Berta Sándor

Részletek a Google módosított kínai keresőjéről

Először derültek ki közelebbi információk a webes konszern projektjéről.

Augusztus elején vált ismertté, hogy a Google módosított keresőt kínálna Kínában és az ügyben már tárgyalt is a helyi kormány képviselőivel. Az amerikai társaság mérnökei tavaly tavasz óta dolgoznak az Androidon futtatható Google-alkalmazások különleges verzióin. E projektek többek között Maotai és Longfei néven futnak. A fejlesztéseket már bemutatták a kínai kormánynak és 6-9 hónapon belül válhatnak elérhetővé. A Google azt tervezi, hogy a helyi szokásoknak megfelelően e programok terjesztésére - egy helyi partnerrel közösen - létrehoz egy külön leányvállalatot.

Most a The Intercept nevű platformnak köszönhetően újabb részletek szivárogtak ki a Dragonfly nevű titkos programról. Az elképzelések alapján a felhasználói profilokat és a kereséseket összekötnék a telefonszámokkal, ezáltal pedig nagyon könnyen lehetne követni, hogy ki milyen dolgokra keresett rá. Ráadásul bizonyos keresési kifejezéseket megszűrnének; ilyen "tiltott fogalom" lenne az emberi jogok, a diáktüntetések vagy a Nobel-díj. Névtelen források emellett arról számoltak be, hogy további korlátozások is lennének, így például a Dragonfly az időjárás és a légszennyezettség esetében csak az állami források által nyilvánosságra hozott információkat közölné.

A Google eddig hivatalosan nem kommentálta a projektről szóló híreket. Cynthia Wong, a Human Rights Watch vezető internetkutatója kijelentette, hogy a program adatvédelmi szempontból nagyon problematikus, mivel lehetővé teszi az emberek viselkedésének sokkal részletesebb nyomon követését és profilozását. A keresések összekapcsolása egy telefonszámmal sokkal nehezebbé teszi a felhasználók számára, hogy elkerüljék Kínában az átfogó ellenőrzést.

Tizenhat amerikai jogalkotó levelet írt Sundar Pichai Google-vezérigazgatónak, amelyben "súlyos aggodalmaikat" fejezték ki a Dragonfly programmal kapcsolatban és konkrét információkat kértek az óriáscég kínai terveiről. Jack Poulson, a Google egyik korábbi vezető tudósa pedig azt nyilatkozta, hogy öt olyan alkalmazottja van, akik a Dragonfly miatt távoztak a társaságtól. Hozzátette, hogy ezzel a lépéssel - a kínai piacra való bejutásért cserébe - a Google gyakorlatilag lemond a képviselt értékeiről és világszerte elveszítheti a kormányokkal szembeni tárgyalási pozíciót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #6
    (míg fordítva nem ilyen egyszerű)
  • zola2000 #5
    Jogos, de innen minden további nélkül kereshetsz a baiduval, nézheted a CGTNt a youtubeon stb.
  • overseer-7 #4
    "a Google gyakorlatilag lemond a képviselt értékeiről"

    milyen értékekről beszél ez?
    a google soha semmilyen értéket nem képviselt..
    soha nem védte az emberek privát szféráját.
    a google és youtube kémkedik az emberek után.. profilozza az embereket és CENZÚRÁZZA a találatokat.

    Vannak tartalmak amiket egyszerűen nem vesz figyelembe és nem lehet keresni rá... mert szándékosan nincs indexelve.
    Egyszerűen a google is egy hatalmi eszköz.

  • lammaer #3
    A Nobel dijjal mi baja van a kínai kormánynak?
  • Sydra #2
    EU: *heavy breathing
  • zola2000 #1
    Lol, mintha a "five eyes" nem követelt volna nemrég hátsó kaput minden titkosított kommunikációt biztosító szoftverbe...