MTI

Az 5G-hez szükséges frekvenciasávok felszabadítását sürgeti az EU

Az uniós tagországok általános ügyekkel foglalkozó tanácsa határozatot fogadott el, amely azt biztosítja, hogy minden tagállamban jó minőségű frekvenciasávot szabadítsanak fel annak érdekében, hogy fokozni lehessen az összekapcsoltságot és elő lehessen mozdítani az 5G technológia bevezetését.

A nagy sebességet és kiváló lefedettséget nyújtó 700 MHz-es sáv koordinált felhasználásával gyorsabb és jobb színvonalú internetkapcsolatokat lehet majd létesíteni Európában. Ezzel csökkenni fognak a digitális eltérések, és mód nyílik olyan új digitális szolgáltatások kifejlesztésére és nyújtására, mint a hálózatba kapcsolt autók vagy az e-egészségügyi rendszerek. A mobilhálózat-üzemeltetők 2020. június 30-ig kizárólagosan vehetik igénybe a 700 MHz-es sávot (694-790 MHz). Ez az időkeret egybeesik az 5G hálózatok várható európai bevezetésével. A tagállamoknak lehetősége van ezt a sáv-felosztást legfeljebb két évvel késleltetni, de kizárólag a határozatban foglalt, kellően indokolt esetekben.

Az unió tanácsának tájékoztatása szerint a 700 MHz-es frekvenciasáv a 470-790 MHz-es sávba tartozik, melyet jelenleg széles körben használnak digitális televíziós műsorszórásra és vezeték nélküli mikrofonok üzemeltetéséhez különböző eseményeken. Annak érdekében, hogy a felső frekvenciasáv felosztása után is elegendő sok választék álljon az audiovizuális ágazat rendelkezésére, a műsorszórási szolgáltatások legalább 2030-ig továbbra is prioritást élveznek a 700 MHz-es sáv alatti tartományban (470-694 MHz), a tagállami szükségletektől függően.

A tagállamoknak lehetősége lesz e sávot más célokra, például vezeték nélküli internetszolgáltatások nyújtására is felhasználni, ha ez a műsorszórási szükségletekkel összeegyeztethető - tették hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ClassicR #2
    Miért, a mobilcégek kinek szolgáltatnak, nem neked?
  • Caro #1
    Nyilván adjunk oda a mobilcégeknek még 100 MHz-et...
    Ami a halandó ember számára adatik, az meg 0.5 MHz a CB-n, 0.1 MHz a PMR-en, meg 80 MHz a wifin.
    A 2.4 GHz-es sáv elég durván telített. A sokkal jobb terjedéssel bíró 800-900 MHz-es frekik már így is mind a mobilcégek kezében vannak.
    Nem lehetne *esetleg* a halandók számára is elérhetővé tenni valami komolyabb tartományt? Az IoT világában legalábbis nem ártana.