Berta Sándor

Az álhírek ellen hozott törvényeket Franciaország

A jogszabályokat a választási kampányok idején lehet majd alkalmazni.

Emmanuel Macron francia államfő már az év elején bejelentette, hogy törvény készül a közösségi médiában terjedő, a liberális demokráciát veszélyeztető álhírek ellen, amelyet különösen a választási időszak alatt alkalmaznak majd. Ez most megvalósult: a francia Nemzetgyűlés jóváhagyta azt az előterjesztést, amelynek értelmében a választási kampány során terjesztett hamis információkat rendkívül gyorsan törölni kell. A tervezeteket a kormányzó Köztársaság lendületben és szövetségese, a centrista Modem terjesztette be és szavazta meg. A törvényjavaslatok megosztották a politikai pártokat és a szakértőket, akik szerint az álhírek terjesztését már az eddig érvényben lévő törvények is büntették.

A szavazás annak ellenére eredményes volt, hogy az ellenzék élesen támadta a törvénycsomagot és annak az aggodalmának adott hangot, hogy az országban így megvalósulhat majd a cenzúra és a gondolatrendőrség. A kétkamarás francia parlament alsóházának számító Nemzetgyűlés 347 igen, 204 nem szavazat, valamint 14 tartózkodás mellett fogadta el a tervezetet. Korábban a Szenátus leszavazta a csomagot, azonban a Nemzetgyűlés küldötteié volt az utolsó szó. A bal- és a jobboldali küldöttek vagy nemmel szavaztak vagy tartózkodtak a szavazás során.


Az új jogszabályok segítségével lehetőség lesz arra, hogy az országos választások előtt három hónappal egy képviselőjelölt gyorsított eljárás keretében védekezhessen az interneten terjesztett álinformációk ellen. A jövőben egy ilyen esetben egy bíró arra kötelezheti majd egy internetszolgáltatót, hogy blokkolja az ilyen tartalmakhoz való hozzáféréseket. A döntés előfeltétele lenne ugyanakkor, hogy az álinformációkat szándékosan és nagy mértékben terjesszék, valamint alkalmasak legyenek a választások befolyásolására. A Facebookot, a Twittert és a többi közösségi oldalt is köteleznék arra, hogy jobban átláthatóbbak legyenek, ha különböző fizetett tartalmakat jelenítenek meg.

A francia médiahatóság, az Audiovizuális Legfelsőbb Tanács ezentúl felfüggesztheti egy külföldi állam vagy annak befolyása alatt álló televízió sugárzási jogát, amennyiben az szándékosan olyan álhíreket terjeszt, amelyekkel akadályozza egy választás tisztességes jellegét. Macron az álhírekkel kapcsolatosan egyértelműen az oroszországi székhelyű nemzetközi médiát, a franciául is sugárzó RT hírtelevíziót és a Sputnik híroldalt bírálta, és azzal vádolta meg, hogy róla is téves információkat terjesztettek, valamint azt állította, hogy "ez a propaganda oldalak ezrein jelent meg a közösségi oldalakon".

A legnagyobb vitát az álhírnek, azaz a fake news-nak a definíciója váltotta ki. Az új törvénybe végül az a megfogalmazás került be, hogy az álhírek olyan vádak vagy egy ténynek olyan pontatlan, illetve megtévesztő alkalmazásai, amelyek arra irányulnak, hogy megváltoztassák egy választás tisztességes jellegét. Tavaly februárban összefogtak a francia sajtóorgánumok és internetes portálok, köztük a France Télévision, az AFP, a Libération, a Le Monde és a Les Echos. A CrossCheck nevű projektben résztvevők az elnökválasztási kampányok során terjesztett álinformációk ellen harcolnak. A médiacégek és az újságírók többek között a Facebook és a Google News Lab képviselőivel is együttműködnek az álhírek kiszűrésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vMvMvMvWvMvMvMv #13
    "Az emberek döntő töbsége szerint Allah az igazi Isten és Macron elmebeteg"
    ....állhír agy nem álhír?
  • TokraFan #12
    Rendben, de akkor ezt feltételezve, a hírportálok -beleértve az állami propaganda gyárakat és az ellenzéki médiát is- tartalmának 80%-át azonnal törölni lehetne.
    Továbbá, eleve attól bűzlik az egész, hogy nem általános érvényű az elképzelés, hanem kifejezetten politikai hírekről szól, azokkal kapcsolatban is elsődlegesen a választásokra koncentráltan (legalábbis a hírből ez derül ki). Emiatt pedig nyilvánvalóan cenzúra szagú, vagyis nem (csak) az álhírek ellen szól, hanem a hatalomra vágyók számára kényes témák eltakarításának kiterjedtebb jogi lehetőségéről is.

