Berta Sándor

Dolgok internete - lehetőségek és tisztázatlan kérdések

Egyre több termék, rendszer és fejlesztés válik elérhetővé a területen, miközben alapvető kérdések nincsenek még tisztázva.

Idővel minden elektronikai eszközünk egymással hálózatba lesz kötve, és azok kommunikálni fognak egymással. A témáról rendeztek konferenciát Bécsben. Iparági elemzések szerint 2020-ban már több mint 50 milliárd hálózatba kötött eszköz létezik majd. Már most is ötször több dolgok internete készülék van, mint ember, és a folyamatot felerősíti az 5G szabvány elterjedése.

Bernhard Löwenstein, a Lion Enterprise tulajdonosa látványos demóval indított, bemutatta, hogy mennyire egyszerű bizonyos viselkedésekre megtanítani a Pepper nevű humanoid robotot. A fejlesztő ehhez egy szoftvert használt, amelyben a Peppert vezérlő parancsokat a fogd és vidd módszerrel helyezte el. A párbeszédeket egy szövegszerkesztővel adta meg és a beszéd-szöveg, illetve a szöveg-beszéd átalakítón keresztül lehetővé vált a konvertálás. Löwenstein úgy összegezte a tapasztalatait, hogy jobb, ha a robot is kérdéseket tesz fel és ezáltal a saját kezébe veszi a párbeszédet, a szabad párbeszédek ugyanis gyorsan rémálommá változhatnak, ha a Pepper nem úgy reagál, ahogy az emberek elvárják.


A dolgok internete gyakorlatilag minden területet lefedhet. Gabriela Hinterberger agrárszakértő rámutatott, hogy amíg 1950-ben egy gazda négy embert tudott élelmezni és átlagosan 18,8 hektáros területet művelt meg, addig tavaly egy osztrák gazda már 77 embert élelmezett és 45,7 hektáron gazdálkodott. Ez a növekedés kizárólag a gépek hálózatba kötöttségének köszönhető. A "precíziós farmolás" keretében a traktorok minden munkafolyamat során hatalmas mennyiségű adatra tesznek szert. A jövőben a munkagépek önállóan mehetnek majd ki a földekre és végezhetik el a feladataikat, az állattartásban robotok ellenőrizhetik a takarmányozást, az istálló tisztítását és a fejést. Hinterberger szerint az okosfarmokban ott a potenciál arra, hogy a következő évtizedben egymilliárddal több embert lehessen élelemmel ellátni.


A városokban ugyanakkor másként alkalmazhatják majd a dolgok internetét. 2025-ben megnyithatják az U5-ös jelű új metróvonalat Bécsben, amelyen a szerelvények a budapesti négyes metróhoz hasonlóan önállóan fognak közlekedni. Simmeringben pedig egy okosváros-projektben mutatták be, hogy milyen lehet a jövő települése. A szolgáltatások között lehetnek az autómegosztó platformok és elektronikus kerékpár-bérlési lehetőség. Julia Giradi-Hoog projektvezető elmondta, hogy a polgárokat már több rendezvényen is felvilágosították arról, hogy az okosvárosok nem egyenlők azzal, hogy idegen emberek helyezik majd el a garázsukban az autóikat, ettől függetlenül az emberek meglehetősen szkeptikusak a témával kapcsolatban.

Fontos ugyanakkor, hogy ne csupán megoldások legyenek, hanem megfelelő szabványokat is kidolgozzanak. Az egységes szabványokból az ipar minden szereplője profitálhat. Hinterberger szerint ugyanerre van szükség a mezőgazdaságban is, mert most még a rendszerek többnyire gyártóhoz kötöttek.


További akadályt jelenthet, hogy a fejlesztők nem igazán figyeltek eddig a biztonságra vagy nem azt a területet biztosították, amit kellett volna. Derk Fischer, a PwC kiberbiztonságért és magánéletért felelős partnere példaként említett egy egyesült államokbeli kekszgyárat, amely félt attól, hogy a receptjeit ellophatják, ezért minden biztonsági törekvése ennek megakadályozására irányult. Nos, valóban bekövetkezett egy támadás, de az nem a receptek, hanem a gépek ellen irányult, így azok leálltak és hatalmas károk keletkeztek. Fontos, hogy a vezetők világosan meghatározzák a felelősséget és teszteknek kell kideríteniük, hol vannak kockázatok és hiányosságok.

Christian Sageder, az ÖWD Security Systems termékmenedzsere arra tért ki, hogy már egy 300 eurós drón is komoly kihívások elé állíthatja a biztonsági ipart. Robotrepülőgépek kémkedhetnek a politikusok vagy a vállalatvezetők után. Ugyanakkor az irányítási frekvencia, a videojelek és az akusztika elemzésével felderíthető egy pilóta nélküli légi jármű, sőt, még az irányítója tartózkodási helye is meghatározható. Egy elektromágneses impulzussal pedig akár a drón is földre kényszeríthető.

