Berta Sándor

Windows 10 - nincs szabad böngésző­választás?

A Vivaldi munkatársai nyílt levelet írtak a Microsoftnak.

A fejlesztőcég alkalmazottai azt szeretnék, ha a konszern a Windows 10 operációs rendszeren nem részesítené előnyben az Edge nevű böngészőjét. A kritika egyáltalán nem új.

A Windows 10 egyik komoly hátránya, hogy az alternatív böngészőket az operációs rendszer indulásakor nem lehet közvetlenül alapértelmezett böngészőnek beállítani, a felhasználók a beállítások között tehetik meg ezt. Azonban nem elég ez az akadály, immár van egy másik is: minden egyes nagyobb frissítés esetén az Edge automatikusan újra a Windows 10 alapértelmezett böngészője lesz, így a folyamat az őrületbe kergetheti a felhasználókat. Érthető, hogy ez a megoldás a Vivaldi fejlesztőinek és a felhasználók egy részének sem igazán nyerte el a tetszését.

A nyílt levél szerint a Microsoftnak az ilyen módszerek alkalmazása helyett inkább egy jobb böngészőt kellene készítenie és nem pedig ráerőltetnie a szoftverét az emberekre. Ezenkívül pedig ideje lenne annak is, hogy az amerikai óriáscég végre elfogadja azt, hogy a felhasználók egy jelentős része nem az ő böngészőit akarja alkalmazni, függetlenül attól, hogy az Internet Explorerről van szó vagy a legújabb fejlesztésű Edge programról.

Az ügy egyébként azért is érdekes, mert korábban a Microsoft pont azért került bajba az Európai Unióban, mert nem biztosította a szabad böngészőválasztást az emberek részére. Abból az ügyből a társaság vesztesen került ki és kénytelen volt engedni az EU-nak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #24
    de a googlet sem kell félteni, a google earth el sem indul chrome nélkül (chromiummal sem, pedig az ugyanaz csak google nélkül) a többi google szolgáltatás is chromera van optimalizálva leginkább.

    (de a googlenél legalább minden cuccának van google nélküli nyilt változata is ha valakinek az kell például az androidnak is, a chrome osnek is)
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2017.09.21. 18:52:49
  • zola2000 #23
    (kár hogy nem jött be a steambox-steam os a valvénak, ha minden játék jönne linuxra is, már rég nem használnék windowst)
  • end3 #22
    Mivel a Windows 10 fejlesztése Satya Nadella óta, gyors ütemben a "terminálosítás" felé folyna, - (ha, persze ennek akadályaként, a felhasználók nem ragaszkodnának annyira, a jól bevált win32-es, és többnyire ingyenes programjaikhoz..,) - ezért a MS felhőszolgáltatás védelmének, biztonságának egyik alappillére az eléréshez használt böngésző. Nem véletlen, hogy ragaszkodnának hozzá.

    Logikus is, mert a "felhők" elérésének biztonsági kockázatai az MS-nek adott esetben nagyon sok pénzügyi veszteséget jelenthetnek. Az "alapértelmezett" Edge használatát kontroll alatt tudják tartani, rajtuk múlnak a javítások is.

    (A független böngészők biztonsági réseit nem tudják sajátkezűleg, gyorsan megszüntetni.) Tehát ahol sok pénz "múlhat" az internetes műveleteken, ott logikusan, inkább örülni kéne az Edge böngésző folyamatos fejlesztésének és foltozásoknak, mert az MS érdekeltsége e téren vitathatatlan.

