Berta Sándor

Az NSA segítségével fogták el a párizsi terroristát

A belga hatóságok az egyik feltételezett párizsi merénylő keresésekor kérték az amerikai hivatal segítségét.

A Buzzfeed egy névtelenséget kérő belgiumi nyomozót nevezett meg forrásként. Az illető elmondta, hogy amikor a belga hatóságok Salah Abdeslamot keresték, akkor komoly segítséget kaptak az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalától (NSA). Abdeslam volt az egyetlen olyan párizsi merénylő, aki tavaly novemberben nem tartotta magát a tervhez és nem robbantotta fel magát. A belgiumi hatóságok úgy próbáltak meg a nyomára jutni, hogy bírói engedélyt szereztek, amelynek a segítségével megkaphatták egy másik merénylő, Chakib Akrouh mobiladatait.

Akrouh a Párizsban november 13-án elkövetett támadásokat követően öt nappal, a francia főváros Saint-Denis nevű külvárosában tartott rendőrségi rajtaütésben halt meg, derekán egy robbanóövvel. A férfi tagja volt annak a kommandónak, amely 39 embert ölt meg párizsi kávéházak és bárok teraszain. A belga szervek négy hónapnyi hiábavaló nyomozás után fordultak a jelhírszerzésre szakosodott amerikai ügynökséghez, hogy az segítsen Chakib Akrouh március eleji temetésén részt vevő vendégek telefonhívásai során automatikusan keletkezett, úgynevezett metaadatok elemzésében.

"Felhívtuk az amerikaiakat a temetés előtt. Miként Edward Snowden oly segítőkészen elmagyarázta mindenkinek, az NSA a legjobb a jelhírszerzésben" - közölte egy névtelenséget kérő belga illetékes. Mint mondta, a Nemzetbiztonsági Ügynökség segített "megszerezni minden információt a jelen lévő telefonok mindegyikéből". "Egy férfi a telefonjával kamerázott a temetésen, ami arra utalt, hogy ezt a fájlt is el fogja küldeni valakinek" - tette hozzá.

A Buzzfeed forrása azt is elárulta, hogy az információk összegyűjtése és kiértékelése komolyan túlterhelte a belgiumi nyomozókat. Miután végeredményben nem hagyományos, egyszeri lehallgatásokról volt szó, ezért kellett a helyi rendőröknek az NSA szakértőitől segítséget kérniük. Az erőfeszítéseket siker koronázta, igaz, nem azonnal. A temetésen gyűjtött információk jelentették az áttörést a nyomozásban. Szakértők szerint ugyan a belga szolgálatok is képesek mobiltelefonok lehallgatására és lokalizálására, az NSA fejlett technológiája azonban sokkal gyorsabb és hatékonyabb cselekvést tesz lehetővé.

Abdeslamot megpróbálták Brüsszelben őrizetbe venni, lövöldözés tört ki, amelyben négy rendőr megsebesült. A férfit 126 napi menekülés után végül március 18-án tudták letartóztatni. Az NSA nem kommentálta a konkrét ügyet, csupán azokra a korábbi kijelentésekre mutatott rá, amelyek szerint a NATO-tagállamoknak teljesen új kihívásokra kell felkészülniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #1
    Bevezetés a nemzetbiztonság alapelveibe, első évfolyam, első vagy második előadás szint: természetesen az egymással szövetségben álló államok nemzetbiztonsági szolgálatai fordulhatnak egymáshoz. Ilyenkor a csere kölcsönös, de nyilvánvalóan olyan információk átadása és kizárólag úgy történik, amely nem zavarja az adott nemzetbiztonsági rendszer, és annak alrendszereinek működését – azaz lehetővé teszi a kémkedést a szövetséges felé is.

    Saját prognózis (vagy helyzetértékelés): mivel az internet fejlett országokban egyre szélesebb körű lét-beágyazódásával, nemzetbiztonsági értelemben párhuzamosan a SIGINT lehetőségek egyre szélesebb körű (soha nem látott méretű) tárháza áll rendelkezésre – különösen az USA szervei számára, mivel az USA-n megy keresztül a globális netes forgalom 90%-a, a jövőben egyre inkább egy új üzleti modell fog létrejönni az USA nemzetbiztonsági szervei számára: szövetségesektől, illetve burkoltan a piacról érkező adatigényeket fognak kielégíteni. Vagy kvázi bérmunkát végezni. Én például simán el tudom képzelni, hogy a magyar szolgálatok számára megrendelésre fog melót végezni az NSA és egyéb amerikai nemzetbiztosági szervek, nyilván nem ingyen, kvázi kiszervezett SIGINT kategóriás melókat, a fenti tényezők miatt. De persze simán meglehet, hogy ez már ma is így van… Ez egy totalitárius tendenciák felé szívesen elmozduló rezsim esetében persze nem túl biztató. De abban ma még bőségesen van szabadság, hogy mit és milyen formában teszünk elérhetővé a neten, tolunk valamilyen cloudba, illetve hogyan kommunikálunk – vonatkozva ez személyek, vállalkozások és kormányzati szervek közötti kommunikációra egyaránt. (V.ö.: magyar önkormányzatok, és más szervek által a Google rendszeriben tárolt személyes adatok megszerezhetősége – az NSA által, egy bizonyos célszemélyre vonatkoztatva gond nélkül megszerezhető- és továbbítható ha szükséges a magyar szolgálatok számára, ha ők máshogy nem tudnák megszerezni.)