Berta Sándor

A felhasználóktól kér javaslatokat a Facebook

A közösségi portál több kérdés megválaszolásában vár segítséget.

A platform új kezdeményezést indított, amelynek keretében olyan témákkal foglalkozik, mint az álhírek, az internetes gyűlöletbeszéd, a terrorizmus és az online radikalizálódás. A Facebook a projekt keretében szeretné jobban elmagyarázni a közvéleménynek a döntési folyamatait és ezért külön tájékoztatókat készített, amelyek keretében hét nehéz kérdést akar kitárgyalni a felhasználók bevonásával. Az ugyanakkor egyelőre nem derült ki, hogy a társaság miként akarja felhasználni az összegyűjtött kommentárokat és javaslatokat.

A hét nehéz kérdés között van, hogy az oldal hogyan lépjen fel a terrorpropagandával szemben; mi történjen a felhasználói adatokkal, ha meghal valaki; mennyire agresszív módon távolítsa el a tartalmakat és mindez milyen szabályok alapján történjen; miként tegyen különbséget az álhírek és a megbízható politikai véleménynyilvánítások között; jók-e a közösségi honlapok a demokrácia számára; hogyan használhatók fel az ügyfelek adatai; illetve miként lehet olyan új utakat találni, amelyek keresztül a fiatalok kifejezhetik és eközben biztonságban érezhetik magukat.

A Facebookot az elmúlt hónapokban többször is politikai kritika érte, amiért nem lépett fel kellő szigorral és hatékonysággal elsősorban az online terrorista tartalmakkal szemben. A portál többek között a mesterséges intelligenciát alkalmazná moderálásra, mivel elsősorban az a cél, hogy a már ismert képek és videók újbóli feltöltését megakadályozzák. Emellett a társaság egy olyan szoftverrel is kísérletezik, amely automatikusan felismeri a gyűlöletbeszédet vagy ilyen mondatokat a különböző szövegekben.

A Facebook nem csupán az álhíreket akarja kiszűrni, hanem az azokat küldő, megosztó személyeket is. Emellett nemrég született döntés egy olyan ügyben, amelyben a szülők és a közösségi platform egyaránt maguknak követelték egy elhunyt lány online beszélgetéseit, bejegyzéseit és fotóit. A Berlini Kamarabíróság a másodfokú ítéletében a Facebooknak adott igazat, ugyanakkor az ítélet nem jogerős, így az ügy Német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság elé kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #5
    Az fb nem az oda beregeltek homokozója, ahogyan azt sokan hiszik. Az a cukorsüveg-homokozó, ami jócskán temeli a "tejet", a világot a "mégjobb tejtermelés" érdekében befolyásolni igyekvő, és ezért a "hárombetűsöknek", azaz az USA világhatalmi politikájának is lefekvő gazdájának. Mindeközben Ő globális, nemzeti érdekeken felülemelkedő, világot megmentő tényezőnek festegeti magát. (Lefordítva.., sikerült neki egy-két milliárd fb-birkát akolba terelnie és a "tejtermelés" szolgálatába állítania, - számára jól is van ez így...)
  • zsozso29 #4
    Inkább törölni kellene az egészet az sem normális akinek van ilyen oldala az beteg ember, ez egy adatbázis ahol az embereket megfigyelik fbi adatközpont, hogy nem esik ez le azoknak az embereknek akik beregelnek és önként dalolva megosztanak mindent, aztán meg csodálkoznak hogy a napiszaron kötnek ki.
  • Fionn #3
    Jó is lenne, ám ha ezeket a kamulátorokat szűri magát ássa el.
  • Sydra #2
    Álhír és gyűlöletbeszéd minden, ami nem egyezik a baloldali, sjw, pc narratívával! :D
  • Tetsuo #1
    Az álhíreket tiltsa, de kezdje a legprofibbakkal: BBC, CNN stb.