Gyurkity Péter

Az évszázad végén jön az újabb nagy kihalás

Legalábbis ez vetíthető előre a múlt és a jelenlegi becslések alapján.

A környezetszennyezés (azon belül is a légkörbe jutó szén-dioxid mennyisége) sűrűn visszatérő probléma, ezzel kapcsolatban pedig számos, meglehetősen borús előrejelzés napvilágot látott már. Miközben a politika (és az ennek részeként napi szinten zajló hisztériakeltés) a párizsi klímacsúcs betartásával, annak esetleges eredményeivel van elfoglalva, egyes kutatók igyekeznek még pontosabban felvázolni az előttünk álló időszakot.

A napokban egy újabb tanulmány jelent meg a Science Advances magazinban, amely a régmúlt adataira, valamint az ezek által felvázolható, szigorúan matematikai alapokon való előrejelzésre építve mutatja meg nekünk a jövőt. Azt szinte mindenki tudja, hogy a szakemberek elsősorban az üledékes kőzetrétegek, illetve az ezekben megtalált fosszíliák tanulmányozása alapján kutatják a régmúltat, ennek alapján pedig 5 nagy kihalást tudnak megemlíteni, a pontos kiváltó tényezők felsorolása sokáig gondot jelentett. Úgy tűnik, hogy a légkörben és a tengerekben felgyülemlő szén lehet a fő tettes, ennek megugrása ugyanis egybeesik a nagy kihalások időszakaival (amikor az értékes leletek szinte teljesen eltűnnek az említett üledékes rétegekből), ennek alapján pedig felvázolható, hogy nagyjából mi vár ránk az évszázad végéig.

A most hivatkozott munkában egy 542 millió éves időszakot mutatnak meg nekünk, amelynek során összesen 31 ilyen esemény történt – a leletek a szén mennyiségének valóságos robbanását jelzik ezen periódusokban. Ebből „mindössze” 5 vezetett nagy kihalásokhoz, de az 5 katasztrófa egyike nem is érte el a tanulmányban meghatározott kritikus szintet. A rendelkezésre álló adatok szerint nagyjából 310 gigatonna jelenti ezt a szintet, amit nagyjából 2100-ig érünk majd el, vagyis az évszázad végén nagy valószínűséggel újabb katasztrófa jöhet el. Reményt adhat azonban, hogy maga a folyamat hosszú időt vehet igénybe, ennek végbemenetele akár több ezer évig is elhúzódhat, vagyis nem arról van szó, hogy nagyjából 80 év múlva lehúzhatjuk a rólót.

Persze mindez múltbéli eseményeken alapul, ez pedig sokszor nem túl sok segítséget nyújt a jövő megjósolásában. Mindenesetre a kép ezúttal sem derűs, így van ok az aggodalomra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • molnibalage83 #25
    Ami valójában nem is a newtoni fizika megcáfolása, hanem kiterjesztése, csak már képesek vagyunk relativisztikus hatásokat is figyelembe venni illetve kiegészíteni még egy rakás dologgal kvantumszinten.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.10.04. 09:44:05
  • gforce9 #24
    Egyrészt akkor mondtak ilyesmit , de jelenleg senki. Másrészt nem lett felforgatva azóta sem a fizika és nem kellett kidobni az előzőeket. A newtoni és az einsteini fizika is csak egy leírás. Az, hogy párszáz éve néhány ember úgy gondolta, hogy ez lesz a végső, nos ilyet manapság nem mond senki. Valószínűleg azért mondták azt amit, mert Newton volt az első, aki egységbe szervezte az egész mechanikát matekot tett alá és ez volt az első tudományos értelemben valódi nagy fizikai leírás. Úgy gondolták nem lesz más megközelítés. Lett.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2017.10.03. 18:04:21
  • Nos #23
    Lord Kelvin: "There is nothing new to be discovered in physics now. All that remains is more and more precise measurement."

    Albert Michelson : "the grand underlying principles have been firmly established...further truths of physics are to be looked for in the sixth place of decimals"

    csak azok a k..aszott tizedesek annyira nem stimmeltek, hogy pár "grand underlying principles"-t ki kellett dobni.

    Lesz még ilyen :)
  • Kara kán #22
    Külön köszönöm, hogy belinkelted a cikket, mindig is imádtam az ilyen tudománytörténeti/tudós élettörténeti összefoglalókat.
  • Kara kán #21
    Hullik a férgese.

    @TokraFan #18
    Pontosan ki mondott olyat, hogy "a fizika kész" van?

    Nekem is rémlik valami, hogy a XIX. században azt hitték komoly tudósok is, hogy nem lesz több feltalálni való.
    Ja, most látom, Kis ügynök belinkelte.

    Hegel egyébként Nagy Frigyes államáról (XVIII. sz.) írta azt, hogy ennél tovább államszervezetileg nem lehet fejlődni.

    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.10.03. 16:26:52
  • AgentKis #20
    http://www.termeszetvilaga.hu/tv2000/tv0005/pauli.html
    Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2017.10.03. 11:33:12
  • NEXUS6 #19
    A cikket elnézegetve nem igazán tűnik egyértelműnek az összefüggés a fajkihalások és a CO2 szint hirtelen megugrása között. Az ok-okozati összefüggések meg még kevésbé jöhetnek ki egy ilyen statisztikai elemzésnél (lásd pl. a csomó dög/korhadó növényzet is okozhat ilyen megugrást, amikor ok meg egy aszteroida becsapódás/szuper vulkánkitörés miatti évekig tartó globális napfényhiány/tél).

    Érdekes és mindenképpen lehet benne valami, hogy nem is annyira a CO2 szint abszolút értéke, hanem a hirtelen megváltozása vezethet katasztrófához. Kár, hogy ezt sem tudja egyértelműen bizonyítani, de a felvetés érdekes.
  • TokraFan #18
    Pontosan ki mondott olyat, hogy "a fizika kész" van?
  • TokraFan #17
    Nem kell itt idegeskedni...Majd a népesség 90%-ka fohászkodik a "könyörületes istenhez" és kész...Minmegmenekülünk.
  • zsgaby #16
    A ciklikus fajkihalás létezik, és leginkább a Naprendszer tejútrendszerben történő elhelyezkedése (keringése) okozza. Semmi köze a civilizáíió(k)hoz.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Kihal%C3%A1sok_okai