Berta Sándor

Évente 315 millió dolláros kárt okoznak a könyv­letöltések

Persze az emberek egy része vásárol is az illegális beszerzés mellett.

A Nielsen a Digimarc megbízásából készítette el a tanulmányát, amelyben kimutatta, hogy csak az Amerikai Egyesült Államokban évente 315 millió dollárra tehető az illegális könyvletöltések miatt keletkező kár. Sok letöltő jól képzett és jól szituált. A többségük 18 és 34 év közötti, a 60 százalékuk férfi, több mint 70 százalékuknak pedig legalább főiskolai végzettsége van. Az érintettek zöme jól keres, a 36 százalékuk éves fizetése 60 000 és 99 000 dollár között van.

A megkérdezett személyek 22 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt 12 hónapban legalább egy alkalommal illegális módon töltött le egy elektronikus könyvet. A válaszolók 60 százaléka maga foglalkozik az illegális letöltésekkel, szintén 60 százalékuk pedig azt mondta, hogy a tartalmakat a barátaitól szerzi be. Minden felhasználó átlagosan 1,5 különböző illegális forrást alkalmaz. Ezek között vannak letöltőhelyek és fájlcserélő platformok, továbbá a fájlokat felhőkörnyezeten, e-maileken, üzenetküldő programokon és USB-kulcsokon keresztül is terjesztik.

Az internetezők ugyanakkor legális terjesztési utakat is keresnek és használnak. Így például a megkérdezettek 42 százaléka közölte azt, hogy az elmúlt 12 hónapban legalább egy alkalommal vásárolt is e-kötetet valamelyik internetes kereskedőnél. A tanulmány készítői által ismertetett 315 millió dolláros éves kár a 31 millió évenkénti illegális könyvletöltésből származik. A szakemberek kiadványonként 9,98 dolláros átlagárral számoltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #8
  Megint egy barom aki ugy szamolta hogy osszeadta az illegalis letoltesek szamat, aztan felszorozta a legalis arral? Az meg se fordul a fejukben, hogy az illegalis letoltes legfobb alternativaja NEM a legalis letoltes, hanem az hogy egyaltalan nem toltik le?

  Az illegalis letoltok tobbsege SOHA nem fizetne ezekert, szoval ezt nem lehet penzbeli vesztesegkent felfogni. Viszont ok is beszelnek rola, kattintanak, novelik a hypeot, reklamozzak, szoval meg adott esetben nyereseguk is lehet az illegalis letoltesekkel. Azt ki szamolta bele?

  Gazdasagilag racionalis strategia az az, hogy megfizettetik azzal akivel tudjak, kesobb kiszorjak diszkont aron annak aki tul draga, es vegul "odaadjak" ingyen annak aki igyse-ugyse fizetne erte.
  Persze a gyakorlatban ezt nehez osszehozni, de a tokeletes elosztas az ez lenne...
 • lammaer #7
  Amennyire én tudom a nyomdai költségek mellett egy webshop üzemeltetése meg az elektronikus fizetés elhanyagolható. Nem beszélve a raktározás és a terjesztés költségeiről - legutóbb azt olvastam egy könyv árának 50%-a a terjesztés költsége. link
  Az egy darab törtdelő sem iszem hogy jelentős tétel lenne - főleg akkor amikor tonnaszám látom a beszkennelt ebookokat a virágboltokban amelyek tökéletesen olvashatóak és jelennek meg anélül hogy külön egy szakember újratördelné.

  Szerintem egyszerűen védhetetlen az hogy az elektronikus könyv annyiba kerül mint a papír alapú. EGyszerűen csak a kiadók kapzsisága dolgozik - pont úgy mint amikor bizonyos temékek (marhahús, tej) áfája csökken - hogy hogynem a végfelhasználói árban ez nem látszódik mert a kereskedelem szépen elteszi zsebre a különbözetet.
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.05.15. 22:27:23
 • esztyopa #6
  Kiknek?
  A karvastag szívart,futballpálya-méretű iróasztal mögött szívogató *adóbérlőknek*...akarom mondani - *jogvédőknek*?
  /Mindenesetre nem a *produktumot*létrehozó kapja a nagy dohányt !/
 • ostoros #5
  Ez a cikk nem Magyarországról szól.
 • Vata111 #4
  Én sok könyvet veszek, olyanokat is, amiket korábban letöltöttem, olvastam és hagyományos formában is megszerzendőnek ítéltem. Mondjuk van helyem is hozzá, de megértem azokat is, akiket nyomasztana párezer könyv a hálószobában.
  Nekik ideális az e-book,
 • SaGa #3
  Magyarázd meg az idióta politikusoknak, hogy az e-könyv is könyv és nem elektronikus szolgáltatás. Mert amíg az e-könyv ÁFÁja 27%, a papíré 5%. Illetve igaz, hogy nyomdaköltség meg raktározási díj nincs, de van cserébe digitális verzió előállítási költség (ezt egy másik "tördelő" csinálja), banki tranzakció költség, szerver üzemeltetési költség. Az Író, fordító, szerkesztő ugyanannyit kap, a forgalmazó talán kevesebbet (idehaza a papír könyvek legnagyobb díjtétele nem a kiadóé, hanem a forgalmazóké, akik ráadásul hajlamosak hónapokkal később fizetni).
 • zola2000 #2
  Ugyanezt elmondhatnánk a videojátékokról is, néha drágább a digitális mint a fizikai.

  Filmnél/animénél/zenénél vannak olyan platformok hogy havi 1-2 ezerért korlátlan fogyasztás (netflix/cruchyroll/Google play zene) könyvnél ilyen nincs.
 • bunny #1
  Amíg szinte alig van különbség a papír és az e könyv között, addig csodát ne várjanak. Nincs nyomdaköltség, nincs terjesztési költség, az író pedig többnyire pár száz forintot kap a több ezres könyvből, tehát az ő díja sem oka annak, hogy miért magas az ára. Legyen az ebook fele, harmada a papír nyomtatottnak, és akkor nagyobb lelkesedés lesz a vásárlás irányába azon kevesek részéről, akik még hajlandóan egyáltalán olvasni :(