Berta Sándor

Csak optikai hálózatokat épít Németország

Megerősítést nyertek a néhány hónappal ezelőtt kiszivárgott információk.

Helge Braun, a kancellári hivatal új vezetője kijelentette, hogy a jövőben kizárólag optikai kábelhálózatok építését akarják támogatni. A tervezett projektekre készek nagyon sok pénzt kiadni, az összeg 10-12 milliárd euró lehet. A politikus hozzátette, hogy az úgynevezett vectoring-eljárást nem fogják támogatni, annak ellenére, hogy műszakilag azon még lehetne javítani. A vectoring-eljárás esetén az optikai kábelek az otthonokhoz közeli az elosztódobozokban végződnek, onnan már a lakásig rézvezetékeket építenek ki. Éppen ezért korlátozott a teljesítmény például az FTTH-hoz (Fiber to the home, azaz amikor a lakásig megy az optika) képest.

Braun ugyanakkor hangsúlyozta, hogy természetesen nem tilthatják meg a piac szereplőinek, hogy a vectoring-eljárást alkalmazzák, viszont azt világossá tette, hogy azokat a projekteket az állam nem támogatja majd. Az elmúlt években főleg a Deutsche Telekom lobbizott a Vectoring-eljárás használata mellett, ami nyilvánvalóan jóval olcsóbb, de a jelenlegi ismereteink szerint rövidlátó megoldás. A kancellári hivatal vezetője kiemelte, hogy az új irány azt jelenti, hogy nem folytatják tovább a korábbi kabinet vectoring-stratégiáját. Amennyiben egy régióban, utcában vagy háztartásban új vezetékeket akarnak közpénzből kiépíteni, akkor azok a hálózatok csak optikai kábeleken alapulhatnak. Nem tartják elfogadhatónak azt, hogy az új hálózatok régi technológiára épüljenek.

Tavaly novemberben a SPIEGEL birtokába jutott koalíciós tárgyalási dokumentumból kiderült, hogy 2025-ig meg kell valósulniuk a gigabites hálózatoknak és az új szakaszok kizárólag optikai kábelekre épülhetnek. A Bertelsmann Alapítvány tanulmánya szerint csak a német háztartások nem egészen 7 százalékában van optikai kábel, vidéken pedig még rosszabb az arány: kevesebb, mint 2 százalék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csicso82 #8
  Az mennyire rossz? 2 dolog kivételével: streaming, torrent mindenre alkalmas?
 • csicso82 #7
  Több embertől is hallottam, hogy nagyon gyenge a német internetszolgáltatás, a torrentet pedig figyelik tehát azt csak VPN-nel lehet csinálni.

  BÁR ha jobban belegondolok MAGÁN embernek 1 gépre letöltési sebességnek: 50-100Mbit feltöltési sebességnek 20-30Mbit szerintem elegendő, hiszen ez nagyjából mindenre elegendő ezzel akár egy Netflix is át tud menni. Ennél nagyobb szávszél OTTHONRA csak akkor kell ha sokan vannak azon a végponton vagy izomból torrenteznek és kell a le/feltöltési sávszélesség.
 • asgh #6
  Reméljük az üvegszálas technológia kikerül a "mezei halandóknak megfizethetetlen" kategóriából, ha tömegesen kezd el a háztartások szintjén terjedni.

  Amúgy a vectoring-al sem lenne különösebb baj, cégeknél sem szokás az üvegszálat minden user gépéig kihúzni, csak - ismervén a szolgáltatók hozzáállását - ahelyett, hogy mondjuk a társasházig húznák az üveget és onnantól rézkábeleznének, már a lakótelep bejáratánál rézre váltanának.
  Így egyszerűbb: ha a lakásig kell mennie az üvegnek, akkor nincs vita, hogy mit tekintenek végpontnak.
 • kvp #5
  Uvegszalbol is van olyan hogy keves, amikor csak egy szalat huznak ki egy nagyobb teruletre es daisy chain-ben vannak ra felfuzve a hazak. Ott a ping lesz szep nagy es nehezen javithato. De az sem nyero ha egy szalnyi gerincre fut ossze tobb uvegszal, mert egy ido utan azt is tul lehet terhelni. Valodi csillagpontos uveget meg sok helyen nem huznak, pedig az lenne a tenyleg jo megoldas. (valodi csillagpont = uveg minden hazbol a helyi kozpontig)
 • jkedzs #4
  aki elsőként építi ki az üvegszálat, azé a terület. mivel a sebesség kb mindenre elég. nem tud majd ráígérni a konkurencia.
  illetve ha még nem is elég a sebesség, akkor csak a végpontokat kell lecserélni, a kábel bírja.
 • cateran #3
  UK-nal nem lehet szarabb....vagy ha igen, inkabb nem is akarom tudni....:D
 • T_I #2
  Újpesten a T-Com (nem tudom, most is ez-e a neve) két panel lakást is ismertem, ahol az összes emeletre felvitték az üvegszálas kábelt, sőt az egyik lakásban a számítógépnél végződik az üvegszál. Nyilván előrelátásból tették mindezt
 • muerte2 #1
  Nincs mas valasztasuk, mert vagy 10 evvel van a halozati technologia elmaradva.
  Internet szolgaltatas teren nemetorszag katasztrofalis