Berta Sándor

Korántsem biztos, hogy a mesterséges intelligencia jó az IT-óriásoknak

A Google és a Facebook az adathegyeikből csinálnak pénzt, de ha lokálisan, felhő nélkül is működik az MI, akkor nem lesz miből dolgozniuk.

Miközben a technológia komoly változásokat indított el és nagyszerű esélyeket jelent, kockázatokat is rejt az azt felkaroló és alkalmazó cégek számára. A Google és a Facebook is komoly összegeket fektetnek be a mesterséges intelligenciába, szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy jelentősen alábecsülik a technológiát és annak kockázatait. Mindez pedig hosszú távon veszélyeztetheti e társaságok pozícióit. Charles-Édouard Bouée, a Roland Berger tanácsadócég vezetője kiemelte, hogy e területen a verseny nyílt. Ugyan az internetes óriásvállalatok a mesterséges intelligencia segítségével bővítették az üzleti modelljüket, de hiba lenne, ha azt hinnék, hogy ezzel a lépéssel örökre vezető pozícióba kerülhettek.

Bármennyire is jelen van a technológia szinte minden területen, legyen szó a keresésről, a beszéd- és a képfelismerésről vagy a fordításról, egyáltalán nem lehet tudni, hogy a hatalmas összegű befektetések a jövőben megtérülnek-e és a mesterséges intelligencia jövője valóban olyan fényes lesz-e, mint amire sokan számítanak. Különösen azért igaz ez, mert a jövőben a technológiát nem a nagy szerverközpontokban alkalmazzák majd elsősorban, hanem az otthoni készülékeken. A személyes és decentralizált mesterséges intelligencia kevésbé fog függeni az IT-óriások adathegyeitől, ez pedig hatással lesz a most győztesnek tűnő nagyvállalatok pozíciójára és bevételeire.


Mi értelme lenne minket reklámokkal bombázni, ha a telefonunkban lévő szoftver tudná, hogy mit szeretünk, meg tudja azt találni saját maga, és fel is van szerelve egy blokkoló mechanizmussal? Ha a személyes mesterséges intelligenciánk meg tudja nekünk rendelni az ételt, úgy, ahogy azt szeretjük, akkor mi lesz a szerepe a márkáknak, üzleteknek és a csomagolásnak? - teszi fel a kérdést Charles-Édouard Bouée. Szerinte a tech-óriások a termelt adatok elavulásának gyorsasága miatt is bajban vannak, hiszen jelenleg kétévente annyi új adat jön létre, mint előtte összesen az emberiség történelmében. Amit egy éve lájkoltunk a Facebookon az ma már nem releváns, így az összegereblyézett információhegy nem jelent majd számottevő előnyt. Jelenleg rengeteg ember használ egy platformot vagy szolgáltatót, de olyan irányba tartunk, hogy mindenki saját maga találhatja majd meg a dolgot, amire szüksége van, azaz kiegyensúlyozotabb lesz a nagyvállalatok és a felhasználók közötti viszony.

A gépi tanuláshoz szükséges neurális hálózatok már most is integrálva vannak az Apple és a Huawei okostelefon-processzoraiba, s számos piaci szereplő fejleszt mesterséges intelligencia chipeket, köztük van a Horizon Robotics. A társaság társalapítója, Chan Huang a technológia lokális alkalmazását emelte ki, úgy véli hibázik, aki nem használja ki az abban rejlő lehetőségeket. A Horizon Robotics megoldásait beépítették többek között autókba és biztonsági kamerákba. Az eszközbe integrált mesterséges intelligencia chipeknek köszönhetően az egyes feladatok elvégzéséhez nem kell a világhálón keresztül az adatközpontokkal kapcsolatba lépni. Számos esetben ezredmásodpercek dönthetnek arról, hogy egy szolgáltatás sikeres-e vagy sem, különösen az autonóm járműveknél fontos az időtényező.

