők számára, de még így is érdemes adni neki egy esélyt. A színészek láthatóan élvezték a forgatást és lubickolnak a szerepeikben, ezzel elég komoly érzelmi töltetet adva a filmnek. Szóval ha nem is lesz klasszikus, nem érhet fel A pankrátor magasságába és látványosan csak a pozitív oldalát mutatja a WWE világának, de még így is megéri azt a közel két órás játékidőt a Családi bunyó.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Családi bunyó (Fighting with My Family)
szinkronizált, angol-amerikai életrajzi dráma, vígjáték, 108 perc, 2019
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Stephen Merchant
Producer: Michael J. Luisi, Kevin Misher, Dwayne Johnson
Operatőr: Remi Adefarasin
Vágó: Nancy Richardson
Forgatókönyvíró: Stephen Merchant

Florence Pugh (Raya Knight)
Dwayne "The Rock" Johnson (Dwayne "The Rock" Johnson)
Lena Headey (Julia Knight)
Vince Vaughn (Hutch)
Stephen Merchant (Hugh)
Nick Frost (Ricky Knight)
Jack Lowden (Zak Knight)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • takysoft #5
    Öhm... kedves cikkíró. Nagyon szépen összeszedett cikk, de azért arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a pankrációt NAGYON gondosan nem hívja sportnak egyetlen pankrátor egyesület sem.

    A Pankráció színház. Méghozzá egy igen élvezetes és nagy hangulatod darab belőle, magam is nagy rjaongója vagyok.
    Attól, hogy a story kitalált, a történések még nagyon érdekesek tudnak lenni. Amikor anime-t nézek, akkor sme zavar, hogy valaki előre megírta... és nagyon tudok szurkolni :)

    És bizony a színészetnek egy nagyon speciális és igen kemény műfaja ez. Semmiképp nem szabad ezt alábecsülni.
    A magyar rajongóknak a Véres November nevű esemény tudok szívből javasolni, nyilvánvalóan a legnagyobb magyar gála. Voltam tavaly is, és remek show volt :)

    De ez nagyon szigorúan NEM sport.
  • Kergelez #4
    Én szívesen megnézném, ha járnék moziba. Huszonévesen rajongója voltam a sportágnak, persze csak a tv-n keresztül. Még az is eszembe jutott, hogy megtanulom az angol nyelvet. Ez jó motiváló tényező lett volna, de a körülményeim akkor nem tették lehetővé.
  • Atisz #3
    Tényleg propagandafilm, tehát a nálunk való bemutatása óriási hülyeség. A szokásos "nemtudommitnézekcsakbeülökegyfilmre" réteg ott lesz és röhög majd kényszeredetten, de egyébként itthon (sőt egész Európában) instant bukta.

    Arra jó, hogy az ember megnézze milyen világból jött napjaink legjobban fizetett (állítólag) "színésze" a Szikla/the Rock, alias Dwayne Johnson. Egyébként elhiszem, hogy van olyan női pankrátor, aki a filmhez bemutatott módon vált sztárrá.

    Ez a film az (észak-)amerikaiaknak szól. Legalább akkora hülyeség, mint egy amerikai futballról szóló filmmel előrukkolni itt Európában. Náluk az a világmindenség, a Föld többi részén meg a valódi foci. Pont.
  • ostoros #2
    Hát... az. Nem sok védeni való van a pankráció műfaján... de amit lehet azt megteszi a film.
  • kalapos01 #1
    Propaganda? Bazmeg...