Berta Sándor

Vitrinbe kerül az arany PC

A gazdagok exkluzív terméket akarnak, kerüljön az bármennyibe is.

Josip Sunic cége, a Prime Computer főként kis méretű, teljesen hangtalan számítógépeket árul, azonban egy teljesen aranyból készült egymillió dolláros konfigurációt is felvesz a kínálatba. Sunic 16 évesen abbahagyta az iskolát, 2013-ban pedig megalapította a cégét, azóta van jelen az IT területén. A vállalat immár 20 embert foglalkoztat és tavaly óta nyereséges. A vállalkozást Remo Bienz befektető, a Fortimo nevű svájci ingatlancég elnöke támogatja.

"Az egymillió dolláros arany PC több, mint egy marketingfogás. Volt egy ügyfelünk az Egyesült Arab Emírségekből, aki egy aranybevonattal ellátott számítógépet akart vásárolni, de ez gyártás szempontjából nem volt optimális, ezért inkább teljesen aranyból készítettük el. Az ottani emberek szeretik az exkluzivitást, szeretnek mindent, ami személyre szabott, aranyból van és egyébként alig érhető el. Ezt a konfigurációt ugyanakkor aligha használják majd, inkább bekerül egy vitrinbe. Egy gyűjtői tárgy, de természetesen lehetőség van a normál működésre is."

"A műszaki elavulás miatt az arany PC-t vásárlóknak 5 évente felújítást biztosítunk, ez része az árnak és a teljes élettartamra szóló ajánlat. Az arany értéke körülbelül a számítógép árának a felét teszi ki. Ez a fém egyébként a konstrukcióját és a hőelvezetését tekintve rosszabb az alumíniumnál. De már érkezett megkeresés platinából készített modellre is, azt még tesztelnünk kell, hogy a feldolgozás és a hővezetés szempontjából egyáltalán megvalósítható-e egy ilyen konfiguráció. Persze nem ezen fogunk meggazdagodni, ahhoz legalább 20-30 arany modellt kellene eladnunk évente, de közel sem ez a helyzet." - jelentette ki a fiatal menedzser.


Josip Sunic hozzátette, hogy a ventilátorok nélküli számítógépek piaca már hosszabb ideje létezik, de az ügyfelek régen rossz tapasztalatokat szereztek az ilyen modellekkel. Ugyan az ilyen konfigurációk drágábbak, mint a hagyományos ventilátoros modellek, de 5 éves élettartamot tekintve és az áramszámlát is nézve kiderül, hogy egy ilyen készülékkel több százezer forintot is meg lehet takarítani. Több száz PC esetében ez már komoly összeg.

"A felhasználók számára fontos, hogy a mi számítógépeink hangtalanok és a ventilátorok hiányában a szennyeződésektől sem kell félni. Az Egyesült Arab Emírségekben a kórokozok terjesztése nagyon fontos szempont, emiatt vagyunk erősek az egészségügyi piacon. A por és a homok megakad a ventilátorokban, emiatt oda gombák vagy baktériumok is beszorulhatnak, amelyeket aztán a légáramlat tovább terjeszthet" - szögezte le végül a Prime Computer alapítója és vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dimo1111 #16
  Mekkora baromság már ez ,az aranynak jobb a hövezetesi tenyezöje az aluminiumnál!
 • wraithLord #15
  Vagy arról, hogy aki pl. másodpercenként keres pármilliót, az is el tudja költeni a pénzét. Képzeld, milyen nyomasztó lehet, hogy keresed a pénzt, oszt nincs mire elkölteni (persze ez egyrészt szarkazmus is, mert miért ne lenne mire elkölteni, csak a kapitalista világ nem így működik...). Erre valók a presztízsmárkák. A normál árú high-end társától megkülönböztethetetlen termékek vagy ízlésficamos termékek "jól csengő" márkanévvel billogozva csillagászati áron... amivel megnyugtathatod magadat, hogy nem keresel sokat feleslegesen.

  Bár ez inkább az érem másik oldala annak, amit te is írtál. Kifelé azt, önmagukféle ezt mutatják.
 • sertrex #14
  Azt nem értem, hogy ez a cikk mit keres az IT/Tech rovatban?
  Ez sima Blikk szint.
  Ha meg IT/Tech, akkor miért nem esik szó a PC konfigurációjáról, hogy egyáltalán mit csomagoltak aranyba? Vagy manapság elég az, hogy azért működik is ha használni akarják?
  Utoljára szerkesztette: sertrex, 2017.08.26. 10:49:23
 • tom_pika #13
  "Aki meg más ízlését kritizálja, annak szerintem simán savanyú a szőlő..."

  Egyetértek. Sajnos nem tudjuk megtesztelni, hogy a sok szellemi magas lovon ülő hozzászóló mivé válna, ha lenne feleslegben 5 milliárd $-ja...
 • tom_pika #12
  "Az emberek többsége buta és igénytelen"

  Te nyilván abban a helyzetben vagy, hogy mindenkit megítélj. Tudtad, hogy mindenki okosabbnak hiszi magát az átlagnál? (te is, én is...).

  "Az esztétikának nem csak hogy van objektív része, hanem az az alapja."

  Ezt feljegyzem, ennél csőlátásúbb kijelentést idén még nem hallottam...
  Utoljára szerkesztette: tom_pika, 2017.08.26. 10:44:04
 • Tetsuo #11
  "Aki meg más ízlését kritizálja, annak szerintem simán savanyú a szőlő."
  Ezt valamivel indokolnád vagy egyszerűen kontrázni akarsz, mert nem tetszik a véleményem?

  1. Az emberek többsége buta és igénytelen, sőt, egyre nagyobb az arányuk.
  2. Az esztétikának nem csak hogy van objektív része, hanem az az alapja. Csak az ún. modern művészeti irányzatokkal terjedt el a szubjektív megítélés, illetve a "társadalmi relativizmus". Az újfajta felfogás szisztematikus terjesztéséért, vagyis társadalmunk klasszikus normáinak alapjának aláásásáért elsősorban azok a felelősek, akiket Molnibalage is sejt, csak nem meri bevallani. :-D
 • kvp #10
  Az a gond, hogy ez nem Rembrant, ez egy aranyba ontott trabant. Belul filleres es ertektelen hardver van. Szoval ha mar draga akkor legyen legalabb jo.

  A leszerelt vadaszgep jo poen. Bill Gates is vett egy ketuleses blackbirdot. Mondjuk nekem a Spacex es Burt Rutan fele epitsunk sajatot jobban tetszik.
 • Dante73 #9
  Ha ez így lenne, akkor lenne a trabant, a trabant kombi, meg a bugatti, és kész. Több autó minek? Lefedi a palettát.
  Az emberek nem így működnek... Mindenkinek más jön be. Aki meg más ízlését kritizálja, annak szerintem simán savanyú a szőlő...
 • ReTeK #8
  "Az a baj a legtobb luxustermekkel, hogy annyi penzert mar lenne nalla jobb"

  A jobb, az számodra jobb vagy a vevő számára, ez azért nem mindegy. A nagyobb teljesítmény amúgy se mindig szempont a nem kőgazdagok között sem.
  Mintha azt állítanád, hogy felesleges Rembrandt képet venni hiszen lehet több képet olcsón hasonló témáról festve is venni vagy sokkal nagyobbat is akár.
 • Tetsuo #7
  Az meg még alacsonyabb szint, ha valaki ezt díszként kirakja és nem is használja.