Gyurkity Péter

Két év után került meg a NASA szondája

Két év hallgatás után sikerült ismét felvenni a kapcsolatot a STEREO-B szondával.

A NASA hivatalos közleményben jelentette be, hogy két évig tartó csend után ismét sikerült kapcsolatot létesíteni a Napot megfigyelő STEREO-B szondával, így nekiláthatnak az eredeti probléma kivizsgálásának.

Az amerikai űrügynökség eredetileg 2006-ban indította útnak a STEREO-A és STEREO-B névre keresztelt párost, amelynek elsődleges feladata a Nap megfigyelése volt, különös tekintettel a koronakidobódásokra. A két szondát heliocentrikus pályára helyezték, egyikük a Föld előtt, a másik pedig a Földet „követve” figyelte meg a Napot, alaposan kitágítva ezzel a látómezőnket. 2014-ben mindketten a Nap túlsó oldalán haladtak, amikor a NASA az antennák elfordítása és az újraindítás mellett döntött, mégpedig annak érdekében, hogy megelőzzék azok túlmelegedését – ennek veszélye azért állt fenn, mert az antennáknak jóval a Naphoz közelebb kellett állniuk a Föld felé irányított adás folytatása céljából.

A STEREO-A gond nélkül végrehajtotta az utasításokat, társával azonban ezt követően megszakadt a kapcsolat. A NASA azóta próbálta helyreállítani azt, időről-időre igénybe véve a DSN (Deep Space Network) hatalmas rádióantennáit. Augusztus 21-én végül sikerrel jártak, a kapcsolat helyreállt, így több órán keresztül figyelhették a kommunikációt, felmérve a szonda pontos helyzetét. Ezután leállították az adást, hogy spóroljanak az akkumulátorral és az üzemidővel, az elkövetkező hetekben azonban folytatódik a munka, hogy helyreállítsák a szonda feletti teljes irányítást, illetve felmérjék a további komponensek (főként pedig a megfigyelési képesség) állapotát.

A NASA várhatóan beszámol majd a további kísérletek alakulásáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gaszton421 #3
  Bizony, pontosan így van, a Napot is látjuk különböző oldaláról a pályánkon haladva de egy időben csak egy pontból. A napviharok szempontjából viszont fontos lenne ha több látószögből is lennének képeink róla hogy a térbeli mozgásáról pontosabb képet alkossunk. Ezért fontos a Stereo műholdpáros. A Naprendszer égitestjeinek térbeli helyzetéről elég pontos pályát kaphatunk több időpontban elvégzett mérésekkel, eddig is így számítottak pályát.
  Azért a 7000 fényévre található cefeidáknál a trigonometriai paralaxis mérés már eléggé a határon van de nem elképzelhetetlen.
 • gforce9 #2
  Ezt már régóta tudják a csillagászok és használják is a módszert és nincs szükség rá műholdra sem. Nem olyan rég 7000 fényévre lévő cefeidát mértek ki ha jól dereng. Nem találom a cikket hirtelen. A Föld halad a pályáján és a Nap átellenes pontján a mérést megismételve ugyanazt az eredményt kapod, mintha egy műhold lenne ott.
  Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.08.31. 09:25:34
 • overseer-7 #1
  ilyen stereo műbolygókkal, kitűnően végig lehetne pásztázni az egész nap rendszert.. felderítve az összes jelentős a rendszerünkben mozgó objektumot.
  háromszögeléssel, még a távolságukat és haladási vektorukat is ki lehetne mérni.

  Ha valami nagyon távol van, akkor a háttérben lévő galaxisok képeihez képest nincs, vagy jelentéktelen az elmozdulásuk, vagy nem mérhető.
  Ha valami közel van.. a nap rendszerünkön belül.. a két műholdról nézve a képük máshol van a háttérhez képest.

  Nem csak a napot kellene így mérni..

  Még a közelebbi, 100 - néhány 1000 fényév távolban lévő csillagokat is fel lehetne térképezni.. csak jó messzire kell küldeni egymástól a sztereo holdakat.