Berta Sándor

Három éven belül megépítenék az európai kvantum­számítógépet

A szakemberek azt szeretnék, ha a kontinens meghatározó tényező lehetne a nagy teljesítményű számítógépek területén.

Az Európai Unió bejelentette, hogy elindítja a Quantum Flagships nevű programot, amelynek célja az európai kutatás erősítése a kvantumszámítógépek területén és amelynek keretében megvalósulhat az első európai kvantumszámítógép megépítése. Az OpenSuperQ-t tíz tudományos és ipari partner készítené el a következő három éven belül. Az EU a Quantum Flagships keretében összesen 20 kezdeményezést támogat, az alprogramokban több mint 5000 szakértő vesz majd részt. Az első európai kvantumszámítógép megalkotására 10 millió eurót fordítanak.

Frank Wilhelm-Mauch, a Saar-vidéki Egyetem professzora, a projekt koordinátora kiemelte, hogy Európában ez lesz az első olyan szintű kvantumszámítógép, amely a hasonló rendszerek között világviszonylatban is meghatározónak fog számítani. Az elkészített prototípust a Jülichi Kutatóközpontban helyezik majd el. A program keretében a legkiválóbb német, spanyol, svéd, svájci és finn szakembereket fogják foglalkoztatni.

Wilhelm-Mauch közlése szerint az európai tudósok most esélyt kapnak arra, hogy az elméleteiket megvalósítsák. A kvantumtechnológia áttörés előtt áll: a kvantumszámítógépek gyorsabbak, mint a hagyományos modellek, mert a számítási lépéseket párhuzamosan és nem egymás után végzik. A berendezés egy nyílt forráskódú szoftvernek és a felhőkörnyezetnek köszönhetően gyakorlatilag mindenki számára elérhető lesz. Az új kvantumszámítógép elsősorban a kémiai és a anyagtudományi folyamatokat modellezi majd le, illetve felgyorsíthatja a mesterséges intelligencián belül a gépi tanulást.

A masinát molekulák kapcsolódásának szimulálására, adatbázisok villámgyors átkutatására, a forgalom előrejelzésére, valamint a kriptográfiában, mindenekelőtt a kódolt információk feltörésénél fogják hasznosítani. Ez utóbbi azonban még odébb van, ráadásul a szakemberek már fejlesztik a kvantumszámítógépeknek is ellenálló titkosítási eljárásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #8
    szeretem a régi topicokat olvasgatni. :) Érdekes látni, hogy mennyire mellé mennek a vélemények. Amik am. ex cathedra jelentettek ki dolgokat.
    Tehát a hír: https://sg.hu/cikkek/it-tech/145940/elkeszult-europa-legnagyobb-teljesitmenyu-kvantumszamitogepe

    és jé, három éven belül. Lent a volt a kérdés: 27qbites a cuccos.


    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2021.06.18. 10:08:38
  • jkedzs #7
    nevetséges látvány projektek, amiknek az a feladata, hogy eltereljék a figyelmet az olyan problémákról, mint pl hogy Európa nem képes technológiában versenyezni senkivel sem, impotens. gyk marketing bullshit.
    emellett pénzlopásra és osztogatásra is használható fedőprojekt.
  • Mosdatlanfalusi #6
    Az összes.
  • quatlander #5
    Na erre kíváncsi leszek
  • esdideki #4
    Egy, de az bazi nagy.
  • Kissssss0 #3
    (ásít) jahh... persze persze.
  • tom_pika #2
    Hány bites lesz??
  • T_I #1
    Én meg, mint azt már máshol is közzétettem, készítem az örökmozgómat, amely rózsaszín lesz és fahéj illatú. Melyikünk lesz kész előbb? Aki normális akkut csinál, aki megoldja a magfúziót, vagy aki kvantum számítógépet csinál? Vagy én? :D