Gyurkity Péter

Két aszteroida-küldetést jelentett be a NASA

Ezek pedig a harmincas években érnének el az eddigiektől eltérő célpontokhoz.

Az amerikai űrügynökség tavaly szeptemberben indította útnak az OSIRIS-Rex névre keresztelt szondát, amelynek elsődleges feladata a Bennu aszteroida megközelítése, annak megfigyelése, illetve egy minta felvétele és annak visszaküldése lesz. Az illetékesek most két további hasonló küldetést jelentettek be.

A hivatalos közleményből kiderül, hogy egyszerre két másik expedíciót indítanának, ezek ugyanis az eddigiektől eltérő célpontokat kapnának. Az egyik ilyen küldetés a Psyche névre hallgat, mégpedig a fő célpont révén, hiszen ez nem más, mint a 16 Psyche, amely a Mars és a Jupiter között elhelyezkedő aszteroidaöv egyik legnagyobb példánya. Fontos különbség, hogy ez (jelenlegi tudásunk alapján) fémből, egészen pontosan vasból és nikkelből áll, egyes feltételezések szerint pedig egy Marshoz hasonló méretű előbolygó magja lehetett, mielőtt órási katasztrófák eredményeként kiszakadt abból. A Psyche a tervek szerint 2023-ban rajtolna el, ennek esetén pedig 2030-ban érne el céljához, ahol 20 hónapon keresztül folytatna megfigyelést.

A másik kezdeményezés a Lucy nevet kapta, ez pedig szintén egy hasonló szonda útnak indítását eredményezné, egészen pontosan 2021 októberében. A célpont itt a Jupiter körül keringő úgynevezett trójai csoport egyik tagja lesz, amit azzal magyaráznak, hogy ezek jó eséllyel a külső bolygók formálódását lehetővé tévő korai anyag maradványait rejtik. Ennek pontos felmérése révén többet tudhatunk meg a Naprendszer történetéről, hasonlóan ahhoz, ahogy a régészek az emberi maradványokat tanulmányozzák – ezért is kapta a küldetés a Lucy nevet, utalva egy ilyen leletre.

A költségeket várhatóan sikerül majd viszonylag alacsony szinten tartani, ez a tervek szerint mindkét esetben 450 millió dollár körül lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #69
    Nem fog megtörténni. Lezüllöttetek. A sértett egó alaptalan hizlalására megy ki a kommentelés.
  • gaszton421 #68
    A Vénusz legnagyobb problémája hogy nincs rajta víz, vagyis hidrogén hiányzik erősen, nem ismerunk olyan mikróbákat algákat vagy egyéb egysejtűeket amik víz nélkül tudnák megkötni a szenet. Nem mérted fel milyen borzasztó mennyiségű széndioxidról van szó, ha kivonnánk a szenet akkor több 100 m vastag réteg borítaná az egész bolygót.
  • Kara kán #67
    Igen, valóban, nem sok tömeg van az aszteroidákban:
    kép

