Ötvös Tibor

Megtalálta a helyes utat a DC az Aquaman kalanddal

Amilyen nevetséges elsőre egy halakkal kommunikáló szuperhős, olyan pazar módon oldotta meg a feladatot James Wan. Az Aquaman vicces, látványos és talán az utóbbi évek legjobb DC-s filmje.

Hogy tetszett az Aquaman?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
A DC univerzum valamely fontosabb vezetője kicsit észhez tért és rádöbbent, hogy nem kell nekik a Marvel sikerszériáját követni és azokat megpróbálni lemásolni. Haladjanak a saját tempójukban, építsék fel a karaktereiket és keressék meg minden filmjükhöz a megfelelő rendezőt. A Wonder Woman kapcsán nagyon bejött a dolog, ám azért az Aquaman önálló kalandja adott okot némi bizonytalanságra. A Batman Superman ellen filmben csak pár pillanatra bukkant fel, de Az igazság ligája csapatában sajnos már jóval kevésbé volt megnyerő Atlantisz hercegének megjelenése.

James Wan elsőre érdekes választásnak tűnt, hiszen a direktor eddig többnyire horrorokkal tette le a névjegyét Hollywoodban, ott viszont igazi klasszikusokat készített (Fűrész, Démonok között). Az első előzetesek ráadásul egy igen csillogó világot vetítettek előre, mely egy gagyi, B-kategóriás filmet ígért és a DC univerzum további filmes lejtmenetét. Aztán megérkezett az Aquaman és mindent vitt. James Wan filmje ugyanis egészen elképesztő lett, roppant hangulatos és nagyon látványos. Szóval igen, a "halember" most lenyomott pár Marvel-filmet.



A nyitányban megismerhetjük a főszereplő, Arthur szüleinek találkozását és az indokot, miért is kellett anya nélkül felnőnie. Majd egy vágással Az igazság ligája eseményei utánra ugrunk és innen indul az igazi kaland. Első bevetésén hagyja meghalni a későbbi Fekete Manta apját, aki ezért bosszút esküszik, miközben Atlantisz jelenlegi királya, Orm sereget toboroz a földlakók ellen. Az emberiség ugyanis addig szennyezte a vizeket, hogy azt már a lentiek sem nézhetik tétlenül és Arthur öccse ezért szeretne harcot indítani. Ezt persze Aquaman sem hagyhatja és elindul, hogy jogot formáljon a trónra.

Wan már rögtön az elején leszámol azzal a hittel, hogy Aquaman egy töketlen alak, és Az igazság ligájában betöltött szerepe most alátámasztásra került. A készítők nem restek folyamatosan poént csinálni a berögzült dolgokból a hős kapcsán. Például hogy nem is büdös, hiszen egész nap vízben van. Vagy hogy csak annyi a szuperképessége, hogy kommunikál a halakkal. Nem, Aquaman ezúttal nagyon erős és karakteres lett, amit Momoa látható örömmel formál meg. Teljesen beleéli magát a szerepbe, nagyon lazán adja magát elő és nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ő már Aquaman.

Patrick Wilson már sokadik filmjét készíti közösen a rendezővel és láthatóan most is nagyon érzik egymást. Bár Orm király szerepében kicsit komolyabban veszi magát a társainál, de a végén azért ki is kacsint kicsit a nézőkre, hogy "ezt azért ne vegyétek túl komolyan, hiszen mégiscsak egy cápán lovagolok". És ez egyébként valóban jellemző az egész filmre. A teljes komolytalanság, amivel valóban képesek a készítők megragadni a nézőket. Mikor Arthur és Mera megtalálják a titokzatos ereklyét rejtő szerkezetet, kiderül, hogy az víz nélkül nem működik, és kénytelenek varázslathoz folyamodni. Mire Arthur lazán közli, hogy le is pisilhette volna ennyi hókuszpók helyett; ez a lazaság viszi el a hátán a filmet.



A látványra sem lehet panasz, hiszen a film előzeteseiben csak a színes világot emelték ki, de azért akadnak jóval sötétebb részek is (hiszen mégiscsak egy DC hősről van szó). Ezek a komorabb részek is oldva vannak poénokkal, amik jól is működnek. Mind Dolph Lundgren, mind illem Dafoe meghálálja a leszerződtetésüket, akiket azonban kihagyhattak volna az Amber Heard és a Fekete Manta. Előbbi hihetetlenül rossz színésznő, sajnos egyetlen pillanatát sem hisszük el neki. De legalább jól néz ki. Utóbbi pedig érthetetlen, miért is került be, hiszen egyetlen összecsapást leszámítva nem nagyon van szerepe. Vele vezetik fel a folytatást, amit már forgatnak, szóval egy darabig nem szabadulunk a karaktertől.

