Berta Sándor

Vitatható volt a Google elleni eljárás?

A webes óriás megpróbált egyezkedni az Európai Unióval, de az gyakorlatilag esélyt sem hagyott erre.

Az Európai Bizottság néhány nappal ezelőtt 4,3 milliárd euróra büntette a Google-t az európai uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt. Az EU szerint az óriáscég 2011 óta jogellenes korlátozásokat vezetett be az Android eszközgyártók és mobilhálózat-üzemeltetők számára azért, hogy bebetonozza erőfölényét az általános internetes keresés terén. A Google-nek 90 napon belül véget kell vetnie e gyakorlatnak, ellenkező esetben az Alphabet – a Google anyavállalata – átlagos napi globális árbevételének legfeljebb 5%-át kitevő bírságot kell fizetnie. Sundar Pichai, a Google vezetője blogbejegyzésében jelezte, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Most érdekes részletek szivárogtak ki az ügyről és annak előzményeiről. A Bloomberg rámutatott, hogy azután, hogy az Európai Bizottság tavaly júniusban 2,42 milliárd eurós pénzbírsággal sújtotta a társaságot, mert az az álláspontja alapján jogsértő módon előnyt biztosított saját ár-összehasonlító szolgáltatásának (Shopping) és visszaélt keresője erőfölényével, a Google mindent elkövetett azért, hogy megállapodásra jusson a testülettel, de erre még csak esélyt sem kapott. A társaság már tavaly megpróbálta felvenni a kapcsolatot az Európai Bizottsággal, hogy megegyezzen a testülettel a vitatott pontokban, de a hivatalnokok egész egyszerűen figyelmen kívül hagyták a megkereséseket vagy azt mondták az ügyvédeknek, hogy a felek számára még túl korai lenne megállapodni.

Miután Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa tavaly júniusban azt nyilatkozta, hogy nem zár ki egy esetleges megállapodást, a Google számára felcsillant a reménysugár és előállt egy ajánlattal, amelynek értelmében lazítani akart bizonyos eszközgyártókkal kötött szabályozásokon. Emellett az óriáscég elképzelhetőnek tartotta, hogy a saját alkalmazásainak a terjesztésére kidolgoz egy második, az Európa Unió törvényeivel összhangban lévő üzleti modellt. Választ azonban egyik javaslatára sem kapott, majd később arról tájékoztatták a vállalat képviselőit, hogy már túl késő van egy megállapodás megkötésére és ráadásul az EU szerint túl kevés dolgot ajánlott fel a társaság.

Egyes szakértők szerint Margrethe Vestager az amerikai technológiai óriások elleni fellépéseivel akart bevonulni a köztudatba és alighanem fontosabb volt a számára a példastatuálás és a büntetés, mint a valódi megoldás keresése. Nicolas Petit, a Liége-i Egyetem jogtudósa rámutatott, hogy éppen ezért voltak alacsonyak a megállapodási esélyek. Pedig az Európai Unió más esetekben sokkal rugalmasabbnak mutatkozott; jó példa ez utóbbira, hogy a Gazprom ügyeit hét évig vizsgálta az EU, de az orosz óriás végül megúszta az ügyet pénzbüntetés nélkül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #14
    Látom, kihagy az emlékezeted...Idézet az eredeti tervekből:
    "Az eredeti tervek szerint gigabájtonként 150 forintot kellene fizetni, ami egy átlagos otthoni netkapcsolat esetén is akár több tízezer forinttal növelhetné a havi számlát."

    Milyen google? Ezt is te fizetted volna, mint ahogy bankadót is te fizeted. Ne legyél már ennyire naiv és elvakult fityesz rajongó.

    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.07.30. 21:32:09
  • ostoros #13
    Nem volt időm részletesebben kifejteni, miért is kamu, de most megteszem. Azért kamu, mert az internetszolgáltatás, amiért mindannyian fizetünk, nincs kapcsolatban például a google adservicessel.
    Mellesleg, a te pénzedből, meg az enyémből, meg mindenki máséból is tartsák fenn az internet szolgáltatás infrastruktúráját. Na, ebbe a google nem fizet be semmit.
    Tehát piócáskodik a rendszeren, amit mindannyiunk pénzéből tartunk fenn. És a sok marha meg kivonult az utcára, hogy megvédje a piócát. Kétségtelen, hogy az a google sajtókampánya volt.
    És amikor azt írtam, hogy arcpirító szégyen volt, akkor bizony arra a sok google által hasznos idiótának nézett ember tevékenységére gondoltam, akik kiálltak a pióca mellett.
  • ostoros #12
    Kamu.
  • TokraFan #11
    Mert a netet akarták megadóztatni...közvetetten. Ahogy a bankadót is pont úgy Te fizeted és nem a bank, hiába szórják a propagandát erről, mert a bank szépen áthárítja pl.kezelési költség címszó alatt rád. Persze a kormány verheti a populista mellét, hogy mennyit tesznek az emberekárt...L*faszt...Csak gondolkodni kéne.
  • TokraFan #10
    Komolyabb érvelést tőled nem is vártam...
  • ostoros #9
    Marhaság. Túlbecsülöd az emberek kötődését ezekhez a mamutokhoz. Nyivákolás meg tüntetés az persze simán lehet, de annyi.

