MTI

A Fidesz egyszerűen kivonult, amikor a Yandex-kódjáról kérdezték

Ellenzéki képviselők javasolták, a parlament nemzetbiztonsági bizottsága ugyanakkor végül nem tájékozódott hétfői, zárt ülésén arról, történhetett-e visszaélés adatokkal a nemzeti konzultáció honlapján keresztül.

A 444.hu írt arról, hogy a nemzeti konzultáció honlapján az orosz Yandex nevű technológiai cég kódja fut. A Kormányzati Tájékoztatási Központ vasárnap azt közölte, a honlap minden tekintetben megfelel a szigorú törvényi előírásoknak, de "tekintettel arra, hogy az egyik ilyen elemző eszköz rosszindulatú félremagyarázásokra adhat lehetőséget, a kormány arra kérte a fejlesztőket, hogy ezt a technikai funkciót kapcsolják ki". A nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójától szerettek volna tájékoztatást kérni az ügyben, a kormánypárti képviselők viszont kivonultak a teremből.

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke újságíróknak azt mondta, szó esett a programról, "az semmilyen nemzetbiztonsági, adatvédelmi problémát nem jelenthet". Szerinte annak van nemzetbiztonsági kockázata, hogy külföldi milliárdos által működhetnek szervezetek Magyarországon, ezért is nyújtották be múlt pénteken a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot. A kormánypárti politikus szerint a vasárnapi budapesti tüntetést is a "milliárdos Soros György által pénzelt ügynökszervezetek pénzelték".

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke az ülés után elmondta: a kormánypárti képviselők határozatképtelenné tették az ülést, nem tették lehetővé, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjét megkérdezzék, történt-e visszaélés az adatokkal. A politikus szerint ez a magatartás jelzi, hogy az ügyben "van mit takargatni". Molnár Zsolt rendészeti, biztonsági és adatvédelmi szempontokból is a kormányzati nemzeti konzultáció leállítását szorgalmazta.

Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja kijelentette, miközben az ülésen a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat éves beszámolójának keretében Simicskó István honvédelmi miniszter is a kiberbiztonság fontosságáról beszélt, "a magyar állampolgárok személyes adatai orosz szervereken landoltak". Szerinte egyértelmű, hogy az adatvédelmi szabályzatot megsértették, mivel a kormány azt vállalta, nem továbbítják harmadik félnek az adatokat, ez mégis megtörtént. Ezért az ügyben az LMP ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

A jobbikos Mirkóczki Ádám minősíthetetlennek nevezte, hogy amikor a "hétvége botrányára" szerettek volna válaszokat kapni, "Németh Szilárd parancsára" a kormánypárti politikusok kivonultak az ülésről. A "Fidesz egyre magasabb szinten űzi a bunkóságot, arroganciát és pökhendiséget" - fogalmazott, felvetve: ezek után döntse el a magyar társadalom, hogy van-e takargatnivalója a kormánynak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Grifid71 #18
    Amikor majd eljön a dicső 112 ideje akkor majd Viktorka lesz a második diktátor aki azzal írja be nevét a történelembe, hogy behívja az orosz csapatokat...
  • ostoros #17
    https://sg.hu/cikkek/it-tech/124815/hanyag-eszkozkezeles-jellemzi-a-nemet-parlamentet
  • esztyopa #16
    De a*kivonulás*sem rossz !
    /Ez már *bevált*eszköze a fityesznek/
  • esztyopa #15
    Ha sarokba szorítanak...zavard össze Őket !
    Tegyél fel egy teljesen oda nem illő kérdést,vagy kezdj el valami egészen másról beszélni !
  • felemelő #14
    A probléma nem ez, hanem hogy az oldal közli, hogy adatokat nem ad át harmadik félnek... aztán átad.

    Innen vedd komolyan!

    De ahogy én hallottam a személy beazonosítása és a bevitt válaszai első 256 byte-ja ment át, vagyis hogy mit is töltött ki.

    Innen a "harmadik féllel nem osztom meg" elég nagy átverésnek hangzik!
  • fonak #13
    Nyilván mindenki használja a google-t, az nem szúr senkinek szemet, az USA elvileg szövetséges, és demokratikusan szerzi meg az adatokat, amik érdeklik. :)
    Nem tudom miért használták a yandexet, nem hiszem, hogy azért, mert az orosz titkosszolgálatot nagyon érdekelné, hogy kik válaszoltak a nemzeti konzultációra és mit.
    Feltehetően az oldal készítői akarták kihasználni a yandex valamilyen szolgáltatását, amit a gugli nem nyújt.
  • AnuluWork #12
    Én nem értek ehhez. Van alapja amit ez ír?

    Lehallgat a nemzeti konzultáció, vagy a 444 hallgat le?
  • HUIrnok #11
    Van, amivel egyetértek a hozzászólásod tekintetében! Csak ez lehet, hogy nekem édes kevés.

    De itt a tapasztalati, és az XY korba lépést kísérni tudó tényezők témája miatt, már sokkal mélyebb vízekre vezethet a fejtegetésünk is, ha most elkezdjük kitárgyalni. Mit szólsz hozzá, ha már ezt inkább PÜ-ben folytatnánk?

    Ez a fórum felület túlságosan kevés hozzá, hogy itt igazságosan folytathassuk az érvelést, megvitatást és esetleges írói eredményünk.

    Érdeklődve várom vélekedésed.
    Tisztelettel: HUIrnok
  • moikboy #10
    Az e-mail címet küldte el, meg valami blobot. Utóbbit tartalmát ki lehet bogarászni ha valakit nagyon érdekel.
  • fonak #9
    A választást az befolyásolta, amik kiderültek a demokraták és Hillary csapatának dolgairól, csak azóta is megy a terelés. Minden más esetben a liberálisok a demokrácia győzelmének tekintenék, hogy a kampányban kiderültek egy párt/politikus piszkos ügyei, ez esetben viszont arról, hogy "Oroszország megtámadta Amerikát" és hasonló kreténségeket.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2017.04.12. 14:13:44