MTI

Semmi értelme probiotikumokat szedni

A probiotikumok, vagyis a jótékony baktériumokat tartalmazó táplálékkiegészítők fogyasztásának "alig van hatása a szervezetre" - állapította meg egy nagyszabású elemzés, melyet izraeli tudósok végeztek.

A kutatók szerint a jövő probiotikumának testre szabottnak kell lennie, vagyis az egyes emberek igényei szerint kellene megtervezni őket - írta a BBC hírportálja. A Weizmann Tudományos Intézet tudósai 11 bélbaktériumból, köztük lactobacilusokból és a bifidobaktériumokból készítettek probiotikumkoktélt, melyet egy hónapon át 25 egészséges önkéntes fogyasztott. A hónap leteltével érzéstelenítés után szövetmintát vettek tőlük a gyomor, a vékony- és a vastagbél több területéről. Azt vizsgálták, hogy a baktériumok megtelepedtek-e és okoztak-e változást a béltevékenységben.

A Cell című tudományos lap közölte az eredményeket, melyek szerint az esetek felében a "jó" baktériumok a szájon át bejutottak a szervezetbe, majd "a másik oldalon" távoztak is belőle. A többieknél az történt, hogy az elfogyasztott baktériumok egy kicsit időztek a gyomorban és a belekben, majd kiszorították őket a már ott lévő mikrobák. Az emberi bélrendszer baktériumok milliárdjainak ad otthont, minden emberben más a "népesség" összetétele.

Tévedés azt várni, hogy a boltok polcain árult probiotikumok mindenkinek hatásosak lesznek, a jövő a testre szabott koktéloké - mondta Eran Elinav, a kutatás vezetője a BBC-nek. "Az egyéni igények figyelembe vétele nélkül probiotikumot vásárolni tehát haszontalan, legalábbis az esetek jó részében" - tette hozzá. A kutatócsoport azt is megvizsgálta, hogyan hatnak a probiotikumok antibiotikumkúra után, amikor a gyógyszer mind a jó, mind a káros baktériumokat elpusztította.

Ebben a vizsgálatban 46 önkéntes vett részt, az eredményeket szintén a Cell friss száma közölte. A kutatók azt állapították meg, hogy a beszedett probiotikumok késleltették a normális, egészséges baktériumflóra önálló helyreállását. "A jelenlegi álláspont az, hogy a probiotikumok ártalmatlanok és jót tesznek mindenkinek. Eredményeink azonban új mellékhatást tártak fel, melynek akár hosszú távú következményei is lehetnek" - magyarázta Elinav. A probiotikumoknak van néhány tudományosan igazolt kedvező hatása, ezek egyike, hogy védik a koraszülötteket a bélfalelhalással járó vastagbélbetegséggel szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kékherceg #8
    Most már igen. A végét nem, mert már az elején olyan következtetéseket vontak le, amik nem állták meg a helyüket. Nem tudom miért így kell felépíteni egy cikket. De ha már ilyen felületes voltam, megkerestem az eredeti cikket, aminek ez kb. a fordítása és szintén nem rendelkezik semmilyen forrásmegjelöléssel, de sebaj, mert a google a barátunk, így megtaláltam az eredeti cikket. Ami más számokkal, és nem teljesen ezzel a végkövetkeztetéssel zárul.

    A 25 egészséges embert kétfelé osztották, placebot és probiotikumot szedőkre. Ezek közül a az egyik részénél befogadó volt a szervezet, a másiknál nem. Már ez is kicsit más, mint ami a végkövetkeztetésnél lejön.

    Na most jön a 46 másik páciens, aki valójában 21, mert sikerült csórikámnak a 21-et meg a 25-öt összeadni a BBC-nél. Őket 3 csoportra osztották. Az egyik semmit nem szedett, a másik probiotikumokat, a harmadik meg olyan bacikivonatot, amit magából az adott ember bélrendszeréből szereztek meg az atnibiotikum kúra előtt. A probiotikum ugyanúgy megtapadt, mint a többi vagyis egy antibiotikum kúra után segíti a az immunrendszert abban, hogy megvédje a szervezetet, csak elvette a helyet, azoktól a baciktól, amiket a test termel. Az tartott több ideig ilyenkor, hogy visszaálljon a bélflórában az a felosztás, ami azelőtt volt. De ez nem jelenti azt, hogy semmi értelme szedni.
    A végkövetkeztetés az, hogy olyan probiotikumokat érdemes adni, ami a szervezetben megtalálható a megfelelő felosztásban. Persze ehhez egy csak kolonoszkópiára vagy endoszkopiára van szükség minden megfázás előtt...

    Utoljára szerkesztette: kékherceg, 2018.09.24. 23:06:19
  • ashead2 #7
    Olvastad a cikket ? Ha végigolvasod akkor azt írják hogy antibiotikus kezelésnél sincs értelme a vizsgálatok szerint. Sőt késleltetik a normális baktériumflóra ( nem szeretem ezt a szót mert a baktériumok nem növények... ) helyreállását.
  • kékherceg #6
    Kissé félrevezető a cím, ha lebombázzák a szervezetedet antibiotikummal, nyilván van értelme, hogy pótolják a bélben levő baktériumokat. A kutatásból csak az derül ki, hogy egészséges embernek nincs szüksége rá, mivel megfelelő bélflórával rendelkezik.
  • ostoros #5
    Még szép hogy nem. Biztos jó, mert nem tilos.
  • dzsagon #4
    Ezt nem ellenőrizte senki a piacradobás előtt?
  • ostoros #3
    Nahát, nincs szüksége az embernek felesleges dolgokra? Ahogy egyébként a ránk tukmált termékek 99%-ára sem, legyen szó élelmiszerről, vagy műszaki termékről.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.09.08. 17:16:24
  • BSOD64 #2
    Nem semmi munka lehetett ennyi kísérleti alanyt találni...
  • Ender Wiggin #1
    nem hinném hogy a pb-k ellen kellene kampányolni. vannak rosszabb dolgok is, amiket nyakló nélkül szednek...