    A netadós téma meg a magyar demokrácia szégyene volt. Az, hogy az internetes hirdető cégek az embereket beetették azzal, hogy a netet akarják megadóztatni, amikor erről szó nem volt...
    SZÉGYEN. Arcpirító szégyen.
  • ostoros #8
    Blabla.
  • kvp #7
    "Vissza tudnak élni azzal, hogy mint "jogi személy" elismerik őket az államok. Egy személy, amely halhatatlan. Amely mindenütt ott lehet egyszerre. és amely szinte mindent megtehet."

    A jogi szemelyeket nem illetik meg azok a jogok, amik az ENSZ alapokmanyban az emberekre vonatkoznak. Arrol nem beszelve, hogy a jogi szemely az valojaban csak az emberek egy csoportjat jelenti, azaz a ceg tulajdonosi koret. Ha a tulajdonosi kor megszunik (mondjuk letezni), akkor azzal a ceg is megszunik. A jogi szemely jogai csak korlatozottabbak lehetnek mint ami egy embert megillet, de a csoport barmelyik tagjat illeti meg egy jog, az a teljes csoportra is vonatkozhat. Viszont az, hogy ebbol mit tart be egy allam es mit nem, az az adott allam jogkore. Kinaban peldaul sokkal korlatozottabb a jogkor. (nem csak az embereknek, de a cegeknek is, foleg ha nincs 50 folotti kinai allami tulajdon az adott cegben)

    Egyebkent vicces, de ha tobb vasarlo kozosen perel be egy ceget, akkor ok is csoportkent, kvazi egy darab jogi szemelykent lepnek fel. Szoval semmi misztikus vagy termeszetfeletti nincs a dologban.
  • kvp #6
    "A Gazprom példa pedig azért sántít, mert orosz gáz nélkül - tetszik vagy sem - Európa lehúzhatja a rolót, google nélkül meg azért ellennénk valahogy."

    A mai felhasznalok nagyresze hamarabb menne az utcara ha hirtelen nem lenne facebook es google, mintha fazik telen mert nincs gaz. Raadasul a nemeteknek van eleg szenuk is, szoval meg csak meg se szivnak annyira. Ha mast nem, a netados tuntetesbol azt le lehetett vonni, hogy a benzin, gaz, stb. arat lehet akarhova rakni, de a nethez nem szabad nyulni.

    Egyebkent a Google pont arra epitette mindig is a strategiajat, hogy populista. Ezert az emberek tamogatjak, akar a sajat kormanyuk elleneben is.

    A Google tobb dolgot tehet:
    -fizet mint a katonatiszt
    -fellebez
    -leallitja a szolgaltatasokat az EU-ban azzal a felirattal, hogy az EU kotelezte erre, akinek nem tetszik az forduljon a politikai vezeteshez

    Utobbira kimenne a tomeg az utcara es ragyujtana azokra a politikusokra a helyi es EU-s parlamenteket, akik nem allnak azonnal az o oldalukra. Nallunk peldaul biztos, hogy a kormany a nep oldalara allna. (egyreszt az EU ellen, masreszt meg a populizmus miatt) Innentol jol latszik, hogy egy nagy nemzetkozi multinacionalis vallalat tul konnyen tud komplett foldreszek politikai rendszeren valtoztatni. Raadasul akar ugy is, hogy esetkeg nem is akarja.

    A Facebook hasonlo ceg, de sokkal rosszabb a hire, mivel tul sokszor lepnek az emberek elleneben, ezert nincs akkora tarsadalmi tamogatottsaguk. Ellenuk konnyebben el lehetne adni egy korlatozo vagy bunteto rendelkezest. Viszont ok ezert inkabb megveszik a politikusokat kilora. Melyik ceg viselkedese a tisztessegesebb???
  • ostoros #5
    Pontosan ezért nem szabadna megillessék a cgeket az emberi jogok, mint például a szólásszabadság.
    Ha egy embernek valami sérelme van, csak egy szája van, hogy világgá ordítsa a problémáját, és képviselje az érdekét de egy cégnek lehet több tízezer szája, több száz lobbistája, és több tucat ügyvédje.
    Vissza tudnak élni azzal, hogy mint "jogi személy" elismerik őket az államok.

    Egy személy, amely halhatatlan. Amely mindenütt ott lehet egyszerre. és amely szinte mindent megtehet. Akár nevezhetnénk istennek is.