Georg Lechner, az Osztrák Adatvédelmi Hivatal munkatársa leszögezte, hogy az új európai uniós adatvédelmi irányelv miatti eddigi panaszok a nemzetközi óriáscégek ellen irányultak, a dolgok internete megoldásokat gyártók ellen alig érkezett beadvány. Azonban még ezek a keresetek is elkerülhetők lennének, ha a gyártók átláthatóbbá tennék a fejlesztéseiket és jobban kommunikálnának, emellett olyan kevés adatot tárolnának, amennyit csak lehetséges. A dolgok internete eszközök jogi szempontból való megítélése még meglehetősen új területnek számít. Jelenleg számos javaslat van ezzel kapcsolatban, de kevés megoldás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    "Robotrepülőgépek kémkedhetnek a politikusok vagy a vállalatvezetők után. Ugyanakkor az irányítási frekvencia, a videojelek és az akusztika elemzésével felderíthető egy pilóta nélküli légi jármű, sőt, még az irányítója tartózkodási helye is meghatározható. Egy elektromágneses impulzussal pedig akár a drón is földre kényszeríthető."

    Akkor kezdhet aggodni, mert letezik gsm-et hasznalo dron, onnantol meg az iranyito helye az "valahol a neten". A felderithetosegrol annyit, hogy egy madarkent repulo flexibilis szarnyas dront nem fog meghallani, mint ahogy egy lehallgatos robot bogarat sem a parkanyon. EMP ellen arnyekoldhato a robot, mig a adatatvitelre lehet feny alapu linkeket hasznalni (pl. infra), sot ebbol van line of sight is, ami dronok eseten lehallgathatatlan, ha nem allunk a foldi allomas es a dron kozze. A foldi allomas lehet egy gsm-es rele is, vagy akar egy optikai szalkonverter, aminel az optika masik vegen van a gsm modem. Az se latja vagy hallja senki, hogy van-e ott robot (dron), de ha megis rajonnek, akkor a fizikai megsemmisitest leszamitva semmivel nem blokkolhato.

    Egyebkent az internet es a felho helyett tenyleg hasznalhatnank sajat felhoket, de mindenkeppen szukseges lenne az eros katonai szintu titkositast hasznalo rendszerek bevezetese. Ezzel megoldhato, hogy tenyleg csak a kulcs tulaja ferjen hozza az adott eszkozhoz. Ez utobbi technologia egyebkent jo ideje adott es meg ingyenes is, csak a gyartok nem nagyon foglalkoznak a biztonsaggal.

    ps: A teljesitmeny es a fogyasztas a nanowattos, stop clock-os mikrovezerlok koraban mar nem akkora problema. A technologia adott es lehet katonai szintu titkositast rakni a legolcsobb kinai arduinoba is, nemhogy a rendes gyari okoseszkoz vezerlokbe.
  • Sir Cryalot #3
    Jövő zenéje non volatile cache meg ram kell hozzà meg ha nagyon beleakarunk folyni akkor non uniform mintavételezés meg ilyenek különben sokat eszik/ àllandòan boot-ol. Olyan mint mikor a vr-t demozzàk szuboptimális arra nem kifejezés. Sors fintora hogy a gimmick annál inkább.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2018.10.14. 06:30:10
  • Cat #2
    "miért direktben az internetnek kell lennie"

    Hogy a mobilodról is elérd, legyen az az autó fütésének bekapcsolása reggel még a lakásból, indulás előtt, vagy az olaszországi nyaraláson a lakásban lévő webkamerának a képe.
  • wraithLord #1
    Oké, a hálózatba kötés az egy jó dolog, de ennek a hálózatnak miért direktben az internetnek kell lennie? Szerintem több hátránnyal jár, mint előnnyel, ha bárki bárhonnan bármit elérhet, és ha minden egyetlen szerencsétlen globális hálózatra van kötve.
    Elhiszem, hogy egyszerűbb, és nem kell gondolkodni meg kiépíteni semmit, de felelőtlenebb és veszélyesebb is.
    Az "okos"-on én nem azt érteném, hogy folyton rajta lóg a neten, és fel-le tölt minden szart a gyártójának, közben fölöslegesen fogyasztja a netet, az áramot, plusz a globális kirakatba teszi az egész rendszert, hogy csak az ne crackelgesse, aki nem akarja, hanem hogy ötvözi a számítástechnika vívmányait (tekintve, hogy minden ami "okos" egy számítógép célhardverrel és célszoftverrel) azzal a területtel, amire kifejlesztették...