Gyurkity Péter

Bemutatkoztak az új iPhone okostelefonok

Ezekhez pedig okosórák, az új Apple TV, és számos további bejelentés társult.

Az eseményre a Steve Jobs Theater falain belül került sor, ezért nem volt meglepő, hogy az első néhány percet a cég egykori vezetőjének szentelték, megemlékezve személyiségének jelentőségéről. Tim Cook kiemelte, hogy elődje inspirációja és kitartása volt az, ami idővel elhozta a munkahelyen és otthonokban végbement jelentős változásokat. A szokásos kötelező köröket is lerótták, hiszen megemlítették, hogy a két hurrikán miatt szükségessé vált segítségnyújtásban szintén részt vesznek. A cég Cupertinóban (Kalifornia) lévő központjában, az éppen most felépült - és még be sem fejezett új Apple Park komplexuma pedig teljes mértékben megújuló energiára támaszkodik – mindenki ízlése szerint minősítheti ezt marketingnek, a cég különleges jellegének, avagy a polkorrektség megnyilvánulásának.

A Today at Apple keretein belül a meglévő boltok kínálatát bővítik ki, mégpedig vállalkozóknak és felhasználóknak szánt egyéb szolgáltatásokkal, legyen szó a fotózással vagy egyéb, a telefonokkal végezhető tevékenységgel kapcsolatos oktatással, rendezvényekkel, stb. A nagy metropoliszokban további épületeket és tereket töltenek majd meg, illeszkedve a vásárlók kívánságaihoz.


A termékek listáját az Apple Watch nyitotta meg, amely a tavalyi évhez képest 50 százalékos növekedést mutat. A felhasználók 97 százaléka elégedett a megoldással, a Series 2 kifejezetten sikeresnek mondható, ezzel pedig olyan nagy neveket is megelőznek, mint a Rolex, a Fossil, az Omega, illetve a Cartier – az első helyen végezve, bár ez valószínűleg csak a bevételre vonatkozik. Az egészségügyi- és fitneszz-szolgáltatásokra helyezett fókusz a jelek szerint bevált, itt pedig további alkalmazások révén optimalizálják az adatok kijelzését, illetve az „okos” tanácsadást – beleértve a szívritmus megugrását az inaktív időszakokban, illetve az erre figyelmeztető értesítőket. A watchOS 4 szeptember 19-én fut majd be, míg az Apple Watch Series 3, beépített LTE-vel, a meglévő katalógus révén akár 40 millió zeneszámmal, új ikermagos chippel, gyorsabb WiFi-vel, hangos Sirivel, magasságmérővel, azonos fizikai mérettel, közvetlen hívásokkal, valamint a kijelzőbe épített antennával és e-SIM integrálásával, több eltérő színben, 329 és 399 (LTE) dolláros áron, szeptember 15-től előrendelhető, míg a kiszállítás 22-től indul. A német Telekom és a francia Orange már a partnerek listáján van.

A lemaradóban lévő Apple TV kapcsán a 4K-felbontás támogatását emelték ki, amihez a korábbi tartalmak automatikus feljavítása társul, a felbontás növekedése pedig az árakban nem okoz majd emelkedést. Az app több országban lesz majd elérhető (Kanada, Ausztrália, stb.), a tvOS új verziójával, illetve az új A10X chippel. Több sportesemény és híradás lesz majd elérhető, a játékokkal együtt. Az előrendelés itt is szeptember 15-től él, az ár 149, 179, illetve 199 dollár, ami a felbontástól és a tároló méretétől függ – a megjelenés szeptember 22-én esedékes.


Ezt követte a fő attrakció, az iPhone-család új tagjainak bemutatása. A vásárlókra nyilván ez gyakorolta eddig a legnagyobb hatást, a tizedik évforduló miatt pedig különösen nagy volt az érdeklődés – amit néhány negatív előrejelzés egészített ki, amelyek a riválisok előrenyomulását emelték ki. A sort az iPhone 8 és az iPhone 8 Plus nyitotta meg, amelyek a cég szerint teljesen új dizájnt kaptak – ez nem igazán látszott az első képeken. A strapabíró burkolat a por és a nedvesség ellen is véd, a kijelző 4,7 és 5,5 hüvelykes, a True Tone a színeket a fényviszonyokhoz igazítja, a sztereó hangszórók 25 százalékkal hangosabbak, az új hatmagos A11 Bionic chip az eddigi leggyorsabb, míg a grafikus vezérlő 30 százalékkal gyorsul, a zajcsökkentés és az autófókusz terén pedig további optimalizációt értek el.