A gyors elérés további előnye az adatvédelem, hiszen a felhőkörnyezet helyett személyes tárhely van használatban. Mindez nehéz helyzetbe hozhatja azokat a vállalatokat, amelyek a személyre szabott reklámokra építenek, hiszen az adatok így a felhasználóknál maradnak. Ebből a helyzetből pedig a hagyományos cégek profitálhatnak, hiszen a márka és a bizalom erős piaci előnyt jelenthetnek, különösen egy olyan környezetben, ahol egyre jobban szabályozzák az adatokat és az azokhoz való hozzáférést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #7
  A felho alapu technologiak azert terjedtek el, mert igy a tenyleges szamitasokhoz szukseges hatalmas geppark es a tudasbazisok hattertarai egy tavoli szamitogepkozpontban lehetnek, a helyett, hogy ezeket a szekreny meretu gepeket minden ember magaval vinne a telefonjaban. Ez volt anno az idoosztasos mainframe rendszerek elterjedesenek egyik oka is. A masik, hogy ezekre a gepekre nincs folyamatosan szuksegunk, csak neha, tehat tobb millio ember meg tud osztozni par ezer gepen. Ez volt anno az idoosztasos mainframe rendszerek elterjedesenek masik oka.

  A magunknal hordott MI akkor lehet valosag ha a szukseges szamitasi kapacitast ossze tudjak nyomni olyan kis meretbe es fogyasztasra, hogy jobban megerje helyben szamolni, mint kommunikalni.

  Sajnos az MI alapu robotautoknal is hasonlo gondok vannak jelenleg, a teljes szamitasi kapacitast valahogy be kell pakolni az autoba, mivel a halozataink meg nem eleg megbizhatoak ahhoz, hogy a felhobol vezesse az autot egy tavoli szoftver. Ha a halozat eleg gyors es szeles lenne hozza, akkor megerne az autok MI-jeit is kiszervezni egy felhobe, hogy legalabb az elektronika sulyat ne kelljen mozgatni. Jelenleg ott tartunk, hogy valoszinuleg hamarabb sikerul elerni a szukseges szamitasi kapacitast helyben mint a stabil, szelessavu es olcso halozati kornyezetet. Ez utobbi minden real time MI felhasznalasnal is elnyomhatja az egyensulyt a felhok iranyabol a helyi feldolgozas fele. Persze valahogy a tanulashoz szukseges adatokat a jovoben is ossze kellene gyujteni, bar onnantol legalabb nem automatikusan megy minden adat a felhobe.
 • Sir Cryalot #6
  Es Meg kilowattos fogyasztas mellett is. Persze ingyenreklamrol van szo akkor nem, sot, AI. :DdDDDD
 • Sir Cryalot #5
  Azert korszerűbb xray scannerbol kijon egy pointcloud amit nem igazan scannelgetnek be sehova, es akkora adatmennyisegnel osszeszarja magat a cmos alapu szamitogep par oracskara, mar megint Nagyon nem vagyunk tisztaban vele hogy hol a szuk keresztmetszet....
 • Zoliz #4
  A gép másodpercek alatt elvégzi majd amit mi fél napig tervezünk.
  Mi lesz az emberek foglalkoztatása?
  Pizzakihordólányok leszünk és ugrunk a gépeknek?

  Az biztos, hogy csak pár ember lesz a gépek felett aki le tudja/akarja kapcsolni azokat.
 • Cat #3
  A jelenleg mesterséges intelligenciaként hirdetett dolgok 99 százaléka egyszerű gépi tanuláson alapul: betöltenek egy masinába egy hatalmas adathegyet, utána eléraknak egy új dolgot, és az mintafelismeréssel megnézi, hogy melyikhez passzol igazán. Ezért kell több millió kilométert vezetni az önvezető autókkal, és ezért kell több százezer rákos tüdőröntgenfelvételt bescannelni, hogy utána a tiédről meg tudja állapítani a számítógép, hogy igen, rákos vagy. Ezt a dedikált chipekre épülő beágyazott rendszerek meg fogják változtatni.
 • bdzsana #2
  Az AI lóf.szt nem ér adatok nélkül és azokban az IT óriások bővelkednek.
 • tom_pika #1
  A cikk mintha teljesen figyelmen kívül hagyná, hogy pontosan mire is használják a nagy adattömegeket...