Berta Sándor

Hatalmasat hibázott a kínai arcfelismerő rendszer

Pellengérre állították az egyik legnagyobb cég vezetőjét, hatalmas kivetítőkön megjelenítve az arcát és az igazolványszámát, merthogy állítólag átment a piros lámpánál.

Kínában több városban is használnak arcfelismerő megoldásokat és az egyik elég nagyot hibázott. A távol-keleti államban az ilyen alapú azonosítás egyre jobban elterjed, többek között keresett bűnözők megtalálására, valamint a vezetés közben telefonálók vagy a szabálysértők kiszűrésére. Utóbbiak közé tartoznak azok is, akik piros lámpánál vagy szabálytalanul, nem kijelölt helyeken mennek át az úttesten. Egyes régiókban még nyilvánosan pellengérre is állítják a bűnösöket, például óriási kivetítőkön jelenítik meg az arcképüket és az adataikat, valamint az általuk elkövetett szabálysértéseket, illetve bűncselekményeket. Egy Ningbóban történt eset ugyanakkor rávilágított a rendszer gyenge pontjaira. Egy olyan nőt büntettek ugyanis meg, aki nem követett el semmit.

Dong Mingzhu portréját egy nagy kijelzőn lehetett látni, alatta olvasható volt a neve, a személyi igazolványa számának egy része és az, hogy törvénysértést követett el. Mindez különösen érzékenyen érintette a nőt, aki egy klímaberendezéseket gyártó nagyvállalat elnöke. A menedzsert a Forbes magazin tavaly a száz vezető kínai üzletasszony között az első helyre sorolta. A mostani intézkedéssel az volt a probléma, hogy Dong Mingzhu az eset idején nem volt a helyszínen, legalábbis fizikailag nem. Ugyanis a zebrán egy olyan busz haladt át, amelynek az oldalán a menedzser fotója szerepelt és ezért érzékelte úgy a rendszer, hogy piros lámpánál átment a zebrán.


A helyi közlekedési rendőrség elismerte, hogy nagyot hibázott és törölte rendszeréből a nem valós törvénysértéssel kapcsolatos információkat. A szakemberek egy frissítést is végrehajtottak, hogy a rendszer a jövőben ne kövessen el hasonló hibát. Az eset tökéletesen rávilágított arra, hogy az arcfelismerésen alapuló megoldások még közel sem tökéletesek. Pedig lenne mire használni azokat, hiszen csak Sencsenben egyetlen kereszteződésben tíz hónap alatt közel 14 000 szabálysértést regisztráltak. Ningbóban pedig júniusban 6 kereszteződésben több mint 7800 piros lámpánál elkövetett szabálysértést észleltek.

A kínai kormány a következő három évben a háromszorosára, 626 millióra akarja növelni az alkalmazott térfigyelő kamerák számát. A hatóságok adatai alapján Pekingben - a készülékek segítségével - már 2015-ben megvalósult a közterületeken a 100 százalékos lefedettség. A távol-keleti államban már 20 millió helyi készülék dolgozik mesterséges intelligencia technikával, amely automatikusan azonosítja a személyeket és a forgalomban közlekedő járműtípusokat. Emellett 2015 óta épül az arcfelismerési adatbázis és a hosszú távú cél az, hogy mind az 1,3 milliárd lakost 3 másodpercen belül azonosítani lehessen. Az ehhez szükséges technikát a helyi IT-óriások, köztük a Baidu szállítják és bizonyos neuralgikus helyeken, például a repülőtereken már alkalmazzák is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #28
    és ez a qurva nagy beégés után mit tesz a teljesen sötét Kínai kormány? Na mit?

    https://index.hu/techtud/2019/10/14/kinaban_mar_csak_arcszken_utan_lehet_uj_okostelefont_vasarolni/

    B@sszus, most derült ki, hogy a rendszerük egy kapal sz@rt sem ér, de azért erőltetni kell a faszságot. Kínának nincs helye a 21.sz. világában.
  • vilinger #27
    Minden és mindenki hibázik. Nem ez a gond. Hanem az, hogy kirakta a fotóját névvel, stb-vel a kivetítőre.
    Amúgy az emberek pont így tanulnak, hogy jön egy új esemény amivel addig nem találkoztak, de tanulnak belőle és a következő ismeretlen történésig nem is lesz gond.
  • zola2000 #26
    Az egy tömött autóbuszon kicsit feltünő lenne...
  • sad1976 #25
    Hatalmasat hibázott a kínai arcfelismerő rendszer" mert olyat is felismert akit nem lett volna szabad
  • sad1976 #24
    a rendszer aZ "elitre" nem vonatkozik!
  • Kissssss0 #23
    ennek szerintem ess neki még egyszer.
  • Kissssss0 #22
    aztán mikor kitalálják és törvénybe iktatják hogy te meg több százezer hozzád hasonló nem érintkezhet egy adott társadalmi réteggel(kisebbség, felső tízezer,stb..) akkor is teljesen természetes lesz ha ezért bírságolnak több tízezer embert igaz? ugye?
    Utoljára szerkesztette: Kissssss0, 2018.11.27. 18:32:36
  • sad1976 #21
    pont ezért degradálták le a rendszert butának. buta fórumókusok. a fától nem látjátok az erdőt. gondolkozzatokm el. és használjátok a 8 bites agyatokat
  • sad1976 #20
    és mi van ha tényleg át ment.. és nem csak az arcát ismerte fel ,hanem a hátsó űlésen egy megkötözött 10 éves kislányt is?A rendszer nem téved. ha mindenki ezt a pedo pofát látja. akkor lehet pont 100% jelzett. már csak a státuszából kifolyólag is.. ő érinthetetlen!
  • zola2000 #19
    Hát, ha balkáni rasszisták fejlesztenék akkor biztos nem működne XD

    (akartam írni, de egy átlag magyar komolyan nem tudja megkülönböztetni mittidomén Jackie Chant, Bruce Leet és Xi Tin Pinget a dalai lámátol? O_o )