Berta Sándor

Egyre többen filmeznek a kórházakban

Ahogy hazánkban, úgy külföldön is egyre gyakoribb, hogy az emberek a mobilkészülékeikkel rögzítik a helyi állapotokat.

Az okostelefonok használata folyamatosan terjed a kórházakban. Ausztriában mindez olyan méreteket öltött, hogy komoly problémát jelent az ellátásban. Orvosok egyre gyakrabban számolnak be arról, hogy a bizalmatlan rokonok filmezik a kezeléseket vagy a betegeket, s ezeket a felvételeket, valamint a műtétjeikkel kapcsolatos anyagokat fel akarják tölteni a világhálóra. A linzi kórház igyekezett reagálni az új helyzetre és táblákat helyezett ki, amelyek tiltják a mobiltelefonok használatát az intézmény teljes területén, többek között az intenzív osztályon is. Az ok az, hogy egy beteg hozzátartozói ott filmeztek le más pácienseket és berendezéseket. Nem ez volt az első ilyen jellegű eset, de ez volt az utolsó csepp a pohárban. Az elhelyezett táblák mind a fényképek, mind a videók készítését tiltják.

Christof Bocksrucker, az intézmény orvosigazgató-helyettese kifejtette, hogy a betegek a saját infúzióikat filmezték, majd megpróbálták ezeket az anyagokat nyilvánosságra hozni. A páciensek és a hozzátartozóik dokumentációs célokból is készítettek felvételeket, a várakozás során tapasztalt állapotokat vagy az egészségügyi eszközöket és azok beállításait rögzítették. Bocksrucker hozzátette, hogy az elmúlt hónapokban nagyon megszaporodott az ilyen esetek száma, ezért próbálták meg tájékoztatni az embereket és elkerülni a szigorúbb intézkedések meghozatalát. Jogilag ugyanis lett volna arra is lehetőség, hogy hozzátartozókat, sőt, akár betegeket is kitiltsanak a kórházból, ha azok nem tartják be az előírásokat és nem hagynak fel az álló- és a mozgóképek készítésével.


Más kórházakban is jelen van a probléma, de az ottani vezetők nem igazán foglalkoznak a jelenséggel. A Kepler Egyetemi Klinika azt közölte, hogy ismeri a problémát, de kézben tartja a helyzetet. Clemens Kukacka, az intézmény szóvivője megerősítette, hogy a páciensek egyre többször viszik magukkal a mobiljaikat a kezelésekre, hogy ott fotókat vagy videókat készítsenek, ez azonban nem engedélyezett és erre fel is hívják a figyelmet brosúrák és táblák segítségével. Volt, hogy valakit figyelmeztetni kellett, de eddig még senkit sem küldtek el és ezt nem is tervezik.

Claus Hager, egy másik helyi klinika szóvivője sem érezte jelentős problémának a jelenséget. Ők is évek óta felhívják a figyelmet a tiltásra táblákkal és szerintük inkább az a problémás, ha valakik betegeket vagy dolgozókat filmeznek le az akaratuk ellenére és a róluk készített felvételek felkerülnek a Facebookra. Ez a jelenség azonban nem csupán a kórházakra jellemző, hanem általában is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #9
    Az osztrákok (na jó, a bécsiek egy része) németül beszélő csehek, szóval van sok ilyen név náluk.
  • bPatrik0521 #7
    Mi abban a probléma hogy lefényképezik az infúziót és feltöltik? Esküszöm nem értem.
  • tom_pika #6
    A rossz kórházi állapotok az egy dolog. A lesz@rom ill. semmibe veszem típusú orvos meg egy másik . Ne tessék összekeverni a kettőt. Rossz állapotok közt is elvárom az orvos lelkiismeretes, szakértő hozzáállását. Ez szerintem érthető dolog. Megérted te is, ahogy találkozol pár téged embernek nem tekintő orvossal.
  • fonak #5
    Nem hinném. csak egy "új európai".
  • wraithLord #4
    És annak az "ősz öreg"-nek a keresztneve lassan Viktor lesz.

    Amúgy ja, a mentősöket is sokszor szidják, hogy nem érnek ki időben egy adott súlyos esethez. Pedig nyilván nem állnak meg útközben a McDrive-nál meg nem ugranak be a Starbucksba kávéért, hanem sietnek a helyszínre, ahogy tudnak...
  • Lacee86 #3
    És a képen Alexis Sanchez. :)
  • TokraFan #2
    Tökéletesen igazad van, de sajnos az átlag nem arról híres, hogy logikusan gondolkodik. Ezért sokan azt az orvost hibáztatják, aki éppen a betegségét gyógyítja, netán az életét menti meg, miközben a rossz állapotokért ténylegesen felelős politikus köcsögöt pedig éljenezve ünneplik. Ennyire hülyék az emberek. Na de mit várjunk ott, ahol milliók hisznek abban, hogy a Harry Potter létezik, a Föld lapos és egy ősz öreg csettintette ide a világot 6nap alatt...Butaság, butaság, butaság hátán.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.02.24. 16:09:34
  • Paddy #1
    A rossz kórházi állapotok miatt ne az orvosokat filmezzék, hanem a hatalmon lévő kormány egészségügy miniszterét (már ha van olyan), mert az egészségügy rohadása első sorban tőle függ.