Berta Sándor

Könyvek olvasási idejét becsüli meg egy honlap

Az oldal létrehozói segíteni akartak abban, hogy mindenki megtalálja a szabadidejéhez megfelelő kötetet.

Van akinek problémát jelent, hogyha van egy kis szabadideje és olvasni szeretne, akkor nem tudja, hogy mennyi idő alatt tudna elolvasni egy művet és ezért nem is kezd bele a tevékenységbe. Két kanadai ezen próbált meg változtatni és létrehozta a howlongtoreadthis.com nevű portált.

A platform működési elve nagyon egyszerű: egyetlen pillanat alatt felmérhető, hogy mennyi időre van szükség egy bizonyos kiadvány elolvasásához. A fejlesztők ehhez egy átlagos személy olvasási sebességét vették figyelembe, ez pedig 300 szó percenként. Az adatbázisukban több mint 12 millió könyv és annak olvasási ideje szerepel. Azonban mindenki más sebességgel olvas, így az egyes kötetek esetében személyes olvasási sebesség is meghatározható. Ez utóbbi egy próbaszöveg elolvasásával mérhető le, majd a rendszer az időt beszorozza az adott mű hosszával.

A kapott adatokat ugyanakkor illik fenntartással kezelni. Bár a szolgáltatás nagyon hasznos, de közel sem tökéletes. Az oldal a Harry Potter és a bölcsek kövének átlagos olvasási idejét például 4 óra 43 percben határozta meg, Az ember, akit Ovénak hívnak olvasási idejét 4 óra 46 percben, A lány a vonaton című művét 4 óra 45 percben, a Harry Potter és az elátkozott gyermekét 4 óra 32 percben, a The Sellout című regényét 4 óra 18 percben, míg a Tej és mézét 2 óra 56 percben.

A fejlesztési tervek között szerepel, hogy a felhasználók személyes könyvjavaslatokat is kaphatnak majd, attól függően, hogy a közelmúltban milyen kiadványok tetszettek nekik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szuna #3
    Ez valóban nem újdonság, plusz aki olvas és szeret is olvasni, az nem nézi, hogy hány oldalt kell "letudnia".

    Mint próbálkozás lehet, hogy jó szándékkal készül, de igazából tényleg felesleges, meg már mások kitalálták.
  • gforce9 #2
    Mindazontúl, hogy full ökörség:

    "A fejlesztési tervek között szerepel, hogy a felhasználók személyes könyvjavaslatokat is kaphatnak majd, attól függően, hogy a közelmúltban milyen kiadványok tetszettek nekik."

    Jóreggelt.... a google ezt már feltalálta vagy 20 éve.
  • yamato41 #1
    Ha van a világon felesleges dolog, akkor ez az.
    "nem tudja, hogy mennyi idő alatt tudna elolvasni egy művet és ezért nem is kezd bele"
    Ez mekkora! Jesszusmária! Nevetséges.
    Aki olvasni akar, az olvas. Aki nem tudja, hogy belekezdjen-e, az emiatt a szar miatt sem fogja. Ökörség.