Berta Sándor

Surface Go - opció volt az ARM processzor is

A Microsoft termékét az Intel CPU-jával látták el, de az eredeti elképzelés az volt, hogy a vállalat egy másik modellt is készít.

Július elején mutatta be a Microsoft a legújabb Surface készüléket. A Surface Go 10 hüvelykes képernyőt kapott és két változatban lesz kapható. Mind a két modell a hetedik generációs, Kaby Lake családba tartozó Intel Pentium Gold 4415Y típusú processzorra épül, amelynek az órajele 1,5 GHz, de amíg az egyikbe 64 gigabájt flashmemória és 4 gigabájt RAM került, addig a másikba 128 gigabájtos SSD-meghajtó és 8 gigabájt RAM. Az integrált grafikus chip az Intel HD 615.

Paul Thurrott, a redmondi óriáscég ügyeit jól ismerő szakember azt írta, hogy a társaság intenzíven gondolkodott azon, hogy a kisebbik változatba a Qualcomm egyik ARM tervezésű CPU-ját építse be. Annak, hogy ez végül mégsem valósult meg, két oka volt. Az első, hogy a "Windows on ARM" platform még nem elég kiforrott és bár nagyon sok potenciál van benne, az aktuális, sőt, még az azt követő processzorgeneráció sem rendelkezik majd elegendő teljesítménnyel az eszközökhöz. Ezenkívül az x86-os emulációhoz is még legalább egy további fejlesztési szintre van szükség.

A második ok pedig az volt, hogy az Intel nagyon komoly nyomást gyakorolt a Microsoftra azért, hogy a Surface Góban egy Pentium Gold típusú CPU-t használjon. A nyomásgyakorlás mikéntjéről ugyanakkor Thurrott nem árult el részleteket. Ennek ellenére az idő végül majdnem kevésnek bizonyult, ezért a fejlesztési ütemterv miatt az Intelnek csak egyetlen opciója maradt. A döntéstől függetlenül érdekes kérdés lehet, hogy a jövőben piacra dob-e a a Microsoft ARM processzoros Surface modellt. Amennyiben így döntene, akkor a készülék már csak 2019-ben jelenhet meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #3
    nemsokára már nem kell emulálniuk, egy rahdeli alkalmazás ma már profibb telefonon tableten mint PC-n. Idő kérdése és a PC is megváltozik Windows meg marad a cégeknél.
  • kvp #2
    Apple keszulekeken megy. A microsoft csak benazik.
  • CairoJack #1
    Itt a beismerés, hogy az emuláció, és az ARM Win10 még évekig nem lesz működőképes (szerintem soha).