Az új 8 Plus a maga 12 megapixeles hátoldali iker-kamerájával új érzékelőt kapott, míg a Portrait Lightning révén a mélységérzékeléssel a fotó készítése közben módosítják a fényeffekteket. A saját encoder révén a videók jobb minőségben, jobb framerate mellett jelennek meg, 4K felbontásban 60 fps mellett rögzíthetjük a felvételeket, az AR megfelelő támogatása érdekében pedig a gyorsulásmérő és a giroszkóp is megújult, ez pedig a chip és a grafikus vezérlő esetében is kiemelt szempont volt, így bőven lesz miből válogatni a tartalmak terén. Példaként említették meg a valósidejű játékosinformációkat egy-egy sportesemény közvetítése alatt, amely csak egyike a lehetséges alkalmazási területeknek.

Az LTE Advanced és a Bluetooth 5 mellett a vezetéknélküli töltés is megjelenik itt, többek között az üveg hátlap révén. A Qi szabvány támogatásával a kompatilibitással nem lesz gond, de a listán felbukant a gyorstöltés lehetősége is. Az iPhone 8 699, az iPhone 8 Plus 799 dollárt kóstál majd (64 GB-os tárolóval, de elérhető lesz a 256 GB-os változat is). Az előrendelés szeptember 15-től él, a kiszállítás 22-én indul, míg az iOS 11 szeptember 19-én jelenik meg.


Ahogy az várható volt, a sort az iPhone X zárta, amely a tizedik évfordulóra készült. Hasonlóan a két másik példányhoz, a külső por- és nedvességálló, ehhez rozsdamentes acélból készült keret társul. A Super Retina kijelző a 2436 x 1125 pixel felbontást támogatja, ez egy 5,8 hüvelykes példány, 458 ppi-vel. Valóban egy OLED-panelről van szó, amely szerintük most nőtt fel a feladathoz, a 3D Touch és a HDR támogatásával, az előlapi keret szinte teljes száműzésével, immár előlapi fizikai gomb nélkül.A telefont egyetlen érintéssel oldhatjuk fel, az oldalsó fizikai gomb nagyobb lett, míg a feloldás az arc automatikus felismerésével történik, ami a Face ID nevet kapta – ez 30 ezer apró pont vizsgálata, illetve képek készítése révén zajlik le, összevetve a telefon által „látottakat” a tárolóban elhelyezett felvétellel. A gépi tanulás támogatása az A11 Bionic chip révén vált lehetővé, ez másodpercenként 600 milliárd művelet végrehajtásával történik.


A Face ID a cég szerint kalap, eltérő ruházat, borosta, valamint az arc lassú, fokozatos változása esetén is megbízható eredményt produkál majd, átverése nem (vagy csak nagyon nehezen) megoldható, csukott szemmel nem megy az azonosítás, itt pedig az Apple Pay támogatása is megoldott – érdemes megjegyezni azonban, hogy a bemutató alatt mindez csak másodjára sikerült. Az anomojik is megjelennek itt, ugyanis az arckifejezés felismerése alapján generálhatunk emojikat, leegyszerűsítve a folyamatot.

A hátoldalon itt is 12 megapixeles iker-kamera helyezkedik el, dual-OIS és quad-LED flash mellett. A Portrait mód és Portrait Lightning az előlapi kamera esetében is támogatott, itt az A11 Bionic chip mellett az iPhone 8 esetében látott saját grafikus vezérlő és ISP jelenik meg, az üzemidő 2 órával hosszabb, mint az iPhone 7 esetében, a Qi pedig szintén elérhető lesz. A vezetéknélküli töltés kapcsán kiemelték, hogy az összes bemutatott terméket támogató saját töltőpadot dobnak piacra, amely az AirPower nevet kapta, a megjelenés azonban csak jövőre várható.

