SG.hu

Nehezedett a fényképek szabad felhasználása

Valamely internetes oldalon a szerző engedélyével szabadon hozzáférhetővé tett fényképnek valamely másik internetes oldalon történő online elérhetővé tételéhez e szerző újabb engedélyére van szükség. Az ilyen online elérhetővé tétellel ugyanis a fényképet új közönség számára teszik hozzáférhetővé.

A fentieket az Európai Unió Bírósága állapította meg egy friss ítéletében. Ennek alapja Dirk Renckhoff fényképész esete, aki egy utazásoknak szentelt internetes oldal üzemeltetői számára engedélyezte egyik fényképének az oldalukon való közzétételét. A németországi Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány területén található egyik középiskola (a waltropi Gesamtschule) egyik tanulója e fényképet letöltötte erről az oldalról (ahol az szabadon hozzáférhető volt), egy iskolai dolgozat szemléltetése céljából. E dolgozatot aztán később az iskola internetes oldalán közzétették. D. Renckhoff ezt követően keresetet indított Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartománnyal szemben a német bíróságok előtt, annak érdekében, hogy ez utóbbit tiltsák el fényképének többszörözésétől. Ezenfelül 400 euró összegű kártérítés megfizetését kérte.

Renckhoff arra hivatkozott, hogy ő csak az internetes utazási oldal üzemeltetőinek adott felhasználási jogot, és azt állítja, hogy fényképének az iskola internetes oldalán való online elérhetővé tétele sérti a szerzői jogait. Ezzel összefüggésben fordult a német Szövetségi Legfelsőbb Bírósághoz a szerzői jogi irányelv értelmezése iránti kérelemmel, amely irányelv szerint a mű szerzőjének főszabály szerint kizárólagos joga van e mű nyilvánossághoz közvetítésének engedélyezésére, illetve annak megtiltására.

A Bundesgerichtshof nem tudott dönteni, az EU bíróságához fordult, és igenlő választ kapott arra a kérdésre, hogy a „nyilvánossághoz közvetítés” fogalma kiterjed-e egy korábban valamely internetes oldalon a szerzői jogi jogosult engedélyével, a letöltést megakadályozó korlátozó intézkedés nélkül közzétett fényképnek valamely másik internetes oldalon való online elérhetővé tételére.

Az ítélet szerint a szerzői jogi védelem alatt álló valamely műnek egy olyan internetes oldalon való online elérhetővé tételét, amely eltér attól az internetes oldaltól, amelyen e művet eredetileg a szerzői jog jogosultjának engedélyével a nyilvánossághoz közvetítették e mű új közönség számára történő hozzáférhetővé tételének kell minősíteni. A Bíróság hangsúlyozza, hogy nincs különösebb jelentősége annak, hogy – akárcsak a jelen esetben – a szerzői jog jogosultja nem korlátozta a fénykép internethasználók általi felhasználásának lehetőségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ellaberin #9
  Nem tudom, hogy ez mennyire vonatkozik ránk. Viszont akkor mehetnek a levesbe az olyan kamu, hazudozó oldalak, újságok amik keresztbe-kasul használnak fel máshol, másra készített fotókat.

  Ez a fészbúkos megoldás, hogy te lemondasz mindenféle jogodról, ha felteszel valamilyen képet is megérne egy próbapert. Persze lehet csűrni-csavarni, de minimum etikátlan. Igaz nem kell akkor használni...csak lassan megkerülhetetlen ez a kutyaütő banda. Nekem azért eddig még sikerült :P
 • ostoros #8
  Mióta?
 • Cat #7
  "nálunk tehát nem állna meg a bíróság előtt egy ilyen marhaság..."

  Az EU bíróságának ítéletei kötelezik a magyar bírákat is.

 • morguldae #6
  Ha valamit nem akarsz a nagyközösség elé tárni ne tedd fel az internetre okoska! Ha meg hagytad, hogy felkerüljön akkor mi a fenét akarsz még. Ami valahol a netre kerül, ahhoz mindenki szabadon hozzáférhet. Elküldeném az ilyen lenyúlni akaró köcsögöt a fenébe. Az ilyen köcsögök miatt ilyen fos a világ akik igyekeznek mindenkit beperelgetni. Rohadna meg az ilyen!
 • Tikal #5
  De a tiéd. Viszont ha lemondasz róla akkor már nem a tiéd . Márpedig a Facebook úgy döntött, hogy ezt elvárja tőled, ha az ő szolgáltatását akarod használni :) Dönthetsz úgy hogy neked ez nem tetszik és akkor tiéd marad a kép, és feltöltöd máshova.
 • Tikal #4
  Szerintem tegyünk különbséget egy iskolai dolgozat és egy tudományos dolgozat között...
 • Csaba161 #3
  Szerencsére Magyarországon a törvény szerint fel lehet használni (tudományos) dolgozatban mindenféle szankció nélkül még jogdíjköteles képeket is, ha a forrást megjelölik, nálunk tehát nem állna meg a bíróság előtt egy ilyen marhaság...
 • barret #2
  Hmmm lefényképezek valamit,és az mégsem az én tulajdonom? Ez érdekes felfogás...
  Lassan már képeket is tilos lesz még nézegetni is?
 • kvp #1
  Szerencsere meg jopar orszagban letezik a fair use kategoriaja, viszont a fotokat tenyleg el kellene latni egyertelmu szerzoi jogi marker-ekkel (pl. jpeg comment mezoben). Ilyen pelda a Creative Commons fele rendszer, ami megadja, hogy pl. nem kereskedelmi celra ingyenes, csak meg kell jelolni a szerzot es nem modosithato a licensz. (CC-BY-NC-SA) Ezt igazabol szinte semmibe nem kerulne berakni a megosztott fotokba. (a Facebook egyebkent egyertelmubb, amit oda feltoltunk, annak a jogai atkerulnek hozzajuk es ok donthetnek tovabb rola, ezert is tilos olyan kepet felrakni, aminek a jogarol nem tud lemondani a feltolto, mert eleve nem az ove)