Balázs Richárd

A 101 éves zongoraművész rejtélye

Első pillantásra idősnek és törékenynek tűnt az egyre romló emlékezetű kilencvenes éveiben járó nő. Azután leült a zongorához és játszani kezdett.

"Mindenki elképedt a teremben" - emlékezett vissza Eleanor Selfrigde-Field, aki zenét és szimbólumokat kutat az amerikai Stanford Egyetemen. "Annyira elesettnek látszott. Amint leült a zongorához már egyáltalán nem volt az. Tele volt lendülettel." Selfrigde-Field nyolc évvel ezelőtt találkozott a hölggyel egy karácsonyi partin. A hölgy - akinek nevét nem kívánta közzé tenni - csupán ME-ként hivatkozik rá, ma 101 éves és vaszkuláris demenciával kezelik. Többnyire nem tudja, hol van, nem ismeri fel az embereket, akikkel az elmúlt néhány évtizedben találkozott. Mindezek ellenére közel 400 zeneművet tud kotta nélkül eljátszani és képes hallás útján újakat megtanulni, sőt még egy saját darabot is komponált.

Ez a kognitív problémák ellenére elfojthatatlan zenei tehetség arra késztette Selfridge-Fieldet, hogy az elmúlt hat évet a hölgy tanulmányozásával töltse, melynek eredményeit egy nemzetközi konferencián tette közzé. A megfigyelt alany a nyolcvanas éveiben egy szélütéshez hasonló rohamot kapott, majd néhány éven belül diagnosztizálták az agyi vérellátás korlátozódásából eredő vaszkuláris demenciát. ME nehezen emlékszik vissza a közelmúlt eseményeire, emlékezete szelektív, elsődlegesen gyermekkorára fókuszál. Azokat ismeri fel, akikkel 75-80 éves kora előtt találkozott.

Mindezek a problémák azonban nincsenek kihatással a zongorajátékára. Rendszeresen fellép különböző szociális intézményekben, és szinte bármilyen műfajban képes előadni. "Emlékezőképessége és zenei gazdagsága valóban rendkívül meggyőző" - mondta Selfridge-Field. "Hogy mi zajlik az elméjében, az egy nagy megválaszolatlan kérdés."

A hölgy 1914-ben született Tennessee-ben, gyermekként tanult meg zongorán és hegedűn játszani. Később más hangszerekkel is próbálkozott, például harsonával. Tanár szeretett volna lenni, ezért két zenei diplomát is szerzett, emellett hegedűsként tagja volt egy zenekarnak. A gazdasági válság korában azonban nehéz volt zenetanárként elhelyezkedni az Egyesült Államok déli részén, így 1946-ban családjával Floridába költözött. Ma saját bevallása szerint már nem tudja, hogyan kell kottát olvasni, ehelyett ha sikerül megtalálnia a kezdő hangot, az ujjai már (vagy még) tudják a dolgukat.


Voltak más esetek, melyben a kor és a kognitív problémák ellenére a zenei tudáson mintha ezek a tényezők nem fogtak volna. Oliver Sacks Musicophillia című könyvében felidézi egy férfi esetét, aki súlyos demenciás állapotában is számtalan dalnak tudta a bariton részét, amit egykor egy acappella énekkarban adott elő. Ugyancsak volt egy nyolcvanas éveiben járó hölgy, aki előrehaladott Alzheimeres állapota ellenére kiválóan játszott blues dalokat.

Az úgynevezett melodikus intonációs terápia - egy ritmus, vagy monoton dallamrészlet ismétlése - egyes esetekben hasznosnak bizonyult olyan betegeknél, akik agykárosodás, jellemzően szélütés miatt küzdenek a beszéddel. "Amikor a zenéről van szó, nem igazán tudjuk, hol hagyja el az agyat" - mondta Zachary Miller, a Kalifornia Egyetem neurológusa. Tanulmányok szerint azonban a zene sokkal szétterjedtebben helyezkedik el az agyban, mint a nyelvi hálózatok. "Ez lehet az oka, amiért ilyen hosszú időn át képes fenntartani magát olyanoknál is, akiknél kialakul a demencia."

Nehéz megbecsülni, mennyire szokatlan a Selfridge-Field által tanulmányozott hölgy állapota, mondta Miller, aki szerint ehhez további információkra lenne szükség. Az agyletapogatások fényt deríthetnek agyának sérült területeire, és talán arra is, miért képes mind a mai napig visszaidézni zenei képességeit, orvosa azonban úgy véli, kockázatos lenne az eljárás. Selfridge-Field elkezdett más példák után is kutatni a rendkívüli zenei képességekkel rendelkező idősek körében, például egy 90 év felettiekből álló kvartettet tanulmányoz. "ME csodálatos példája a hajthatatlan emberi léleknek, és olyasvalakinek, akit korábbi életében tehetséggel áldottak, meg és aki képes volt megőrizni ezt az áldást" - összegzett Miller.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!