Berta Sándor

Itt az első digitális tabletta

Ellenőrizhetővé válik, hogy vajon a beteg beszedte-e az előírt gyógyszermennyiséget.

A szakemberek figyelmeztetése szerint komoly kárt okozhat, ha a páciensek nem szedik be a felírt tablettákat, mert ha például egy bakteriális fertőzésnél nem viszik végig a kúrát, gyógyszerrezisztensé válhat az adott kórokozó. A betegek felelőtlen magatartása évente akár 100 milliárd dolláros kárt is okozhat, ezért döntött úgy az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatósága (FDA), hogy engedélyezi egy új digitális tabletta forgalmazását. A termék egy szenzorral ellátott gyógyszer, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy megállapítsák: a páciensük bevette-e és ha igen, mikor a felírt tablettát.

A skizofrénia és mániás depressziós epizódok kezelésére felírható, aripiprazol hatóanyagú Abilify MyCite tabletta olyan lenyelhető szenzort tartalmaz, mely a páciens bőrén elhelyezett tapasz közvetítésével jelzést küld a beteg okostelefonjára, illetve beleegyezése esetén a kezelőorvosához arról, hogy a gyógyszer be lett véve. Aki elfogadja a digitális gyógyszereket, az orvos mellett négy további személynek, például családtagoknak engedélyezheti az összegyűjtött adatokhoz való hozzáférést. Egy okostelefonos alkalmazásnak köszönhetően lehetőség van arra is, hogy az engedélyeket bármikor vissza lehessen vonni vagy blokkolni.


Az Abilify MyCite két cég, az Otsuka és a Proteus Digital Health szoros együttműködésének az eredménye. A rezet, magnéziumot és szilíciumot tartalmazó szenzor elektromos jeleket állít elő, ha kapcsolatba kerül a gyomornedvvel. Harminc perctől két óráig tarthat, amíg a tabletta bevételét észleli a szenzor. Dr. William Shrank, a Pittsburghi Egyetem Egészségügyi Központjának munkatársa elmondta, hogy ha a betegek nem az előírt életmódot folytatják vagy nem úgy ütemezve veszik be a gyógyszereket, ahogy kellene, akkor annak komoly következményei lehetnek, amelyek sokba kerülnek. Ameet Sarpatwari, a Harvard Egyetem szakértője hozzátette, hogy a most engedélyezett digitális tablettában ott a potenciál, hogy általánosságban javítsa a lakosság egészségi állapotát.

A gyógyszer tájékoztatója arra azért figyelmeztet, hogy a digitális nyomon követés nem valósidejű, az észlelés késhet vagy nem is történik meg, tehát veszély esetén az okostelefonra érkező információt nem lehet felhasználni. Jeffrey Lieberman, a Columbia Egyetem pszichiátere magabiztosan nyilatkozott a gyógyszerrel kapcsolatban és úgy vélte, hogy az azt eredményezi majd, hogy kevesebbszer fognak visszaesni az egyes betegségekbe az emberek. Az FDA illetékese, Maitchell Mathis szerint a mentális betegségek kezelésére felírt gyógyszer nyomon követhetősége hasznos lehet egyes páciensek számára. Mint hozzáfűzte, a hatóság a receptköteles gyógyszerek esetében támogatja a fejlődést és az új technológiák bevezetését, amennyiben javára szolgál a páciensnek és segíti a kezelőorvos munkáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #6
    Na, ez már állat! Nyomelemek és ásványi anyagok bevitele rádióadó formájában! Plusz jeladó a bőrön, nézzük, hogy lehet egy ilyen megoldást kompromittálni, és felhasználni az eredetileg nem szándékolt célra - nyilván a jövőben. Mivel ha a technológia elég olcsó lesz, bele lehet tenni minden gyógyszerbe: a gyógyszerezési információk összegyűjtése óriási értékű piaci információ a gyógyszergyáraknak. Persze a rendszer adaptálását racionálisan fogják végezni: nyilván például az aranyásó kislányok öreg szakállas „mackójának” Viagrájába más adatokat adó szenzor kerül, mint például a kalmopyrinbe. Így elég jól követhető, éppen ki mit szed. Tehát, ha van a táskámban egy nagy teljesítményű, e célra készített vevőegység, akkor a környezetemben megtalálhatók gyógyszerezési állapotát jó eséllyel ki lehet majd olvasni, a célpont pontos kijelöléséhez, illetve a vele kelleni fog némi social engineering is a következő fázisban. Ezt követően, és az s.e. hatására éppen a szedett gyógyszer hatásmechanizmusára épülve be lehet adni neki valami olyan hatóanyagot, ami kiüti egy időre. Vagy ha nagyban játszunk, akkor olyat, amitől meghal. Az ennek eredményeként keletkező haszon sokféle lehet, az egyszerű lopástól kezdve, a hosszabb távú megoldásokig - „öregezés” 2.0: digitális technológiával megtámogatva -, aminek eredményeként meg lehet szerezni az áldozat vagyonát. E technológia a célpontkijelöléshez alkalmas, azt segíti elő. Segítségével pedig lehet olyan explicit megoldást is alkalmazni a megszerzett gyógyszerinformációkra alkalmazva, az öregezés 2.0 jegyében, amelyet például a Dűnében Piter de Vries alkamazott Thufir Hawat-nál, miután Harkonnen fogságba került. A hatékonyságnövekedés az öregezésben egyértelműen növelhető lesz!
  • Ender Wiggin #5
    Sajnos megint nem nyert. A varrótűk ötvözetében nincs vas. A szilícium nyomelem, a szervezetednek kell. Ezért készül ezekből, mert amúgy is felvesszük egyéb étellel vagy vitaminkomplexszel. Lazíts már.