    Ha az álhírek problematikájának tényleges megoldása lenne a cél, akkor kiterjedne bármire, pl. a mérhetetlen mennyiségű áltudományos baromságra, ezoteriára, és végtére is, a vallásokra is! Én örülnék a legjobbam ha kizárólag tényekkel alátámasztott híreket lehet közölni, de akkor istenről és a többi mesehősről se olvassak úton, útfélen!
  • hapi #11
    És mi lesz velünk magyarokkal, ahol maga az állam készíti a legtöbb álhírt
  • Cat #10
    De pl. az orosz propaganda oldalakat és -adókat, mint a sputnik news vagy a Russia Today (RT) be lehet és be kell.
  • kvp #9
    Ha jol ertem az lesz az alhir amit az allam annak mond. Es azonnal torolni kell mindenhonnan.

    Na most az egymas kozott tovabbmasolt (kopipaszta) hirekkel mit fognak kezdeni? A legtobb ellenorizhetetlen informacio igy terjed a facebookon at, amikor a szomszed megosztja valakivel, aztan tovabb. Mint a pletykak, azokat se lehet betiltani, pontosabban be lehet csak semmit nem er.

    Raadasul az emberek ha cenzurat latnak tajekoztatas helyett, akkor nem fognak hinni az allamnak. A rokonnak, szomszednak meg igen, mert "koztudott", hogy a politikusok hazudnak, de az imeroseink megbizhatoak.

    Egyszeruen nem lehet a teljes szabad informacioaramlas betiltasa nelkul betiltani az ellenorizhetetlen magankommunikacioban terjedo infokat, mert nincs akkora kapacitas es technologia, hogy minden maganbeszelgetest folyamatosan figyeljenek es cenzurazzanak. Marpedig a kozossegi mediaban az adatforgalom nagyresze maganbeszelgetes.
  • Vanek úr #8
    Ha sikerül kiszűrni az álhíreket rendszeresen megosztó vagy még inkább készítő oldalakat, akkor a többiek (a többi médium) már tudnak normálisan szelektálni, és csak tényekkel alátámasztható írásokat megosztani.

    Ha feltételes módban sértegetnélek, akkor nem sértegetnélek? :) Dehogynem. Vagyis ugye, hogy ugye?! :)
    Véleményt pedig --szerintem, hiszen nem én készítettem a törvényt, nem nekem kell magyaráznom, hogy kell betartani/betartatni-- lehet írni, de alá kell tudni támasztani a véleményt arra utaló tényekkel. Ha ez nem megy, akkor az ugyanúgy lehet álhír is. De gondolom, egyes oldalakat nem akkor fognak tiltatni, ha egyszer beleszaladnak egy nem valós hír közlésébe (lehet véletlen, vagy megvezetés - ilyenkor pedig simán lehet bocsánatot is kérni jobb helyeken az érintettektől); hanem ha többször.
  • Vanek úr #7
    Nehogy már ne tudd megkülönböztetni az ígéretet (ami egy jövőbeli tett megvalósulására irányul - akár beváltják, akár nem) az álhírtől (ami egy adott tény, múltbeli esemény elferdítése)!
  • Cat #5
    Az álhírek zömében ugyanazon néhány oldalon jelennek meg. Ezeket meg sem érdemes nyitni. Mindenki tud néhány ilyet, zömében a Facebookra vannak optimalizálva, hogy gyorsan terjedjenek.
  • bPatrik0521 #4
    tehát ha valami nem tetszik nekik akkor az álhír és tölik. oké
  • TokraFan #3
    Csak az a probléma, hogy egy random hír a közzétételkor vált ki reakciót az emberekből, de ebben a pillanatban ki dönti el, hogy az a hír tényleg valós, vagy csak álhír?

    Vagy mi történik akkor, ha feltételes módban fogalmaznak? Pl. "Macron vélhetően elmebeteg". Ha erről nincs orvosi papír, akkor ez most egy álhír, vagy véleménynek minősül, így nem lehet töröltetni?