SG.hu

Tíz év alatt hatszorosára nőtt a hazai internet sávszélessége

Tévhit, hogy a robbanásszerű fejlődés mögött csak az optikai kábeles hálózatok bővülése áll, valójában több technológia együttes elterjedése vezetett idáig.

Tíz évvel ezelőtt a magyarországi internetkapcsolatok átlagos sebessége 2-3 Mbps környékén alakult, ma viszont már 14,8 Mbps. A közel 600 százalékos növekedés nem példa nélküli, de kifejezetten jó eredménynek tekinthető. Ennek következtében ma Magyarországon 94% a szélessávú (vagyis 4 Mbps-t meghaladó) netkapcsolatok aránya, ami európai szinten is kifejezetten jónak mondható. Különösen ha figyelembe vesszük, hogy 2007-ben ez a szám a 0,1%-ot is alig érte el.

A szélessávot a közvélemény alapvetően az elmúlt években rohamosan gyarapodó optikai kábeles hálózatokkal azonosítja, amelyek valóban impozáns, Gbps nagyságrendű le- és feltöltési sebességet tesznek lehetővé. A terjedés valódi motorját azonban a telefonhálózaton keresztül elérhető, akár 100 Mbps sebességre is képes DSL technológiák és az akár négyszer gyorsabb kábelnetes hozzáférések jelentették. "Az optikai hálózatok a jelenleg elérhető legjobb minőségű netkapcsolatot jelentik, a kiépítésük viszont drága és nehézkes, a szolgáltatóknak csak olyan helyeken éri meg, ahol a jelentős számú potenciális előfizető képes kihasználni az infrastruktúrát” – közölte Lengvárszky Szabolcs telekommunikációs szakértő, a Vannet ügyvezetője.


Vannak azonban olyan megoldások is, amelyekkel kábelfektetés nélkül is elérhető a szélessávú net. A mobilnet mellett ilyen a műholdas internet is, amely elsősorban olyan területeken népszerű, ahol az egyéb szolgáltatások az infrastruktúra hiányosságai miatt nem érhetőek el. „Klasszikus tévhit a műholdas internettel kapcsolatban, hogy lassú és megbízhatatlan. Pedig a szélessávú hozzáférés ennél a technológiánál is alap, sőt műholdon keresztül a 30 Mbps-os, hivatalosan szupergyorsnak nevezett internet is elérhető. Így a következő években ez is hozzájárul majd az átlagos sávszélesség borítékolható további növekedéséhez.” – mondta el Lengvárszky.

A műholdas és egyéb vezeték nélküli technológiák jelentősége abban van, hogy ott is elérhetővé vált a szélessáv, ahol egyéb módon nem lenne gazdaságos a kiépítése. A földi infrastruktúrát nem igénylő megoldásokkal ténylegesen 100%-os lett az ország internetes lefedettsége.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • HyBrIDNyLA #3
  Ha a Telekom-on múlna, még mindig az ADSL lenne a fő irány. Nincsenek rá szavak mennyire szinvonal alatti amit képviselnek.
 • bobijub #2
  "kicsipici" légyszar a levesben: a mobilcégek IS mindig a sűrűbben lakottabb területekre koncentrálják a nagysávszélesség jótérerejű lefedettségjét. aki többszörösen örülhet, mert van nála párhuzamosan elérhető több vezetékes szolgáltató, és ezért azon a területen még nyomottabb árakon kaphatja a még jobb szolgáltatást, annak többnyire a rádiólefedettség is sokkal szuperebb a közelben. a mobilosok is pont azokon a területeken hanyagolják az ott élőket, ahol a vezetékesek sem szorgoskodnak. akinek rossz, annak legyen rossz minden szolgáltatási szegmensben.
 • esztyopa #1
  Ez megint egy nagy csusztatás,ami a plebs elkápráztatására szolgál !
  Sehol sem esik szó,a nagy hájpolás mellett,a szerverpark-bővítésekről ! Ez igen költséges beruházás,de anélkül a sávszélesség-növelés annyit ér,mint vizilónak a tampon.
  Nem egyszer tapasztalni,hogy a szerverkapacitás elégtelensége miatt este-amikor beindul a net- kínosan lelassul a kapcsolat.
  De -amúgy-piszok jól hangzik az *űrtechnológia*.
  Lehet,hogy ez csak egyes vidéki településeken jelentkezik,ahol a viszonylag alacsony felhasználó létszám miatt *nem éri meg* a Szolgáltatónak a szerverpark-kapacitás növelése,de a két tényezőnek együtt kell növekednie,különben csak papíron emelkedik a sebesség !