MTI

Fitbit-hőtérképen az amerikai katonai létesítmények

Az amerikai katonai létesítmények és a hadsereg tagjainak épségét veszélyeztethetik a Fitbithez hasonló okostelefonos fitneszalkalmazások, amelyek térképen jelölik a felhasználók mozgását - írta a Washington Post.

Az interneten nyilvánosan hozzáférhető térképen a Szíriában, Irakban és Afganisztánban állomásozó amerikai katonák futóútvonalait, valamint a katonai szempontból érzékeny amerikai létesítmények helyzetét is ki lehet venni. A Strava cég műholdas navigációs rendszerek segítségével két éven át követi felhasználóinak sporttevékenységét, és az úgynevezett Global Heat Mapen jelöli helyzetüket. A Stravát világszerte 27 millióan használják. A Global Heat Mapet 2017 novemberében tették közzé, de csak a napokban figyeltek fel rá azt követően, hogy egy 20 éves ausztrál hallgató firtatni kezdte az összefüggést a GHM-en inaktívként jelölt területeken elszórtan megjelenő tevékenységek és a külföldön állomásozó amerikai katonák között.

A térkép erőteljes tevékenységet mutat az Egyesült Államokban és Európában, de a háborús övezetekben és a sivatagban szinte teljes az aktivitás hiánya - néhány pontot kivéve. Ezek a koordináták ismert és kevésbé ismert amerikai katonai létesítményeket rejthetnek, ahol a hadsereg és a személyzet tagjai használhatják a fitnesz applikációkat mozgásuk figyelemmel követésére. Újságírók és biztonsági szakértők jelentős aktivitásra bukkantak az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik feltételezett szomáliai bázisához közel, vagy egy Jemenben telepített rakétarendszer környékén.


Az afganisztáni Bagram légitámaszpont a Strava interneten bárki által látható hőtérképén

De nemcsak az amerikai katonák, hanem az európai országok hadseregeinek, valamint a nemzetközi segélyszervezeteknek és az ENSZ-nek a tagjai is óvatlanok az adatátvitel engedélyezése terén - mutatott rá Tobias Schneider biztonsági elemző. "Szíriában a szövetségesek támaszpontjai valóságos világítótornyok az éjszakában" - emelte ki Schneider. "Rajtuk kívül az ismert orosz hadállások rajzolódnak még ki, de az iráni bázisoknak híre-hamva sincs" - tette hozzá. A térkép valóságos kincsesbányát jelenthet a lecsapni készülő szélsőségeseknek - hívta fel a figyelmet a Washington Post.

Az amerikai védelmi minisztérium egyik szóvivője, Audricia Harris jelezte, hogy a Pentagon komolyan veszi az applikáció használatából fakadó veszélyeket, és vizsgálja a további teendőket. Harris addig is óva intette a katonákat adataik gondatlan kezelésétől. A védelmi minisztérium azt javasolta a hadsereg tagjainak, hogy a lehető legszűkebbre korlátozzák nyilvános tevékenységüket az interneten. Ez a közösségi oldalakra is vonatkozik - tette hozzá a szóvivő. A Strava szerint könnyedén el lehetett volna kerülni a jelenlegi helyzetet, mert a felhasználók egy egyszerű adatvédelmi beállítással letilthatják aktivitásuk térképen történő rögzítését.

A Fitbit használatát maga a Pentagon is ösztönözte, és 2013-ban 2500 darab aktivitásmérő okosórát osztott ki az elhízás elleni küzdelem jegyében személyzetének tagjai között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cat #8
  Itt nem mobil, hanem karóra gyűjti az adatokat.

  Másrészt mint írtam, a Vkontakten (ez az orosz facebook) csomó kiskatona szelfije van háborús övezetekből, és a Putyin még azt se ismeri be, hogy ott a saját katonái vannak.
 • Cat #7
  Szíriában és Ukrajnában ez történt az oroszokkal: az odavezényelt kiskatonák szelfiztek a háttérben lángoló épületekkel meg ilyenek.
 • ZoliJ #6
  lehet én vagyok tudatlan, de mi köze a Fitbitnek a Stravához (azon túl, hogy Strava Fitbit eszközökről is tud adatot gyűjteni)?
 • hülyegyerek #5
  Google Mapson fent van a Bagram műhold kép is. Meg lehet számolni mennyi és milyen gép volt épp akkor ott. Már megint egy tök értelmetlen cikk mivel nincs ott semmi titkos éppen ezért nem is igazán érdekli őket egy fitness app.
 • end3 #4
  Mekkora öngól már.., hivatalosan osztották ki a térképeket lassan megrajzoló, "indiszkrét" órákat...! (Nem hiszem el, hogy senkinek nem jutott eszébe a gyártóktól specifikációkat kérni előtte.) Nem lehet, hogy ilyen módon ők akarták ellenőrizni azok útvonalait, akiknek kiosztották?
 • fonak #3
  Szerintem azért ahol igazi titkos tevékenység zajlik, ott az alap, hogy a mobilt le kell adni az őrségnél, ahol Faraday-kalickába zárják.
 • Skylake #2
  Posztolok mindjárt a fészre néhány fotót innen az ojjektumból, mer' ezt állat módon lájkolni fogják, és ettől istencsászárnak érzem magam majd! Itt tőlem balra van egy kissé horpadt, nagyméretű, csillogó tárgy: formája korong, mérete pedig akkora, mint két F-117 egymás mellé tolva. Aztán ott mellette van egy furcsa szerkezet, ha valamit beteszünk a közepébe, akkor láthatatlanná teszi, mindjárt rakom fel ezt is. Sok jópofa dolog van itt az 51-es szám alatt.
 • kvp #1
  Ezert kellene kotelezove tenni, hogy szolgalat kozben es kulfoldi allomasozas eseten pedig vegig csak es kizarolag a hadsereg altal adott keszulekek hasznalhatoak. Ezeket pedig ugy beallitani, hogy ne adjanak ki adatot kulso felek szamara (meg egy netre feltoltheto fotot sem). Mondjuk kerdes, hogy hany hivatasos katona szerelne le ha facebook es a tobbi kozossegi oldal nelkul kellene elnie huzamosabb ideig. Igy viszont nem csak az amerikai allam, de barki lathat mindent roluk, ami haborus ovezetekben eleg eletveszelyes, nem csak az adott katonara, hanem mindenkire a kornyezeteben.