Nem hittem volna, hogy Az igazság ligája után ezt leírom, de az Aquaman a 2018-as év egyik legüdítőbb filmje lett. Momoa nagyon jó, a látvány viszi a prímet, a rendezés pedig tökéletes. Egy-két kisebb hibát leszámítva Aquaman első, önálló kalandja a DC univerzum egyik legjobbja (A sötét lovagtól azért még messze van) és reméljük, hogy most már ezen az úton halad tovább a cég. Nem kell majmolnia a Marvelt, hiszen a DC rajongók feltehetően nem azt várják, amit ott látnak - hiszen akkor a DC képregényei sem élhetnének meg a vetélytárs mellett. Ezek után kíváncsian várjuk, hogy a Shazam!, a Wonder Woman 1984, de leginkább a Joker mennyire képes helyt állni ezen az amúgy eléggé telített piacon. Tovább menetel a DC vagy a Wonder Woman és az Aquaman csak pozitív kivételek voltak?

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Aquaman (Aquaman)
szinkronizált, amerikai-ausztrál akciófilm, kalandfilm, fantasy, 143 perc, 2018
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: James Wan
Producer: Jon Berg, Rob Cowan, Geoff Johns, Deborah Snyder, Zack Snyder
Operatőr: Don Burgess
Vágó: Kirk M. Morri
Forgatókönyvíró: Will Beall

Jason Momoa (Arthur Curry / Aquaman)
Amber Heard (Mera)
Nicole Kidman (Atlanna királynő)
Patrick Wilson (Orm)
Dolph Lundgren (Nereus király)
Willem Dafoe (Nuidius Vilko)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ktamas74 #13
    A film, mint művészet elég szubjektív dolog. Ami nekem tetszik, azt lehet, hogy mást abszolút nem hoz lázba.
    MIndenesetre egy szuperhős film számomra akkor értékelhető, ha elképzelem az egész filmet CGI nélkül illetve latexruha helyett normál ruhába öltözött szereplőkkel. Ha így is működik a sztori, érdekesek a karakterek, akkor mondom rá, hogy jó, tetszik stb.
    Még akkor is, ha a szuperhős műfaj a látványról, az akcióról szól (legalábbis a moziban).
    Ha valaki olvasott a 80-as, 90-es években Marvel, DC képregényeket, akkor az tudja, hogy miről beszélek. A Batman képregények sztorijának pl. 80%-át a nyomozás adta ki. Persze elfogadom, hogy mai generációt inkább csak a zuzás érdekli. MIndezek ellenére pl. a Sötét lovag tetszett, illteve a Wonder Woman se volt rossz.
  • Zombee #12
    A pontozással nem értek egyet, a sorrend már közelebb áll a valósághoz, annyiban biztosan, hogy a Suicide Squad a legalja, utána a Justice League. Bár utóbbi már nem az a bántóan szar, inkább csak egy kőbuta akciófilm dögunalmas karakterekkel, meglepő módon épp Aquaman tetszett ott is a legjobban, pedig abszolút semmi ismeretem róla (meg Cyborg-ról, de ő nem is kavart fel).
    A Man of Steel nem rossz egyébként, bár kissé furán megtekerte a történetet, hogy nem Luthor volt az első ellenfél, hanem egyből Zod, aki a képregényekben is jóval későbbi. Ettől eltekintve teljesen rendben volt, a Batman v Superman-t sem éreztem rossznak, inkább csak hosszú, a Liga későbbi tagjainak szerepeltetése indokolatlan, és akadt pár jelenet, aminek a filmben semmi értelme, max ha valaki ismeri a vonatkozó képregényt, és ez egy drága mozifilmnél hiba. A Wonder Woman sikerét viszont nem értem, nyilván jobb a két legrosszabbnál, de nekem unalmas volt, WW nem túl érdekes karakter, és igazából ellenség se volt a film utolsó 10 percéig.
    És amire nem fogadtam volna, annak ellenére, hogy a karakter tetszett a JL-ben, az Aquaman sikere. Giccses, rajzfilmszerű látvány, de baromira működik, Momoa jól hozza a macsó hőst, egy szórakoztató akciódús mesefilm.
  • Sir Charles #11
    Hú koma. azért eléggé egy DC alakú szemüvegen át nézed a filmeket. Én elhiszem, hogy rajongó vagy meg minden, de azért, ha a szívedre teszed a kezed te is látod, hogy a DC filmek se minőségben se történetben, se színészgárdában nem rúghat labdába a Marvellel szemben(a látványt nem írom, mert sok pénzért már bármit meg lehet csinálni).
    Hiába van nagy hype a Marvel filmeknél, ha olyan szarok lennének, mint a DC filmek, akkor nem lennének sikeresek 10 év után is.(sőt egyre sikeresebbek).
    Félre ne értsd, én nem vagyok egy nagy képregény film rajongó, csak szeretek kikapcsolódni és jó mozikat nézni.
    Sajnos a DC-s mozik erre teljesen alkalmatlanok.
    Kivéve a WW-t mert az tetszett.
  • cateran #10
    "úgy a mozivásznon is sokkal sötétebb, erőszakosabb és komplexebb karakterekkel és történetekkel bírnak"

    Ezen hangosan felnevettem....A DC tvsorozatai koroket vernek a Marvelere, de moziban? Uristen....Justice League aka Superman es baratai? Keves szarabb filmet lattam (ugy altalaban...szuperhosos filmekben, meg ennel csak a Superman vs Batman, meg a Man of Steel volt rosszabb...meg a..hat vegulis majdnem az osszes tomeny kaksza)
    A Wonder Woman meglepoen jo lett..A Suicide Squad a tomeny rettenet...sot a Batman trilogia ota az osszes DC film maga a tomeny rettenet...kiveve a WW...pedig 1 lukas 2 fillerest nem adtam volna, mikor bemutattak Gal Gadotot, mint foszereplot...

