Berta Sándor

Snapdragon 835-re épülő számítógépek érkeznek

Olyan erős a Qualcomm mobil processzora, hogy gond nélkül meg tudja hajtani a Windows 10-es számíógépeket. Az első modellek már az idén a boltokba kerülhetnek.

Keith Kressin, a Qualcomm alelnöke és vezető termékmenedzsere azt mondta, hogy neves PC-gyártókkal (Dell, Hewlett-Packard) dolgoznak együtt azért, hogy a Windows 10 operációs rendszert a Snapdragon 835 chippel együtt tudják alkalmazni. A Snapdragon 835 januárban mutatkozott be és a cég új csúcskategóriás mobilchipjének számít, amely a Samsung 10 nanométeres gyártástechnológiájára, valamint nyolc Kyro 280 processzormagra épül. Nemsokára jön az ARM processzorokon futó Windows 10, amely az x86/Win32-alkalmazások futtatását lehetővé tévő emulátor mellett rendelkezni fog a Windows 10 Enterprise funkcióival is.

Kressin közölte, hogy eddig a Snapdragon 835 és Windows 10 kombinációval kapcsolatos reakciók a PC-gyártók részéről alapvetően pozitívak voltak. A Windows RT-vel kapcsolatos rossz tapasztalatok már egyértelműen a múlt részét képezik és a cél az, hogy a felek valami megbízható dolgot dobjanak piacra és megmutassák, hogy az új megoldás, miért másabb, mint a Windows RT. A menedzser hozzátette, hogy nem lesz külön verzió a Windows 10-ből az ARM processzorokhoz. A Microsoft operációs rendszere ugyanolyan jól és zökkenőmentesen fut majd az ARM 64, mint az x86-os CPU-kon. A Snapdragon 835 és a Windows 10 kombinációja lehetővé tette egy mobil PC koncepció kidolgozását, amelynél a vékony és könnyű notebookok LTE-kapcsolaton keresztül állandóan össze vannak kötve a világhálóval.

Bár az első modellek már idén megjelenhetnek, az igazán nagy választék csak 2018-tól vagy 2019-től lesz elérhető. Az árak egyelőre nem ismertek, de a Qualcomm alelnöke szerint a PC-k sem túl olcsók, sem túl drágák nem lesznek, nagyon igyekeznek majd optimális árat választani. Kressin egyébként arra számított, hogy a Snapdragon 835 teljesítménye akár a virtuális valóság alkalmazások, illetve a Microsoft Windows Holographic platform használatához is elegendő lesz.