Az iPhone X 64 és 256 GB-os változatban lesz elérhető, az ár (ahogy azt korábban kiszivárogtatták), 999 dollártól indul. Az előrendelés október 22-től indul, a megjelenés november 3-án esedékes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #59
    Már kezdenek jönni a hírek hogy öngyilkoshajlamot okoz a tinik közt okostelós socialmedia az USA-ban,

    mert természesen úgy túltolták ezt is ahogy kell, kezdve ott hogy egy gittegyletes pöffeszkedőgép S.J.-ról elhitték hogy "vision"-je van pöffeszkedésmánia helyett.

    Olyan ez mint M.O.-n a fidesz és a kedves vezető, ittmeg (jóesetben) elvándorlást okoz....

    Persze aki eléggé hajlamos az gittegyletezzen nyugodtan. :)
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2017.09.15. 06:54:59
  • M2 #58
    A FaceID egyáltalán nem volt bugos, valamit benéztél.

    A Ferrarim motorja meg épp most verte meg nyers erőben az összes létező konkurensét, miközben fele annyit fogyaszt, mint a tiéd. :-)
  • redgreen #57
    FaceID kapcsán "érdemes megjegyezni azonban, hogy a bemutató alatt mindez csak másodjára sikerült" - nos, ez nem egészen igaz. A Face ID lezárt valamiért (vagy sok volt az illetéktelen próbálkozás, vagy épp letelt a jelkódnélküliség időkorlátja), Craig elfelejtette megmagyarázni, így mindenkiben az maradt meg, hogy megbízhatatlan, holott a Touch ID esetén is megvan ugyanez a biztonsági elem, szerintem az iPhoneosok elég sokszor találkoznak is vele. A tartalék telefonon azonban 8-10 alkalommal kifogástalanul működött, tehát a technológia működőképes.
  • Tikal #56
    Azon röhögök én is :DD
  • Tikal #55
    A világ nyugati felén ez már régen nem státusz szimbólum, talán a te baráti körödben még az, de hidd el, ezen már mindenki túllépett. Szerinted mit érdekli egy skandinávot hogy 1000 vagy 1400 dollár, mikor a havi fizetésének a negyedéért megveszi.
  • Tikal #54
    micsoda példa, lemondasz egy Ferrariról egy Suzuki javára :D Kezdjük ott, ha lenne rá pénzed eszedbe e jutna ekkora hülyeség...
  • nlght #53
    Akkor vetítsük le az autós hasonlatod:
    Én röhögök a frissen vett suzukimból, mert látom, hogy te vered a nyálad az új "ferraridra", mert a fedélzeti computer már arcról beazonosít(ana ha nem lenne bugos). Közben ha felpattintjuk a motorháztetőt azt látjuk, hogy a tavalyi suzuki motornál is lassabb motor hajtja és a benzintank fele akkora sincs, tehát többször tankolhatsz bele, és nem használhatod minden úton, csak ott ahol engedélyezte számodra a ferrari vezetősége, de legalább 7-8-szor annyiért vetted meg :DDDDDDDDDDDD
    A korrektség kedvéért tegyük hozzá, hogy jobb a gyári szervíz lehetősége hozzá, de ennyi pénzzért.... kösz nem
  • M2 #52
    Inkább örülnöd kellene, hogy a flagshipekbe fejlesztett cuccokat megfizetik a türelmetlenebb (vagy csak pénzesebb) emberek. Mert ha nem így lenne, 45 ezerből még ma is csak egy nyomógombos butatelefonod lehetne.
  • M2 #51
    Persze, értjük. Van aki a 20 éves Suzuki Swiftjéből nézi hülyének a többi autóst. Ettől még eltérőek az igényeink, szó se róla, ennek megértéséhez meg kell egy bizonyos értelmi szint...
  • nlght #50
    Más is, de a legjobb (és legjobban megtérülő) marketing még mindig az, ha jó készüléket készítesz és a vásárló (akinek ad a véleményére más is) elmondja a többi ismerősének, hogy milyen jó üzletet csinált ezzel a telóval.
    Amúgy a lenti felsorolásból kihagytam a duál sim-et, persze hogy ezt se lehetett belerakni sok év alatt sem appléknél, pedig az igény megvan rá.