    Viszont Gotham nagyon jo, Titans is eleg jo, Constantine is az volt 1 egesz evadig (rohadjanak meg a cancelert) ellentetben a Marveles sorozatokkal (Inhumans..jezuserejefasza...vagy Iron Fist...az..egeszen lenyugozoen volt otvar szar...)
  • tom_pika #9
    A Suicide Squad-ot nagyon lágyszívűen pontoztad. Annak a filmnak az egyedüli pozitívuma, hogy Harley Quinn őrült szexi :-)
  • Etinger #8
    Teljesen más karakter a két ember. Chris Pratt amolyan vígjátékos laza csávó, Patrick Wilson meg egy komolyabb karakterszínész. A Fargo 2. évadában nagyot alakított például-
  • Etinger #7
    Hát.. nem túl magas a léc úgy látom. És nem arról van szó, hogy a Marvel filmjei annyira jók lennének, csak a felsorolt a DC filmek piszok gyengék. Nyilván ha az ember rajongó, akkor sok mindent elnéz... Mondjuk én a kedvenc filmemre se mondanám reálisan, hogy 10/10, max egy erős 10/9.
  • Axlkenobi #6
    Imádom a DC hőseit, számomra köröket vernek a vérgagyi Marvel-karakterekre. A két moziverzum is erősen különbözik: a Marvel sikere abban rejlik, hogy a futószalagon legyártott termékeinek se íze, se bűze. Semmi eredetiség, semmi egyéniség, minden a kockázatmentességről szól. Ha volt kiemelkedő pillanata annak a franchise-nak, akkor az első két Amerika Kapitány filmet kell mondani, amik képesek voltak kilógni ebből a semmilyenségből.

    A DC merőben más utat választott: ahogy a képregényekben, úgy a mozivásznon is sokkal sötétebb, erőszakosabb és komplexebb karakterekkel és történetekkel bírnak. Ehhez mérten Zack Snyder két filmje, Az Acélember és a Batman Superman ellen igazi DC-mozik, óriási köröket vernek minden téren a konkurenciára. Ja, hogy kevésbé trendi és divatos, mint a műmájer, kínosan vicceskedő és minden pillanatában tétnélküli Marvel? Elnézést érte!

    Mivel ezek a filmek nem találták meg azt a túltolt hájpot mint a Marvel, ezért a Warnernél a lehető legostobább döntést hozták: igazítsuk filmjeinket a konkurenshez. Ennek következtében született meg a vizuálisan lenyűgöző, de ezt leszámítva óriási csalódás Öngyilkos Osztag, valamint a Snyder kezéből kivett és a kontár Joss Whedonra bízott, félig kiherélt Igazság Ligája. A Wonder Woman sokkal jobb ezeknél, mert butaságai és hibái ellenére is sokkal közelebb áll stílusában és hangulatában Snyder két filmjéhez.

    Az Aquamantől az előzetesei alapján nagyon sokat vártam, és összességében nem is kellett csalódnom. A képi világ nem csak lenyűgöző, de ki merem jelenteni, hogy a valaha volt egyik legkreatívabb, amit megalkottak. A szereplőgárda is remek: Momoa, Heard, Wilson, Lundgren, Kidman, Morrison, egytől-egyig mind telitalálat. Ami miatt mégsem tökéletes, hogy a zene eléggé semmilyen lett, egyetlen emlékezetesebb dallam sem jut eszembe a (a beleerőszakolt betétdalokat meg főleg hagyjuk), illetve néhol túl van tolva a humor, lehetett volna valamivel komorabb is az egész. De ezzel együtt messze a legjobb képregényhős cucc a MoS és a BvS óta.

    Eddigi DC-filmek:
    Man of Steel 10/10
    Batman v Superman 10/10 (a rendezői, a mozis 9-est kapna)
    Suicide Squad 6/10
    Wonder Woman 8/10
    Justice League 7/10
    Aquaman 8/10
  • Ender Wiggin #5
    Az összes újkori DC-film nagyon gyenge, ha ez legalább vicces, akkor egy lépés a jó irányba.
  • gagali #4
    Szőkés volt neki a filmben is, figyeltem direkt, jól meg volt csinálva :)
    https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2018/11/aquaALTTOP-800x542.jpg