Gyurkity Péter

Az olcsóbb iPhone viheti a prímet idén

Erre számítanak az elemzők, akik szerint a forgalom felét az iPhone XR generálja majd.

A napokban számoltunk be arról, hogy végre valóban bemutatkoztak az idei iPhone okostelefonok, amelyek érdekes módon már mind az iPhone X-vonalba tartoznak, bár ezzel pusztán azt igyekeznek kihangsúlyozni, hogy az X-generáció tagjai kiemelten szexik és érdekesek. Az elemzők szerint mégis a legolcsóbb példány viszi majd a prímet, legalábbis a darabszám tekintetében.

A tajvani DigiTimes jelentése szerint a most bemutatott három eltérő változat az év hátralévő részében összesen 85 millió példányban találhat majd gazdára, vagyis az Apple ennyi új telefont fog majd értékesíteni – ez persze a korai számokon, az eddigi tendencián, valamint a most ismertté vált részleteken alapul, így az elkövetkező hetekben, hónapokban tovább finomodhat az előrejelzés. Legalább ilyen fontos részlet, hogy a második félév már korábban elkezdődött, vagyis a cégnek alig három és fél hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy valóra váltsa ezt, bár az iPhone XR esetében itt mindössze 2 hónapról beszélhetünk, hiszen ennek megjelenése csak október közepén, illetve a hónap második felében esedékes.

Az október 26-ra előrevetített hivatalos megjelenés ellenére mégis ez a típus, az iPhone XR, lehet majd a legnépszerűbb, ami leginkább a kedvezőbb árral magyarázható, hiszen az LCD-kijelzővel ellátott példány kapta a legalacsonyabb hivatalos árat. Ezen készülékekből az év hátralévő részében összesen mintegy 40 millió darab kelhet lel globális szinten, amivel a teljes mennyiség nagyjából felét tennék ki, vagyis a két drágább típus, az iPhone Xs és az iPhone Xs Max, osztozna a maradékon. Az Apple egyébként összesen 127 millió okostelefont szállíthat majd le a második félévben, ebben a nagyobb mennyiségben nyilván a régebbi modellek is megjelennek majd, ami szerény növekedést jelentene a tavalyi év második feléhez képest, miközben az átlagos értékesítési ár minden eddiginél magasabb lesz.

Ennek lesz köszönhető ez utóbbi adat nagyjából 10 százalékos növekedése, július és december között pedig összesen mintegy 100 milliárd dollárt söpörhetnek majd be csak a telefonok eladásából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #4
    Nem csak iPhone esetén, de általában is leszarják az emberek az ár/érték arányt.

    Miért nem jár mindenki Daciával? Miért nem eszik mindenki zsírszalonnát rizses csirkefarháttal? Miért nem iszik mindenki kizárólag csapvizet?
  • Cat #3
    "Az embereknek a dragabb modellek kezdenek tul dragak lenni, meg az USA-ban is."

    1. Az embereknek általában fogalmuk sincs/nem érinti őket a tényleges ár, mert szolgáltatói csomagban kapják.
    2. Az Apple rekordprofitja nem ezt mutatja.
    3. A iPhonenál az ár/érték arány sokéve értelmezhetetlen dolog, nem ez alapján döntenek az emberek. (Érzelmi kötődés, az ökoszisztémához ragaszkodás, iOS-felé elkötelezettség stb.)
  • M2 #2
    Hosszú távon megéri, mert az iPhone Xr még 6-8 év múlva is egy gyors, jól használható és támogatott telefon lesz.
    Az első szériára ez egyáltalán nem volt igaz. (árak: 600 vs 750 dollár)
  • kvp #1
    Azt, hogy a jelenlegi leolcsobb is jelentosen dragabb az elso szeria legdragabbjanal nem igazan magyarazza meg a dollar inflacioja, de a technologia fejlodese sem. Az embereknek a dragabb modellek kezdenek tul dragak lenni, meg az USA-ban is. Kerdes, hogy a legolcsobb valtozatok aranak emelkedese miatt mekkora piacot vesztenek es hosszu tavon megeri-e?