    Megjegyzem, általános használatra tökéletesen megfelelnek a független böngészők, ide pl. én is Firefox-al járok. De mint mondták többen már, ha mindkét beállítás-panelon alapértelmezettnek van beállítva a "Fox", nagy frissítés kell ahhoz, hogy ez magától megváltozzon. Nem lehetetlen, de nálam nem fordult gyakran elő. (Mondjuk 1511-verzióról 1607-esre frissítésnél biztosan. De ez pár kattintással helyre tehető. Ez legyen a Windows 10 legkomolyabb problémája, mert a nem alapértelmezett társítások "elmászása" sokkal jobban "fájhat", mint a böngészőké.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2017.02.01. 11:52:06
  • cateran #21
    Nem feltetlenul user error...nekem pl olyan gubim van win10-zel (es haha iphonenal...) hogy elszallt a beepitett ebreszto (alarm clock) Win10-en semmit sem csinal, iphoneon meg hangot nem hajlando adni.....Nyilvan eszmeletlenul bonyolult lehet 1 ilyen dolgot mukodokepesen leprogramozni, 40-50 ember tobb havi jol koordinalt munkaja vagy ilyesmi...Amig 1 ilyen alapveto es egyszeru dolgot (mert ez valojaban 1 1 bites dolog, kezdo programozok kezdo feladata...) sem kepesek megcsinalni mukodore, addig aztan szajkozhatja nekem barki, hogy mennyire fasza az adott rendszer...
  • ugh #20
    Hat te valamit nagyon elbasztal.
    En novemberben telepitettem htpc-re w10-et majd kinyomtam servicesbol a frissiteseket (a defender frissul).
    Beallitottam a firefoxot alap cuccnak.
    Most januarban frissitettem egyet (ami gondom volt nem javult meg, viszont azota bootolas utan eldob egy ket usb-t neha, azt amin a wifi vevo van) es nem allitott semmit vissza defaultra.
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2017.01.31. 20:13:55
  • Szegabi #19
    Nálam le vannak tiltva a frissítések és nincs ilyen gond. Alapértelmezett a Chrome, de fent van az Opera is. B@szhatja a Microsoft a szarát.
  • asgh #18
    A gond az, hogy az MS teljes üzleti modellje a piaci erőfölény kihasználásán alapul. Beálltak a hardver és a szoftver gyártók közé szabványhivatalnak, amivel erőfölénybe kerültek az OS piacon, ezt az előnyt felhasználva új szabványokat erőltettek rá az iparágra, ami tovább növelte az erőfölényüket és így tovább. Gyakorlatilag amint megjelent egy megoldás, ami szabvánnyá kezdett válni, az MS azonnal lenyomta a saját (általában rosszabb) megoldásával. Lásd: opengl vs. directx, netscape vs. ie, stb.
    Az egyetlen szerencséje az iparágnak, hogy Ballmer el--krta az MS-nek a mobil piacot, így az internet jövőjét egyre jobban meghatározó mobil szegmens kikerült az irányítása alól. Persze kapásból bejelentkezett a helyére a google, de a google üzleti modellje szerencsére "csak" a user információk adásvételén (adatlopáson) alapul, így egyelőre nem érdeke szabványhivatalként fellépni.
    Ez viszont azt is jelenti, hogy a trükközgetés az OS-el idejétmúlttá vált, mert ha az embereket folyamatosan szivatja a Windows az Edge-el, akkor nem az Edge-t szokják meg (mint régen az IE-t), hanem a Windowst kukázzák.
    Utoljára szerkesztette: asgh, 2017.01.31. 17:28:39
  • Skylake #17
    Természetesen ez így van. Én személy szerint borzasztóan undorítónak és egyben nagyon is kétségesnek tartom az MS üzletpolitikáját már régóta, a licenceléstől kezdve a híres-hírhedt böngészőháborúig, és annak következményéiig, amiket leírtál. A közeljövőben lehetünk majd tanúi az új walled garden ökoszisztéma építési törekvéseknek, amelynek az UWP, mint technológia lesz hogy úgy mondjam, a maltere. De lépjünk hátrébb egy kicsit, távolabbi perspektívát alkalmazva.

    Végső soron most azon megy a harc, hogy ki és mekkora mértékben fogja monetizálni az internetet, ami amúgy egy olyan decentralizált hálózat volt, amely esetében a monetizáció szóba nem kerülhető tényező volt. (Lásd pl: Zittrain: The Future of Internet, and How To Stop It, https://dash.harvard.edu/bitstream/handle/1/4455262/Zittrain_Future%20of%20the%20Internet.pdf?sequence=1) Az összes ilyen törekvés erre irányul az MS esetében is. Amit most láthatunk az interneten, és annak monetizálási törekvéseivel kapcsolatban, az szerintem nagyon hasonlít az ipari forradalom után a kartellek és trösztök létrejöttére. Ebben a korszakban vagyunk - a különböző polgári és politikai szabályozók majd most jönnek a jövőben e nagy játékosokra is - szerencsére.

    Óriási szerencsének tartom az internet és felhasználói, mindannyiunk tekintetében, hogy a Microsoft desktop piacon lévő hegemóniája ellenére nem tudta olyan módon monetizálni az internetet, amely most például a Google és a Facebook által birtokba van véve, noha e két szereplő óriási túlsúlya is alapvetően torzítja az internet alapértékeit, illetve forgatja be az innovációt olyan keretekbe, amely e nagy szereplők számára hajt hasznot végső soron. De ha a Microsoft uralná azokat a területeket, amelyeket e két szereplő, biztosra veszem, hogy a mai formában ismert internet egyáltalán nem létezne. Hanem körülbelül ilyen lenne, ami itt található: https://www.gnu.org/philosophy/right-to-read.hu.html

    Ebbe a szélesebb stratégiába illik bele az Edge tulajdonsága is. 20 év múlva olyan jogszabályok lesznek, amely hasonló esetben sz*rrá fogják bünteni az adott céget, aki ezt a piaci megoldást meri majd alkalmazni.
  • Andrevv #16
    Közben rávettem magam, hogy rákeressek a problémára. Beírod google-be: windows 10 can't set default browser, és töb millió találatod van, tehát nem egyedi eset. A megoldás az, hogy a klasszikus control panel-ben megkeresed "Set Default Programs"-ot és ott lehet szerencsével jársz. Erre sima mezei felhasználók nem fognak maguktól rájönni. Egy biztos, a MS nem akarja, hogy más böngészőt használj, inkább bugossá teszi a rendszert.
  • cylontoaster #15
    Nálam is W10 van, legális, és sosem volt ilyen gondom. FF-t használok alapértelmezetten egyszer beállítottam, azóta is jó. Szintén be van állítva hogy induláskor ellenőrizze hogy ő-e az alapértelmezett, ezért aztán amikor a win a frissítést követően baxakodik, akkor egy kattintás és újra a FF az alapértelmezett.