Gyurkity Péter

Eddig nem ismert dinoszauruszt találtak Egyiptomban

A lelet pedig választ adhat a térséggel kapcsolatos kérdésekre.

A dinoszauruszok korával foglalkozó szakemberek számára Afrika a mai napig nagy kérdőjelet jelent, hiszen a kihalást megelőző időszakkal kapcsolatban meglehetősen hiányos a tudásunk, itt különösen ez a régió vet fel további kérdéseket. Most egy egyiptomi lelet segíthet a válaszadásban, egyben pedig a hiányzó darabok megfelelő helyre történő beillesztésében.

Egy egyiptomi csoport tette közzé tanulmányát a Nature Ecology and Evolution magazinban, amelyben egy ottani friss leletet elemeznek. Ebből kiderül, hogy a sivatagban egy új fajra bukkantak, a Mansourasaurus shahinae pedig éppen ebből az időszakból származik, vagyis újabb részletekkel gazdagodik a rendelkezésre álló katalógus. Az eddigi eredmények arra utalnak, hogy a titanosaurusok csoportjába tartozó faj példányai növényevők voltak, méretük nagyjából egy mai buszhoz fogható, hosszú nyakukkal pedig súlyuk egy afrikai hímelefántéhoz hasonlítható. A késő kréta időszakból ránk maradt lelet nagyon jó állapotban és részletességgel bukkant elő, ez az eddigi legjobb példány ebből a régióból, ami külön öröm volt a kutatóknak.


Úgy tűnik, hogy a korábbi feltevésekkel ellentétben az itteni egyedek nem voltak teljesen elzárva európai és ázsiai társaiktól, vagyis nem teljesen különálló úton haladtak evolúciós pályájukon. Az amerikai példányokkal ugyan nem volt kapcsolatuk, ám a másik két kontinens még viszonylag közel lehetett, illetve itt volt lehetőség az átjárásra, vagyis a kapcsolattartásra – igaz, azt a szakemberek továbbra sem tudják meghatározni, hogy az éppen a kréta időszakban lassan szétváló kontinensek kapcsolatrendszere pontosan milyen volt. Az afrikai régióban többek között ez, vagyis a komoly geológiai változások, valamint a ma jelenlévő sűrű növényzet jelenti a nehézséget a megfelelő leletek megtalálásában, de a mostani eredmény alapján még mindig van remény.

A Mansourasaurus megtalálása a globális kirakós egy újabb részét jelenti, a nemzetközi finanszírozással folyó munka azonban folytatódik, vagyis abban reménykednek, hogy hasonló leletekre bukkannak az egyiptomi régióban – itt persze fontos lesz, hogy a mostanihoz hasonlóan, nagyon jó állapotban megmaradt példányok kerüljenek elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #4
    Öööö szerinted ez mennyire hasonlít a valódi vízmolekulára?


    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2018.02.05. 19:16:36
  • Irasidus #3
    Mi is imádjuk az agyhalott trollokat, akik egy elképzelt művészi rajz, és a tudomány közé egyenlőséget raknak, mert nem tudják mi az az illusztráció! Gratulálok, a hét hülyéje díj a tiéd lett!
  • Skylake #2
    Imádom, amikor pár csontból megrajzolnak egy ilyen húshegyet, és ráfogják arra, hogy ez akkor úgy nézett ki. Ennél nagyobb tudomány által szentesített átk*rás nincs a világon.
  • petrov144 #1
    "Az afrikai régióban többek között ez, vagyis a komoly geológiai változások, valamint a ma jelenlévő sűrű növényzet jelenti a nehézséget a megfelelő leletek megtalálásában, de a mostani eredmény alapján még mindig van remény. "

    Gondolom Egyiptomban nem találkoztak azért annyira sűrű növényzettel :D