Balázs Richárd

Az egész bolygórendszert felbillenthette a kilencedik bolygó

Naprendszerünk egyik érdekessége, hogy a bolygók keringési síkja nincs vonalban a Nappal. Ennek magyarázatára tökéletes lenne egy hatalmas kilencedik bolygó.

A nyolc fő bolygó eredeti születési síkján kering a Nap körül. A Nap a saját tengelye körül forog, meglepetésre azonban ez a forgás döntött, a tengely 6 fokkal eltér a bolygók síkjára merőleges vonaltól. Több elmélet is született az eltérés magyarázatára, például az eonokkal ezelőtt elhaladt csillagok vonzása, vagy a Nap és a Naprendszert létrehozó ősi porkorong mágneses mezői közötti kölcsönhatások is okozhatták ezt a furcsaságot.

Az eddigi magyarázatok azonban koránt sem tökéletesek, nem igazán adnak választ arra, hogy miért pont úgy változott a Nap forgása, ahogy. Most két csillagászcsoport is új magyarázattal állt elő, egy elméleti nagytömegű bolygóval, ami a külső-naprendszerből hathatott az összes bolygó pályájára. Az év elején Michael Brown és Konstantin Batygin, az amerikai Caltech kutatói igyekeztek bizonyítani, miszerint ez a kilencedik bolygó felel a külső-naprendszer jeges égitesteinek rendezetlen mozgásáért. A kilencedik bolygó beillesztése a jelenlegi modellekbe igazolni látszik a feltevéseket.

Elizabeth Bailey, ugyancsak a Caltech munkatársa kiterjesztette az elméletet a Naprendszer bolygóinak pályájára. "Mivel elméletünk szerint a kilencedik bolygónak jelentős dőlése van, amennyiben létezik, azt jelenti, hogy meg tud dönteni dolgokat" - mondta Bailey, aki részt vett Brown és Batygin munkájában, hozzátéve, hogy ez a dőlés pont megfelelő mértékű. "Ez a darab beleillik a kirakósba, és valóban úgy tűnik, hogy alátámasztja a kilencedik bolygó elméletet"

A hipotetikus bolygó a Föld tömegének 5-20-szorosával, valamint egy rendkívül excentrikus pályával rendelkezhet, ami a legtávolabbi pontján elérheti a 250 Nap-Föld távolságot. Az elnyújtott pálya arra utal, hogy valójában egy Nap által befogott exobolygóról, vagyis Naprendszeren kívüli bolygóról van szó.


Ha ez az esemény a Naprendszer történetének korai szakaszában történt, akkor egy ilyen bolygó gravitációs befolyása elég lehet ahhoz, hogy minden bolygó keringési síkját eltérítse a Napétól. Bailey okfejtése szerint a Jupiter, Szaturnusz, Uránusz és Neptunusz kvartettje egyként mozog, ezért a kilencedik bolygó képtelen lenne egyenként változást előidézni az esetükben, ezért az egész Naprendszer együtt dől.

Alessandro Morbidelli, a francia Cőte d’Azur Obszervatórium csillagásza, aki az amerikaiaktól függetlenül maga is erre a következtetésre jutott, úgy véli, a kilencedik bolygónál nem a tömeg, hanem a dőlés a kulcs. Ha a tömeg lenne a meghatározó, akkor a Jupiter lenne a ludas. "A zavart keltő bolygónak ki kell lógnia a síkból, a Jupiter nem okozhatja a saját dőlését" - magyarázta.

A Nap dőlése mindazonáltal nem bizonyítja a kilencedik bolygó létezését. Az elmélet igazolásához közvetlenül kellene észlelni a bolygót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #26
    Gondold át mi van akkor. Mi történik, ha megváltozik a Nap dőlésszöge a bolygók keringési síkjához képest? Tegyük fel az a bizonyos becsapódó test másba nem kavar be csak ebbe.
  • globint #25
    Na, és mi van akkor, ha nem a bolygórendszert billentette félre valami, hanem a napunkat találta felibe valami, és így a napnak lett eltérő dőles-szöge?
  • Irasidus #24
    "Pedig mennyi teremtéstörténetben, mítoszban, legendában szó esik egy belső naprendszeren áthaladó bolygóról, ami közel Föld méretű, "

    Mutatnál erre az "annyira" forrást? Csak mert a mítoszokban sem a föld méretéről, sem olyan modern dolgokról mint belső naprendszer, vagy bolygó nem esik szó. Tudtad, hogy régen isteneknek hitték a bolygókat? A probléma az, hogy bevettél egy nyilvánvaló ostobaságot.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.07.27. 15:17:19
  • shakwill #23
    Ez most az n+1-edik teória. Tessék megtalálni ezt a bolygót, utána beszélhetünk róla. Én nem hiszek el semmit! Főképpen az ilyen "Nibiru" féle faszságokat. Ha bebizonyítják a létezését akkor TUDNI fogom hogy létezik... Addig tessék ezekkel a dolgokkal az Egely urat traktálni. Uff szólottam!
  • Nemzsidó #22
    Hátmá csak azabaaaj, hogy valahol nagyon-nagyon messze pályán gondolják keringeni a "kilencediket". Pedig mennyi teremtéstörténetben, mítoszban, legendában szó esik egy belső naprendszeren áthaladó bolygóról, ami közel Föld méretű, s a Föld, vagy elődjének valamikori pályáján ezek ütközéséről is tudni vélnek.
    A lényeg, hogy egy a többitől jelentősen eltérő pályasíkkal rendelkező viszonylag kisméretű test akkor tud igazán nagy káoszt okozni a többi bolygó pályasíkjában, ha időnként és rendszeresen erősen megközelíti a Napot. Egyes tudósok a bolygók méretbeli elhelyezkedésével sincsenek "megelégedve", egy ilyen "kilences" nekik is megnyugvást okozna... :)
  • Tetsuo #21
    A cím helyett az első mondatot akartam írni, de így is jó. ;-)
  • Tetsuo #20
    A cikk, de legfőképpen a a cím van elb@szarintva, de a te már javításó hozzászólásod is félresikerült.
    Nem baj. Ez kell ide.
  • gaszton421 #19
    De még mennyire, tele van a galaxisunk ilyen gázködökkel, az első generációs csillagok, főleg ha nagyok, elég gyorsan kiégnek, a szupernóvarobbanás lökésfrontja akár több tucat fényév távolságából is képes erre, különös módon egy gázköd az ilyen lökéshullámfront energiájának nagyobb részét képes elnyelni mint ha egy olyan területen robog keresztül ahol már kialakult bolygórendszerek vannak, hiszen ilyenkor a köztük levő üres területeken akadálytalanul, lassulás nélkül továbbhalad de egy gázköd el tudja nyelni az összes energiáját.
  • PetruZ #18
    Találtak már bolygókat a szabad űrben is, csillagoktól távol, igaz, csak közelieket és elég nagyokat (l. rogue planets). A JWST erre (is) jó lesz. :)
  • NEXUS6 #17
    Csak nehogy terroriták kezébe kerüljön!