Berta Sándor

Leállhat Európában a Google Hírek

A médiacégek pénzt akarnak látni a híreiket megosztó honlapból, de az amerikai cég inkább kivonulással fenyegetőzik.

Amennyiben megvalósulnak az Európai Bizottság tervei, akkor komoly változások következhetnek be az online piacon. A testület egy teljesen új szabályozást vezetne be, amely azt eredményezné, hogy a Google kénytelen lenne licencdíjat fizetni a különböző linkek és átvett tartalmak után. A vita lényege a finanszírozás: a tartalmak létrehozása folyamatosan nagyon magas összegbe kerül, míg egy hírgyűjtő szájt létrehozása egyszeri költség, utána ha az eléggé látogatott és bejáratott, csak számolnia kell a reklámokból befolyó pénzt a tulajdonosnak. Ha pedig valamely a portálon szereplő médiavállalkozás részesedést szeretne ebből látni, elég kitiltással - és ezzel együtt forgalomcsökkenéssel - fenyegetni, másrészt arra hivatkozni, hogy ezek csak linkek, az pedig nem jogdíjköteles.

Kb. két évtizede áll fenn a jelenlegi állapot, azonban mára odáig fajult a helyzet, hogy az online reklámpénzek több mint fele a Facebook és a Google kasszájába kerül, azaz előbb-utóbb előfordulhat, hogy nem lesz független újságírói tartalom, amire linkeljenek. (Ez a Facebookot kevésbé érinti, hiszen felhasználói saját maguk is publikálnak.) A magyar piacon viszont nagyon látszik, hogy két részre szakadt, egyrészt vannak az állami pénzből élő propagandakiadványok (pl. Magyar Idők, Ripost és egyéb kormányszócsövek), illetve a piacról élő szektor, melynek legnagyobb szereplői mind támogatásért kuncsorognak olvasóiktól (HVG, Index, 444, stb.)


Ebben a helyzetben próbál segíteni a médiacégeken az EU, de a Google továbbra is mereven elzárkózik a finanszírozásban való szerepvállalástól arra hivatkozva, hogy a News oldalon nincsenek reklámok és a szájt léte önmagában segítség a tartalomgyártóknak. A tervezet szorosan kapcsolódik a vitatott európai uniós szerzői jogi reformhoz, amely kártérítést biztosít az újság- és a lapkiadóknak még akkor is, ha a cikkeikből csak egy rendkívül rövid részt idéz valamelyik internetes platform. Az amerikai cég egy hasonló törvény miatt 2014-ben már leállította a Google News szolgáltatását Spanyolországban, amennyiben tehát az új szabályt bevezetné az Európai Bizottság, akkor az az egész kontinensen negatívan érinthetné a társaságot. Mindezt megerősítette Richard Gingras, a Google hírszolgáltatásért felelős alelnöke is.

A menedzser hangsúlyozta, hogy a vállalat nagy aggodalommal figyeli a jelenlegi tervezetet és az azzal kapcsolatos fejleményeket. Gingras leszögezte, hogy nem tudnak addig döntést hozni, amíg nem látták a végleges jogszabályt, ugyanakkor egyáltalán nem örülnek ennek az európai folyamatnak, és jelenleg arra törekednek, hogy együttdolgozzanak az érintettekkel.

A spanyolországi jogszabályt azután hozták meg, hogy a lapkiadók és a Google éveken át harcoltak egymással. A törvény előírja, hogy a linkeket és a részleteket közlő szolgáltatások utaljanak át egy meghatározott díjat a spanyol napilapok szövetségének. Az Európai Bizottság a spanyol jogszabály alapján akarja kidolgozni az európai uniós előírásokat. A tervezetről jelenleg is vitatkozik egymással az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az egyes tagországok. Azt még nem lehet tudni, hogy a lapkiadók vagy a Google lobbitevékenysége bizonyul-e erősebbnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #6
    Azért mert a Google igen nagyra nőtt, szinte nincs alternatívája, sem a Youtubenak (csak pár réteg megoldás) sem az androidnak (csak egy drága megoldás de az is amerikai)

    De az EU még egész barátságos az amerikai netes cégekkel szemben, kelet Ázsia (nem csak Kína) már nehezebb terep nekik, főleg az erős "helyi" konkurencia miatt (amit persze maguknak is köszönhetnek az amcsi cégek pl nyugati kultúra szerinti cenzorkodás akkor ne csodálkozzanak ha nem népszerűek arrafelé)
  • kvp #5
    "Ez nem lehetséges."

    Lehetseges. Az ujsag ha fent akar lenni a google news-on akkor kifizeti a szamlat az EU-nak a google helyett. Ehhez kell a szerzodes. Aztan az ujsagok leboxoljak az EU donteshozoival hogy akkor ezt az extra adot hogyan is gondoltak. A google pedig jofej es nem ker penzt a szolgaltatsert a lapoktol csak a fent emlitett koltsegteritest.

    Szinte biztos hogy lenne par ujsag akiknek megerne hogy csak oket talaljak meg az emberek a neten az adott orszagbol. Aztan nagyjabol mindenki beszallna aki meg akar maradni. Az EU meg ugyis megtartja a penzt amit az ujsagok zsebebol kihuzott.

    Ez egy teljesen realis es tipikus EU-s vegeredmeny lenne...
  • Cat #4
    "en atallnek opt in alapura"
    Ez nem lehetséges.

    1. Szerzői jogokról nem lehet lemondani.
    2. A jogdíjat nem az újság, hanem egy jogkezelő szervezet szedi be.

    Ezek miatt fordulhat elő az az anomália, hogy egy élő fellépésért fizetnie kell az együttesnek.
  • zola2000 #3
    Nekem szingapúri angolra, több az Ázsia orientált hír úgy.
  • kvp #2
    Pont ez tortenne. Mondjuk en atallnek opt in alapura hogy csak a szerzodott felek tartalmait jelenitse meg. A szerzodes pedig ugy neznd ki hogy a google nem fizet, de cserebe az ujsagnak sem kell a nyujtott szolgaltatasert.
  • wraithLord #1
    De miért állítják le? Csak szedjék ki belőle az európai oldalakról származó híreket. Nekem amúgy is a legtöbb amerikai (mondjuk angolra van állítva a Google account meg a telefon... :D)
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2018.11.20. 16:39:39