Berta Sándor

EU - 2020-tól jöhetnek az internet­blokádok

Az intézkedést fogyasztóvédelmi ügyekben alkalmazhatják majd a hivatalok.

A CPC nevű európai uniós fogyasztóvédelmi szabályozás lehetővé teszi, hogy ez évtől a hivatalok fogyasztóvédelmi okokból akár internetes doméneket is letilthassanak. Mindez akkor válik majd lehetővé, ha a fogyasztói kollektív érdekek súlyos megsértésének kockázata merül fel, mert azt mindenképpen meg kell akadályozni.

A fogyasztóvédelmi jogsértésekért Németországban például a pénzügyi szolgáltatások felügyelete, valamint a szövetségi légi közlekedési, illetve vasúti hivatal fog felelni. Mindez abból a válaszból derült ki, amelyeket a német kormány adott Manuel Höferlin FDP-képviselő kérdésére. Az illetékes szövetségi igazságügyi minisztérium ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az internetblokádok csak a legsúlyosabb szankciók lehetnek, az egyéb esetekben inkább figyelmeztetéseket szabad majd alkalmazni. Ezek lehetnek mind a piaci szereplőknek, mind a felhasználóknak szóló jelzések.

Höferlin egyébként nem fogadta el a választ, mert az internetblokádok alkalmazását általában elítéli. A politikus abszurdnak nevezte azt, hogy a területtől teljesen idegen hatóságok, például a Szövetségi Vasúti Hivatal, döntenek az intézkedések bevezetéséről. Úgy vélte, hogy az egész szabályozás csak elősegíti az állami cenzúra erősödését.

Az már tavaly novemberben kiderült, hogy az Európai Unió megreformálná a fogyasztóvédelmet. Akkor még arról volt szó, hogy az állami fogyasztóvédelmi hatóságok lehetőséget kapnának a csalást elkövető online áruházak bezárására és lefoglalhatnák az érintett doménneveket. Mindez hatékony és jó megoldásnak tűnhet, hiszen megelőzheti a további károkozást, azonban komoly visszaélésekre adhatna okot. Az európai uniós rendelet minden tagállamra vonatkozna és nem kellene a helyi jogba átültetni. Külön problémát jelentene, hogy az intézkedésekhez nem lenne szükség bírósági ítéletekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #11
    Mert VAK vagy a hátrányaira, miközben VAK vagy az előnyeire a fércbuk alternatíváinak is.
  • lammaer #10
    Jaj istenem, mintha a 60as években szertnél élni. Tiltsák be ezt, tiltsák be azt...

    Nem tetszik, nem használod.
    Én nem örülnék neki ha megszűnne vagy elérhetetlen lenne, sokkal több az előnye számomra mint a hátránya.
  • duke #9
    Inkabb azert dobalnek monitorokat, hogy vegre blokoljak az arckonyvet, Europaban.
  • ostoros #8
    Jó, de a söpredéknek csak kifogás kell arra hogy egy kicsit vandálkodni vagy fosztogatni lehessen, tök mindegy hogy a politikus mit csinál...
  • kvp #7
    "De ha blokkolhatjak az egesz EU-ban, akkor valszeg gyoirsan fizetni fognak, mert jobban megeri."

    Ez egy ketelu fegyver. Ha pl. letiltjak az euban a facebookot, akkor nagyon gyorsan repulhetnek be a politikusok ablakain az ego monitorok. (lasd netados tuntetes) Elvegre ha valasztani kell, hogy ne legyen facebook vagy ne legyenek az erintett politikusok, akkor a tobbseg melyiket valasztana?
  • Alexease #6
    Amugy a ket cikk (ez + https://sg.hu/cikkek/it-tech/139316/india-100-nap-internet-nelkul) "jol mutat" egymas mellett:/
  • Alexease #5
    Az a lenyege:) Jelenleg ha az EU penzt akar beszedni a giga cegektol, akkor evekig pereskednek, aztan nem lesz belole semmi vagy az addigi ido alatt, a giga cegek 10× annyit keresnek. De ha blokkolhatjak az egesz EU-ban, akkor valszeg gyoirsan fizetni fognak, mert jobban megeri.
  • morguldae #4
    Az a kérdés ki dönti majd el, hogy mi is a jogsértő, és vajon tényleg az-e!?...
  • gombabácsi #3
    vicces lesz ha mondjuk fb-t, google-t letiltják :))) az ilyen gigacégek lényegében folyamatosan jogsértéseket követnek el :)
  • TokraFan #2
    Megfelelő szabályozással ez inkább pozitív, mint negatív. Rengeteg a kamu webshop, most is volt egy méretes botrány itthon is abból, hogy a karácsonyi hajrában egy -látszólag- főleg telefonokat és más eszközöket forgalmazó webshop tömegesen károsított meg embereket (pénzt beszedték, terméket soha nem küldték el). Már egy csomó ember tett feljelentést a rendőrségen és a net is tele volt a történetekkel, amikor a webshop még mindig elérhető volt és működött. Ezzel tényleg csinálni kell valamit. Politikai tisztogatásra nem lehetne használni a megoldást, amennyiben kizárólag kereskedelmi egységeket lehetne csak szankcionálni.