Berta Sándor

A digitális nomádok kedvelt célpontja lett Bali

Ki ne szeretne egy rizsföldek között megbújó irodában dolgozni? Az élet olcsó, az időjárás remek, közel a strand, az internet pedig gyors.

A digitális nomádok általában legfeljebb néhány hónapig maradnak egy helyen és utána mennek is tovább. Bali az egyik legfelkapottabb nyaralási célpont, azonban az elmúlt években egyre vonzóbbá vált a digitális nomádok számára is. A szigeten az időjárás kiváló, az élet olcsó (egy hónapban ezer euróból kényelmesen ki lehet jönni) és a strand sincs túl messze a szállodától, az apartmantól vagy a munkavégzés helyétől. Egy távmunkában dolgozó számára gyakorlatilag teljesen mindegy hol van, bárhol elő tudják venni a laptopjukat. Ebbe a csoportba tartoznak újságírók, szerkesztők, a divatszakma szereplői, de újabban orvosok is. Nemrég még Barack Obama is ezen az egzotikus helyen írta meg az elnöki időszakáról szóló visszaemlékezéseit.


Az egyik településen, Ubudban sok WLAN-kávézó van és számos szélessávú internethozzáféréssel felszerelt, bárki által rövid távra is igénybe vehető közösségi iroda is. A legnagyobb ilyen co-working háznak a neve Hubud, amely egy bambuszból épített, határoló falak nélküli emeletes épület, amelyből tökéletesen rá lehet látni a közeli földekre. A falon jógaórák hirdetései, a büfében szójatejes kávé, minden adott a stresszmentes munkához. A Hubudot 2013-ban hozták létre, nyitáskor 25-en vették igénybe a szolgáltatásait, de a mostani közösség már 5000 emberből áll. Sokan persze csak néhány hónapig maradnak, jelenleg 30 országból 250 digitális nomád lakik itt. Mindannyian fizetnek a helyért: a napijegy 20 dollárba kerül, az internetes havidíj 275 dollárba.

Steve Munroe, a Hubud vezetője úgy véli, az elmúlt években profivá váltak. A 48 éves kanadai férfi nem digitális nomádokról, hanem helytől független szakemberekről beszél, akiknek azonban csak az egyharmada marad egy fél évnél tovább. Ilyen például Marion Kutta, egy müncheni reklámproducer, aki tavaly óta lakik ott; valami mást akart csinálni és szerinte Bali szigetén az emberek nyitottabbak más kultúrák iránt, mint Európában. Már helyi céget is alapított, amely eddig öt filmet készített. Vannak azonban hátrányok is: pénzügyileg nem kifizetődő a vállalkozás, továbbra is az otthonról származó jövedelméből él, ráadásul sokkal többet kell dolgoznia, gyakran este 23 óráig vagy éjfélig is. A megbízhatóság sem tartozik a helyiek erősségei közé, ezért néha nehéz befejezni az egyes projekteket.


Multikulturális, inspiráló környezet

A 33 éves angol Clare Harrison jobb helyzetben van, a StartMeUp nevű cégével anyagilag bejöttek a számításai, de azt ő is elismerte, hogy azért nem csak pozitív dolgok vannak. A családtól és a barátoktól távol könnyen a munkájába temetkezik az ember. A hozzájuk hasonló kitelepülők száma nem ismert, Bali hatóságai nem készítenek ilyenfajta statisztikát, de becslések alapján a több ezret is elérheti. A többségüknek csak turistavízumuk van és adót sem fizetnek. Ahogy Munroe mondta, ha valakinek nem jönnek be a számításai, akkor úgy fogja fel a dolgot, hogy egy szép hosszú vakáción volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #5
    "AKTÍV KORÚAK ELLÁTÁSA LEHET:
    FOGLALKOZTATÁST HELYETTESÍTŐ TÁMOGATÁS.
    A TÁMOGATÁS HAVI ÖSSZEGE az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (jelenleg 28.500 Ft) 80%-a, 2017 évben 22.800 Ft."

    Tehát Magyarországon 22.800.- forintból is meg lehet élni! Nem csoda, hogy ennyi külföldi érkezik Magyarországra. A 700 ezres - egymilliós átlag fizetésükből felvásárolhatják az országot! Bali kinek kell, itt a Balaton!...

    Szégyen ami ebben az országban folyik! Tolvajok ülnek a nyakunkon és szorongatják!
  • AgentKis #4
    Mondjuk nem is nagyon adnak többet a halandóknak...
  • AgentKis #3
    "Multikulturális, inspiráló környezet" Amíg nem akar felrobbantani egy másvallású... ;-)
  • Tetsuo #2
    "Biztosan meg lehet élni 47 ezer forintból" ;-)
  • hungi #1
    " A szigeten az időjárás kiváló, az élet olcsó (egy hónapban ezer euróból kényelmesen ki lehet jönni)"

    Akkor Magyarországra kellene jönniük, a net gyors és itt ki lehet jönni 500-ból is ;-)