Gyurkity Péter

Elkészült a kínai e-hajó

Egyelőre a teherszállításban segíthet az új megoldás, amely persze nem teljesen zöld.

Amíg a Tesla a személyautóknál, valamint most már a teherautóknál igyekszik elterjeszteni a teljesen elektromos meghajtást, ehhez a törekvéshez pedig egyre több nagy, jól ismert név csatlakozik, addig kínai cégek a hajózás terén is szeretnék meghonosítani az új platformot. Az első egység már el is készült, a jövőben jöhetnek a még nagyobb példányok.


A Guangzhou Shipyard International Company valódi áttörésként jellemzi a 2000 tonnás hajót, amely a maga 70,5 méteres hosszával, 12,8 km/h-s maximális sebességével, valamint a nagyjából 40 e-autónak megfelelő, 2400 kilowattórás energiaforrásával valódi monstrum az eddig bemutatott fejlesztésekhez képest. Már ezekből a paraméterekből is kiderül, hogy nem eszeveszett száguldásról van szó, a hajó maga egyelőre a szénszállításban segíthet, bár ezt sem teheti meg hosszabb utakon, hiszen a nagyjából 2 órát igénybe vevő feltöltéssel (ami általában épp elegendő a kirakodáshoz) mindössze 50 kilométert tehetnek meg az elektromos meghajtással.


A környezetvédelem szempontjából mindenképpen előrelépést jelent a fejlesztés, bár teljesen zöld megoldásról nyilván itt sem beszélhetünk – ez amúgy is pusztán marketingfogás, hiszen az akkumulátorok nem éppen környezetbarát módon készülnek, az áramot pedig szintén többnyire szén-, illetve egyre inkább gázerőművek biztosítják. A megfelelő üzemeléshez persze a kikötőket is el kell majd látni az ehhez szükséges töltőállomásokkal, ez ugyanis eddig mindössze két helyszínen történt meg, vagyis a hálózat kiépítésétől még messze vagyunk.

A hajó amúgy kereken 1000 akkumulátorra támaszkodik, a jövőben azonban ez változhat, ahogy a technológiát tovább tökéletesítik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • molnibalage83 #64
    Mindig csodálkozom azon, hogy sok hülyegyereknek honnan jön a mérhetetlen önbizalma úgy, hogy két kibasztott szorzás és középiskolás fizika is megugorhatatlan akadály nekik..
  • gforce9 #63
    A linkelt videó alá elkezdtek kommentelni a tesla fanboyok :)

    reakció ezekre :)

    https://www.youtube.com/watch?v=18cXL6Rzf14
  • duke #62
    "Olajozás 2.0 :D"

    Ja majd "aramozas" lesz.
  • defiant9 #61
    A gigaliner nem akkus, ugyanúgy diesel olajat éget, csak hosszabb, több árút képes úgy szállítani hogy megmarad a last-mile hozzáférése amije a vasútnak nincs.
  • gforce9 #60
    hehe :)

    Szerintem a kamionra lesz téve fekete doboz plombálva aztán csókolom. Biztos lesz olyan is aki trükközni akar, de egy jól megemelt büntgetés a legtöbb ember kedvét elveszi.... ha mondjuk több a bünti mint a kamion ára.
  • fonak #59
    Az vicces lesz, amikor a NAV vadászik majd a jövedéki áramot szolgáltató "kutak" helyett konnektorból rezsicsökkentett árammal töltögető autósokra (ahogy most elkaptak egy "gazembert", aki étolajjal autózott). Olajozás 2.0 :D
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2017.12.19. 14:41:37
  • molnibalage83 #58
    Pont rosszul látod. A vasút az, ami simán vihetne többet is, a fajlagos ára alig romlana. A kamion meg burtálisan megérzio az akkus bohóckodás. Eleve versenyképtelenné teszik még úgy is, hogy az áram MÉG nem jövedéki termék.... Mert, ha tömeges lenne a használata, akkor az is lesz. Az állam nem fog lemondani az adóról...
  • defiant9 #57
    Volt smile az akku pack-os utánfutóra...
    A másik fele érdekesebb, a már eleve csak 17%-os részesedésű vasútnak nagyon fájna ha alulról beleharap még egyet a közúti szállítmányozás a piacába. A vasúti szerelvény rövidebb lesz de a költségei alig csökkenek, a kamion meg hosszabb de a költségnövekedése kisebb lesz a hatékonyság növekedésnél. Vasút árat emel->még kevésbé versenyképes->közút kihasználtsági mutatója tovább javul spirál új egyensúlyi állapota sokkal távolabb lehet mint ami közvetlenül egy adott árutömeg elvesztéséből következne.
    Szenet persze ettől nem fognak kamionnal szállítani.
  • gforce9 #56
    30 tonna hasznos teherből ha lejön a 10 tonnás akkupack súlya, a kamion nem lesz versenyképes. 10 tonna holtsúlyt visz mindenhova. Ha semmi mást nem nézünk csak ezt, már akkor eleve halott ötlet az egész.
  • molnibalage83 #55
    Mert faszság a kijelentés azért. Meg az akku/szállított áru tömegét is nézd meg. Na, ezért nem megoldás...