Gyurkity Péter

Új fotókon a Szaturnusz hatszöge

A Cassini utolsó előtti küldetéséről is befutottak az első fotók, jön a gyűrűk megfigyelése.

A Cassini űrszonda pályájának módosításáról, a soron következő feladat elindulásáról a hónap elején mi is beszámoltunk, nem sokkal ezt követően azonban már be is futottak az első felvételek, így ismét van miről hírt adni. Ezen fotókat a gyűrűk közeli megfigyelése követi, a szonda pályafutását pedig még egy utolsó feladat zárja majd le.

A NASA JPL hivatalos oldalán találjuk meg az említett felvételeket, amelyek a november végi pályamódosítás után készültek. Ezeken a Szaturnusz sarki régiója, valamint az itt már évekkel korábban megfigyelt hatszögletű légköri képződmény látható, amellyel kapcsolatban rögtön érdemes leszögezni, hogy mindegyik oldala hosszabb, mint a Föld átmérője. A mostani képeket további példányok követik majd, ezek azonban már kiegészülnek a külső gyűrűkről, valamint a kisebb holdakról készített további fotókkal.


A pálya módosítása révén a Cassini 20 alkalommal közelíti majd meg a gyűrűket, a december 2-án és 3-án készült felvételekhez képest pedig még részletesebb, még jobb minőségű példányokat szeretnének itt látni. Vasárnap kerültek sorra a külső gyűrűk, az áprilisig tartó időszakban pedig rengeteg további adatra számíthatunk. A Titán segítségével ekkor módosítják majd utoljára a pályát, hogy az utolsó szakasz során már a Szaturnusz és a belső gyűrűk között mozogva szolgáltassanak részletes információkat a bolygóról. Szeptember 15-én kerülne sor a nagy alámerülésre, amelynek utolsó fázisában a légkör szerkezetéről és összetételéről kapnánk részletesebb képet, ennek során pedig a Cassini is befejezi pályafutását, hiszen a szonda a légkörben ég majd el, lezárva a hosszú utat.

Az 1997-ben fellőtt szonda 2004-ben érkezett el jelenlegi helyszínére, a több, mint egy évtizede tartó megfigyelés során pedig számos alkalommal szolgáltatott meglepő információkat a rendszerről – a Szaturnusz mellett azok holdjai is lencsevégre kerültek, így ezekről is jóval részletesebb képet kaptunk A NASA történelmi jelentőségűnek tartja a küldetést, amely tehát jövőre búcsúzik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tom_pika #5
    tényleg! és amikor nem fekete akkor zárva van!!
  • Omega #4
    Az a fekete pont a hatszög közepén egy féregjárat lehet.
  • NEXUS6 #3
    Nem, a hatszög egyértelműen arra utal, hogy egy virtuális valóságban élünk! A távoli objektumok, pl. Szaturnusz esetében a fejlesztő (gyak Isten) alacsony poligon számu objektet használt a szükséges számítási teljesítmény alacsonyan tartása érdekében, így a gömbfelületek sarkainál a texturák kikockásodnak.

    XD
  • Irasidus #2
    Remélem ez csak humor akart lenni. Középiskolában mutatnak be olyan kísérletet, hogy a víz/folyadék egyenletes melegítésének hatására, a forráspont közelében, a folyadék ilyen méhsejt szerkezetet vesz fel. (Amit otthon magad is ellenőrizhetsz, ha tésztát főzöl...). Érdekes jelenség, ennyi. Itt valószínűleg a szél és hő együttes hatása alakítja ki, azaz áramlástani folyamat...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.12.14. 20:10:30
  • tom_pika #1
    az a hatszög egyértelműen értelmes lények tevékenységére utal...