    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.01.10. 21:48:03
  • Mhari #66
    Ezek előtt szerettem olvasgatni a hozzászólásokat. Néha sokkal jobb volt/voltak, mint maga a cikk. Sőt, a cikket ötletdömping indítónak tekintették és értelmes hozzászólások érkeztek. Nyilván voltak jobb és kevésbé jobb, megvalósítható és megvalósíthatatlan ( vagy most annak látszó) hozzászólások.
    Nem akarok példabeszédeket arról, h amit x évvel ezelőtt el se tudtak képzelni - de még szavunk se volt rá, azt most simán, hezitálás nélkül csináljuk, használjuk ...
    De most valahogy nem annyira van "kedvem" olvasgatni.
    Ezek ketten már évek óta nyírják egymást.
    'He', oldjátok meg priviben. Ott még kurvaanyázhatjátok is egymást kedvetekre.
    Szétoffoljátok ezt az egészet. ( ... és most én is, ezzel a hozzászólásommal!)
    Értelmesnek tűntök, de ezt vissza kell vonnom. Szerintem tegyétek ki a farkatokat, mérjétek le lézerrel, és amelyiké a hosszabb az győzött és a vita örökre le lesz zárva.
    Ez jó így?
  • gforce9 #65
    Oszt' nem lehetne e józan paraszt módjára beszélgetni? Mert ez az odavissza anyázás már tényleg sok. Én se vagyok szent, tudom, én is szoktam ökrözni a másikat alkalomadtán, de ez a topicokon keresztül húzódó háborúzáshoz képest szűzies elsőáldozó vagyok....
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2017.01.10. 19:53:37
  • NEXUS6 #64
    Szerintem az a gond, hogy mire visszahűlne a felszín a meteorbombázás után és valami terraformálást el lehetne kezdeni, addigra már valszeg nem lesz emberiség. És emlékeim szerint a kisbolygók tömege töredéke ennek a Föld/Mars tömeg különbözetének.

    Én a Vénuszra szavaznék, mint terraformálható bolygóra. Mondjuk az éjszakai féltekén szét kéne oszlatni a felhőket, így a légkör a fél éves éjszaka alatt azon a féltekén jelentősen hűlne. Aztán valami baktériumokkal lehetne felzabáltatni a sok CO2-t.
  • NEXUS6 #63
    Igen, volt már hogy egyből elküldtelek a fenébe, ahogy észrevettem, hogy bakiztál, te barom! Pont AHOGY TE IS SZOKTAD!

    Letagadjuk, mi a fasz akar lenni ez a többes szám!? Ez valami üldözési mánia, összeesküvés elmélet. Jézus!
    Mondjuk nekem kiba tök mindegy, hogy ki az akinek nekitámadsz egyből, biztos hogy mellé fogok állni, erre mérget vehetsz kispofám! Figyellek ám!
  • Kara kán #62
    Na, látod a Mars az ideális célpont, pláne, hogy nincs mágneses tere. Oda tényleg annyi vasat kellene belecsapatni, amennyi belefér.
    Amúgy, régi teóriám, hogy annyi aszteroidát összesöpörni, amennyi a Föld és Mars tömegének különbsége, és becsapatni a Marsba, hogy tömegileg létrehozzuk a Föld ikertestvérét, és onnantól indulhatna a terraformálás. De ehhez lépni kéne egy fokot a Kardasev létrán. :-)

    Ui.
    A két kis holdját meg kijjebb lehetne pöckölni, és csinálni neki egy rendes holdat.
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.01.10. 19:23:46
  • Irasidus #61
    És ezt neked írtam? Nem hiszem. Sajnos, az állításoddal ellentétben, nem úgy fordulsz a másikhoz, ahogy hozzád fordulnak, indítottál te már cifrábban is egy topicot! Egyszerűen csak jöttél becsatlakozni a bandába, mindig megtalálod kit lehet alázni. Most éppen engem, igaz? Mindig elfejelted, hogy nem azzal kezdődik egy beszélgetés, amit te vagy a másik éppen abban a pillanatban írsz, a stílus, a trollkodás és sértegetések, azok topicon átívelőek, csak ti letagadjátok a csillagokat is az égről! Mint most is. Természetesen nem engedhetem meg magamnak, ha azt játsszuk, hogy defiant9 egy ártatlan valaki...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.01.10. 18:52:46
  • NEXUS6 #60
    Ha már űrlift. Geoszinkron pályára érdemesebb lenne rakni. Az elég messze is van, nehogy attól kelljen félni, hogy ráesik a Földre a közeljövőben. Szal egy űrlift végállomása lehetne az egyenlítő fölött, mellesleg ideális bázis, nyersanyaglelőhely távolabbi misszók űrhajóihoz, és persze nagy bárkákhoz egy űrdokk szerepét is betölthetné!

    Szerintem.