Érdekesség, hogy a Microsoft már 2013 júniusában egy olyan Surface-modellt tesztelt, amely a Qualcomm Snapdragon 800 processzorra épült és amely LTE-támogatással is rendelkezett. A készülék operációs rendszere a Windows 8.1 RT volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • poiuztrewq #13
  kb 10/30 dollár lehet
 • Vamp17 #12
  Amiben en a lehetoseget latnam, az egy dokkolora teheto telefon, ami dokkolas utan teljes erteku windows. Nalunk a dolgozok zabalnak.. Menne a notik 90%-a a kukaba... (Amiken max office vagy Citrix fut...)
 • Cefet #11
  Nokia rulez...
 • CairoJack #10
  Fontos még tudni, hogy ezen terültek nagy részén legacy dolgok miatt kell a windows. Pl anno 10 éve egy vállalat iratott magának akár milliárdokért egy saját programot, ami csak Windows kompatibilis. Azt esetleg már tovább is licencelte, stb. Ezek a vállalatok nem fognak újabb milliárdokért Androidra, vagy Linuxra portolni. Inkább vesznek (vettek) egy olcsó atomot, azt csá. Igen ám, de most hogy ez megszűnt, és maradt az atom helyén a nevetségesen túlárazott Core M, ezek a vállalatok kellemetlen helyzetbe kerültek.
  Az intel óriási piacot fog butni, akkorát, amekkorát még a Microsoft sem akar elbukni, ezért erőlködik, és költ iszonyat pénzt az ARM-en futtatható, emulált Win10 megírására.
 • CairoJack #9
  Igen, amennyiben nem kell az X86-os környezet...
  Egyéb iránt az általam felsorolt gépek nagy rész még azelőtt kezdte meg az életútják, hogy a Raspberry Pi akár csak ötletként is létezett volna.
 • saba30 #8
  Hozzávetőleg mennyibe kerül egy ilyen CPU/APU? Tudom, hogy nincs kiskerben, és gondolom, hogy eléggé függ az ára a berendelt volumentől is, de mégis mennyibe fájna egy ilyen cucc a megjelenés pillanatában?
 • HuMarci #7
  Raspberry pi vagy bármely alternatívája okosan összeszerelve egy touchscreenel fényévekkel olcsóbb erre a megoldásra mint egy windows-os pc. Nekem konkrétan medai centerként muzsikál... Amúgy bármilyen hulladék jó lenne az általad említett célra, remote desktoppal belép és már megy is, igazi vékony kliens akár mehet az egész cloudba.
 • CairoJack #6
  Ipar alatt nem a CAD rajzolókat kell érteni. Vékony kliensek, ügyfélhívók, ATM-ek, vonalkód olvasó terminálok, ipari PC-k logisztikára, akár teljesen zárt, tűz- víz- fagyálló tokozásban, tájékoztató screen-ek, reklám felületek adminisztrációja, Stb.
  Ezekben eddig jellemzően Intel procik voltak, korábban, komplett PC-k, alaplapok, CPU hűtők, stb. Utóbbi időkben már inkább divat volt valami Atom proci, passzív hűtéssel, 24/7-es rendelkezésre állással.
  Mostantól meg lehet mehet az intel a franyóba, jönnek az ARM alapú Win10-es rendszerek. Ahova nem kell teljesítmény és/vagy/de az architektúrának eddig X86 kellett, most majd jó lesz az ARM. Több milliárd ilyen kütyüről beszélünk. Ha csak pár dollárt is keresett ezeken a chippeken az intel, számold ki, mekkora piacról esik el...

  Szerk: hacsak sunyiban nem terveznek valami sokkal versenyképesebb Atom utódot. És nem, a Core M nem az, 8-szoros ára (de alig több, mint dupla teljesítménye) miatt
  Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2017.03.07. 17:12:14
 • CairoJack #5
  Az intelnek ez előbb utóbb nagyon fog fájni. Óriási piacot bukhat el. Tablet, olcsó laptop, 2 in 1, médiaboxok, egyéb kütyük. Oké, hogy eddig sem volt túl releváns a jelenléte ezeken a piacokon, és olyan hatalmas nagy profitot sem szedett onnan, de később jöhetnek az ipari PC-k, terminálok, ATM-ek, beágyazott rendszerek, kioszkok, stb.
  És minden egyes dollár, ami nem hozzá folyik be, a konkurenciát gyarapítja. Az igazán nagy profit persze az asztali CPU-kon van, de nem szabad lebecsülni az alacsony profitot ígérő, de óriás volument képviselő piacokat sem. Elég csak megnézni, hány milliárd dollárt söpörtek be a konkurens (bér)gyártók, és hogy ezen a profiton milyen durván felfejlesztették a gyártástechnológiájukat, miközben az intel meg csak zsebhokizott érdemi konkurencia nélkül (nyilván részben, mert féltek a monopóliummá válástól, és annak törvényi következményétől, ne varjuk az egészet a nyakukba).
  Ami az intel bűne, hogy 3-5 évig ült (és magasról kullantott) az ultramobil piacra, nagyon sokáig hozzá sem szagoltak az Atomokhoz, nudli fejlesztés nem volt. Mire meg észbe kaptak, már elrohant mellettük a piac.
 • HuMarci #4
  Iparban pont hogy életképtelen. Lenovo T450-en dolgozok, fejlesztek és kell ilyen a munkára. Most képzeljük el a CAD-ben rajzóló műszakiakat... nekik is kell a hardware...
  Viszont arra hogy felkapod a "monitort" és a pdf-et kommenteled, tökéletes volt a Lenovo T60 és elődjei is, de ma már ilyenre a telefonom elég.