Berta Sándor

Álhírek elleni harc - díjat szednének a közösségi portáloktól

Egy brit parlamenti bizottság úgy vélte, hogy a közösségi platformoknak nem ártana bizonyos összegeket fizetniük.

A brit parlament alsóházának digitális, kulturális és médiabizottsága azt javasolta, hogy a Facebooktól, a Twittertől és más közösségi oldalaktól befolyó díjakat a személyes adatok védelméért felelős hivatalnak utalják át. A pénzek segítségével a digitális kultúra kezelésével kapcsolatos programokat finanszíroznák. Az elképzelés az, hogy a digitális kultúra legyen a negyedik oktatási alappillér az olvasás, az írás és a számolás mellett.

A testület a jelentésében azt írta, hogy az internetes adatok kezelésében és a "személyes információk manipulálásának" tekintetében "krízishelyzet" van. A gyorsan fejlődő digitális világban a mostani jogi keretek nem megfelelőek. A bizottság azt javasolta a kormánynak, hogy hozzon létre egy "új cégkategóriát" az internetkommunikáció területén. Az ebbe a kategóriába sorolt vállalatoknak fel kell vállalniuk a társadalmi felelősségüket és nem húzhatják ki magukat azzal az érvvel a feladat alól, hogy ők csupán tartalommegosztó platformok.

Damian Collins, a bizottság elnöke a jelentésben azt vetette az érintett társaságok szemére, hogy a meghallgatásaik során nem adtak megfelelő válaszokat a felmerülő kérdésekre. A testület emellett ismét felszólította Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját és vezetőjét arra, hogy foglaljon állást a korábban feltett számos kérdéssel kapcsolatban, amelyekre a cége eddig nem adott megfelelő válaszokat. A bizottság márciusban hívta meg a menedzsert, aki viszont az egyik helyettesét akarta elküldeni maga helyett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #4
    Szerintem már elmúlt április elseje.
  • M2 #3
    Én a politikusoktól szednék hülyeség-díjat.
  • kékherceg #2
    ez hogyan segít?...
  • overseer-7 #1
    és ki dönti el, hogy mi az álhír..és mi a hír?

    Én javaslom, hogy a magyar kormány legyen az illetékes a globális hírfolyam szabályozásában.
    A többi szervezetet hiteltelennek és alkalmatlannak tartom erre.