Berta Sándor

Ultra­hullámokkal manipulálhatók a digitális asszisztensek

A módszer segítségével átvehető az ellenőrzés a különböző szolgáltatások felett.

A Csöcsiangi Egyetem kutatói által kifejlesztett módszer neve DolphinAttack és képes arra, hogy 20 000 Hz-es frekvencián átvegye az irányítást az olyan digitális asszisztensek felett, mint a Siri, a Google Asszisztens, az Alexa és a Cortana vagy akár az autók beszédvezérlő rendszerei. Az emberi fül ezeket a parancsokat nem érzékeli. A DolphinAttack alapötlete egyébként az, hogy a beszédjelet alacsony frekvenciasávban modulálják, majd továbbítják és végül a vevőegységen elérhető anyagok bevonásával demodulálják.

A szakemberek összesen 16 rendszer esetében vizsgálták meg, hogy működik-e a rendszer. Többek között lehetővé vált a számukra ilyen módon egy Audi navigációs rendszerének a manipulálása, az Amazon Echo segítségével zene lejátszása és egy iPhone készüléken a FaceTime megnyitása. A böngészőt használó eszközökön meg tudtak nyitni tetszőleges honlapokat, így a támadók kiaknázhatják például egy rendszer sebezhetőségeit.


A sikeres támadásokhoz ugyanakkor több feltételnek is teljesülnie kell. Többek között a célpontként szolgáló eszköztől legfeljebb két méterre helyezkedhet el az adó, továbbá a digitális asszisztenseknek és a beszédfelismerési funkciónak egyaránt aktiválva kell lenniük. Ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy a kutyák és a macskák is érzékelhetik a jeleket, így az ő reakcióik, viselkedésük felhívhatja a figyelmet az ilyen jellegű akciókra.

A kínai kutatók azt javasolták, hogy a gyártóknak, hogy módosítsák mind a hardvereiket, mind a szoftvereiket, hogy azok ne vegyék figyelembe az ultrahullámokon keresztül továbbított parancsokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • AgentKis #6
  Én éppen a kínai kutatókkal ellentéteset javasolnék. Legyen bennük az ultrahangokat kiválóan detektáló mikrofon, ha pedig ultrahang tartományú bemenő jel is van, akkor azt össze lehet vetni a hangfrekvenciás jellel. Ha a burkológörbéjük hasonlít, akkor a rendszer már jelezheti is, hogy szivatják!
 • AgentKis #5
  "A DolphinAttack alapötlete egyébként az, hogy a beszédjelet alacsony frekvenciasávban modulálják, majd továbbítják és végül a vevőegységen elérhető anyagok bevonásával demodulálják."
  Ez pedig nem mást jelent, mint hogy az ultrahangokkal a célzott eszköz bizonyos alkatrészeiben olyan rezgéseket keltenek, mint amilyeneket a beszédhang.
  "A kínai kutatók azt javasolták, hogy a gyártóknak, hogy módosítsák mind a hardvereiket, mind a szoftvereiket, hogy azok ne vegyék figyelembe az ultrahullámokon keresztül továbbított parancsokat."
  Ez meg azt jelenti, hogy kínai kutatók elég ostobák!
  Ugyanis a hangfelismerő rendszerek nem a nagyfrekvenciás jeleket veszik, hanem az azok segítségével a bennük előállított hangfrekvenciás jeleket. Ezek nagyon halkan, de a mikrofonokhoz nagyon közel szólalnak meg bizonyos alkatrészekből.
  Akinek mondanak valamit a hullámok felharmonikusai az sejtheti hogy hogyan működhet ez...
  Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2017.09.14. 14:23:11
 • duke #4
  Ha jol ertem akkor ez nem az a sok eve ismert modszer, ahol ultrahangokat sugaroznak, es egy pontban interferalnak, es ott a hallhato tartomanyban hang keletkezik. Hanem pusztan csak ultrahanggal lokdosik a mikrofon membranjat. Mert ezt a hagyomanyos modszerrel is meglehetne csinalni. Becelozni a telefon mikrofonjat, es ha eleg halk akkor, fel meterrel arebb mar nem hallani a hangot.
 • kvp #3
  Erdekes jelenseg. A celzott ultrahangokkal gyakorlatilag meghajtjak a mikrofont, ami mar normal audio frekvencias hangkent fogja azt erzekelni. A trukk ha jol ertem az, hogy mig az emberi ful (dobhartya) nem rezonal be hallhato frekvencian a mikrohullamtol, addig a kis piezo es electet mikrofonok igen. Tehat a mikrofonhoz nagyon kozel hajolva jo fullel akar az ember is hallana azt a hallhato tartomanyu hangot ami az ultrahang lokesek hatasara keletkezik a membranjukon. Erdekes es igazabol nehezen kivedheto tamadasi modszer, mert a mikrofonok anyagat hasznalja ki. Barmilyen frekvenciaszuro is kerulne rajuk, azt meg a membran ele kell tenni, fizikai formaban. (utolagos elektronikus vagy szoftveres szures mar nem lehetseges, mert a membran utan mar nem lehet megkulonboztetni a jeleket)
 • xyl #2
  Hm... ultrahullám? Nem inkább ultrahang-hullám, vagy csak egyszerűen ultrahang?
 • tom_pika #1
  de gáz... elég lenne egy aluláteresztő szűrő a mikrofon után... de persze erre se gondolt senki...