MTI

Mesterséges rádiójelek után kutattak az Oumuamuát vizsgáló tudósok

Mesterséges rádiójelek után is kutattak a tudósok, amikor az Oumuamuát, a Naprendszer egy éve felbukkant első "csillagközi bevándorlóját" vizsgálták.

Az Oumuamua 2017-es felfedezése óta a tudósok próbálják magyarázni különleges alakját és jellemzőit, pontosan meghatározni eredetét. A kaliforniai Mountain View-ban működő, a Földön kívüli intelligens élet keresésére specializálódott SETI intézet tudósai az Allen Teleszkópsor (ATA) segítségével figyelték meg az Oumuamuát, amikor mintegy 278 millió kilométerre volt a Földtől. Céljuk az volt, hogy mesterséges rádiójeleket találjanak, amelyek bizonyítékul szolgálhatnak arra, hogy az objektum "nem a saját csillagrendszerében bekövetkezett véletlen gravitációs csúzli-hatás által az űrbe kilökődött egyszerű kőzet".

"Olyan jelek után kutattunk, amelyek bizonyítják, hogy az objektum valamilyen technológiát foglal magában, tehát mesterséges eredetű" - mondta Gerry Harp, a kutatásról készített tanulmány vezetője. A csillagászok eredményeiket az Acta Astronautica című szaklap 2019 februárjában megjelenő számában fogják bemutatni.


A tudósok nem találtak rádiójel-kibocsátást. "Megfigyeléseink nem zárják ki egyértelműen, hogy az Oumuamua mesterséges eredetű, de fontos adatokkal szolgálhatnak a felépítéséről" - tette hozzá Harp. Ezek az ismeretek eszköztárul szolgálhatnak a jövőben felfedezett csillagközi objektumok természetének megismeréséhez, vagy a Naprendszer más, kisebb objektumainak megismeréséhez. Régóta létező nézet, hogy ez utóbbiak is lehetnek csillagközi szondák: a rádiójelek megfigyelése új módot jelent ennek a fantáziadús, de nem lehetetlen elméletnek az ellenőrzésére - írta honlapján a SETI.

A tudósok többsége szerint a hosszúkás, szivar alakú űrobjektum egy másik naprendszerből érkezett, pályája alapján nem származhat a miénkből. Kezdetben úgy vélték, üstökösről van szó, ám kiderült, hogy egyetlen tulajdonsága sem vall erre, porból és vízjégből álló csóvája sincsen. Az Oumuamuáról feltételezték, hogy aszteroida, noha alakja rendkívül szokatlan, szivarhoz vagy uborkához hasonlítják, hossza 200 méternél is több.

A mesterséges eredetet tekintve a kutatók szerint az is egy lehetőség, hogy az Oumuamua egy napvitorlás, egy fejlett technológiájú műszerből származó törmelékként úszik a csillagközi térben. Az elmélet képviselői, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagászai szerint az objektumot a Nap sugárzása hajtja. Úgy vélik, az objektum nagy sebessége és szokatlan pályagörbéje annak következménye, hogy már nem működik.


A Hawaii Egyetem csillagászai 2017. október 19-én észlelték a Naprendszeren nagyon nagy sebességgel áthaladó objektumot. A kutatók Oumuamuának, hawaii nyelven "elsőként érkező távoli üzenetnek" nevezték el az égitestet. Felfedezése után mintegy 2,5 hónapon át volt látható nagy teljesítményű, földi bázisú teleszkópok segítségével. A kutatók folytathatták a munkát az összegyűjtött információk alapján, de a szivar alakú égitestet nem láthatják többé. A szakértők eddigi kutatásai szerint a 2015 BZ509 jelű égitest rögtön a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése után csatlakozhatott bolygórendszerünkhöz egy másik csillagrendszerből. Júniusban hivatalosan üstökösnek nyilvánították az Oumuamuát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Irasidus #9
  A kvantumkommunikációban is hagyományos közvetítő csatornákat használnak, úgy mint rádióhullámok, optikai kábelek, stb. Egyenlőre nincs bizonyíték a negyedik tér dimenzió létezésére, másrészt a fénynél gyorsabb kommunikáció nem lehetséges.
 • Elef #8
  Már az emberi tudomány is ott tart, hogy hamarosan a quantum szintű jelenségeket használja kommunikációra meg miegymásra. Pl fotonpárok.
  4. térdimenzió is létezik (vagy még több), bármi lehetséges. Nem az elektromágneses sugárzás a legjobb csillagközi kommunikációra, hasonlóan lassú mint a fény és ugyanúgy elnyelődik.
  Számomra ez a hír vicc szintű bulvár, találnak valami szokatlant és egyből idegen civilizációt gyanítanak mögötte. Ufómagazinba valók az ilyen feltételezések.
 • Irasidus #7
  Én csak azt vártam, hogy támaszd alá a kijelentésed. Amiket mondasz, az kommunikációra vagy nem a legalkalmasabb eszközök, vagy kifejezetten alkalmatlanok, vagy éppen nem létezik - sőt a legtöbb az elektromágneses hullámokat használja, csak azoknak sem a legalkalmasabb részét, hanem olyat (fény) ami könnyen elnyelődik, vagy a távolsággal megváltozik a hullámhossza. A rádióhullámokat nem az ember találta ki, hanem a természet, és a természetben ez a legalkalmasabb a kommunikációra. Nem humán. Gondolom nem igényled, hogy kifejtsem, hogy melyik miért nem használható?
 • esztyopa #6
  Most azt várod,hogy lépjem át a realitás,és az emberi érzékelés határait,és kezdjek fantáziálni?
  Ha én ezt tudnám,akkor a NASA már lecsapott volna rám !
  Színkombinációs lézersó? Gondolatátvitel- erősítő csodakütyü?Pontosan fókuszált fénysugár? Omega?! sugár?Gravitációs sugár? Irányított kvazár-pulzáció?
  Ugye ezek már elképzelhetetlenek,és csak a mai technológiánk ismeretében meg is cáfolhatók !
  Ja !
  És nem humanoidokról beszélünk !
  Utoljára szerkesztette: esztyopa, 2018.12.11. 09:26:55
 • bdzsana #5
  Jóhogynemmár füstjelek után kutatnak.
 • Irasidus #4
  De még mindig nem válszoltál, mivel, milyen rendszerrel? Humánközpontú is érdekes felvetés, mert tudomásom szerint nem érzékeljük - mi humánok - a rádióhullámokat. Akkor mitől is humán? Azért ezzel kommunikálunk, mert ez a legjobb módszer erre. Áthatólóképesség, hatótáv, meg ilyen szempotok vannak, humán nem nagyon...
 • esztyopa #3
  Elvetve a*humánközpontú* felfogást - egy általunk nem ismert/észlelhető kommunikációs rendszerrel.
 • Irasidus #2
  Semmi. Egy magánfinanszírozású rádióteleszkóptrendszert oda fordítottak, mert ez a dolga annak a rendszernek. Senki nem gondolja komolyan. Amúgy jó kérdés, viszont élnék a visszakérdezéssel, hogy akkor mivel kommunikálnának?
 • esztyopa #1
  És mi van,ha nem rádiójelekkel kommunikálnak?