Berta Sándor

Kasmírban alkalmazzák először az elektronikus kijárási tilalmat

A helyi kormány egy hónap időtartamra minden közösségi hálózat esetében lehetetlenné tette a hozzáféréseket.

A kasmíri kabinet célja az, hogy megnehezítse a tartományon belül az India elleni tiltakozások megszervezését és megtartását. Az intézkedés hivatalosan az elektronikus kijárási tilalom nevet viseli és többek között megtiltja a területen élők számára a gyülekezést. Az intézkedés kiterjed többek között az olyan közösségi platformokra és kommunikációs szolgáltatásokra, mint a Facebook, a Twitter, a WhatsApp és a Skype. Az okostelefonokhoz sem érhető el nagy sávszélességű internetkapcsolat.

Az indoklás alapján a közösségi hálózatokat "nemzetellenes és antiszociális elemek" zavargások keltésére használhatják fel. A lépésre azért volt szükség, mert az elmúlt hetekben a helyiek, elsősorban a fiatalok, egyre erősebben tiltakoztak India és az indiai biztonsági erők ellen. Kasmírban egyáltalán nem számítanak újdonságnak az internetblokádok. A feszült időszakokban teljesen megszokott dolog volt, hogy korlátozták a világháló használatát vagy az SMS-ek küldését. Ugyanakkor ez az első alkalom, amikor ilyen átfogó intézkedést vezettek be. A cél egyértelműen az, hogy megakadályozzák az ellenzék információcseréjét és szervezkedését. Mindez azonban csak olaj lehet a tűzre és a helyiek még inkább India ellen fordulhatnak.

Kasmír a hindu és a muszlim kultúrkör és érdekszféra ütközőpontján helyezkedik el, Pakisztán megpróbálta fegyveresekkel is elfoglalni, de az indiai hadsereg közbelépett. A régióban gyakorlatilag folyamatos rendkívüli állapot van érvényben, állandóak az ellenőrzések, a bojkottok, a tüntetések és a rendőrségi akciók, így a közösségi hálózatoknak az információcserében különösen fontos szerepük van - elsősorban a fiatalok számára. Sokan nem tudják vagy - félelemből - nem akarják elhagyni az otthonukat, ezáltal marad a biztonságos virtuális tér, amely viszont most szintén megszűnhet. Ezzel csak nőhet az amúgy is hatalmas elkeseredettség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #6
    Arrogant until the end.
    :D
  • coyote55 #5
    Hmmm... Pakisztán atomhatalom, India űrkutatásban jeleskedik.
    Magyarország miben is?
  • TokraFan #4
    Kőkorszaki, elmaradott hülyék...
  • bunny #3
    Csak Flatley hiányzik a ceremóniából, már vártam mikor kezdenek el steppelni :D
  • bunny #2
    Ne adjunk ötleteket ...
  • Cat #1
    Az indiai-pakisztáni határon van a legviccesebb katonai ceremónia.


    Utoljára szerkesztette: Cat, 2017.05.03. 12:08:18