    UI: Szó szoros értelemben az ásványi anyagok nem emészthetők (ők a legelemibb komponensek közé artoznak az ételben), de ennek ellenére nélkülözhetetlenek... Csak szólok.
  • Elmin #4
    A kérdés, hogy azoknak a betegeknek, van-e okostelefonjuk, vagy egyáltalán telefonjuk.
  • kvp #3
    Azert az ugye vilagos, hogy nem mindegy hogy a napi vasadagot vasoxid formajaban vagy egy varrotu formajaban nyeljuk le. A kerdeses aramkor a szabadalom szerint egy szilicium ostyan van, ami akarhogy is nezzuk idegen es nem emesztheto anyag. Arrol nem beszelve, hogy ki szeretne ha azert fuggesztenek fel a biztositasat (lasd: usa) mert nem vette be az aznapra (politikailag vagy gazdasagilag) eloirt tudatmodositot. (Itthon persze nem fenyeget hogy az allam befolyasolni akarna az embereket... szoval ne aggodjunk, eleg ha azt a jenki tudosok teszik...)
  • Ender Wiggin #2
    Akkor megnyugodhatsz, minden összetevő fontos nyomeleme a szervezetnek (sőt hiányuk elég komolyan veszélyezeti az életet is), és egy-egy szenzorban lévő mennyiség sokkal alacsonyabb a napi ajánlott bevitelnél. Ezt megint túlokoskodtad...
  • kvp #1
    Gyakorlatilag egy elektrolit nelkuli savas elemmel felszerelt radioadorol van szo, ami egyedi azonositojelet sugaroz addig amig az elem birja. Egyreszt egy radioadot kellene megenni naponta tobbszor, annak minden karos hatasaval egyutt masreszt az energiatermeles soran az elektrodakbol femek oldodnak bele a gyomortartalomba. Mindketto elegge egeszsegtelen.

    Az alapelv meg az, hogy ilyet akkor hasznalhatnak, amikor a betegen nyomkoveto labbilincs is van, azaz beszamithatatlan vagy kenyszergyogykezelt. Persze a nyugati biztositoknak fuzodik erdekuk inkabb a dologhoz, hogy ne legyen kivaltott, de be nem szedett gyogyszer. Ez a kenyszergyogykezeles egyik fajtaja, ugyanis tarsadalmi es anyagi nyomas lenne mindenkin, hogy szedje azt a gyogyszert amit mondanak neki. Viszont ha eleg olcsova valik, akkor minden gyogyszerbe belerakhatjak, ha kell ha nem. Ez akkor gond, ha az ember nem akar nehezfemeket is tartalmazo radios nyomkovetoket enni, de a gyogyszerre magara amugy szuksege lenne.