Berta Sándor

Egy perc alatt megír egy cikket egy algoritmus

Az Articoolo felismerte, hogy a keresőoptimalizálás területén a marketingeseknek naponta elképesztő mennyiségű tartalommal kell megbirkózniuk, ugyanakkor nagyon nehéz egyedi és minőségi szerzőket találni.

Angolszász nyelvterületen sok éve léteznek robot szövegírók, azaz olyan szoftverek, melyek a tőzsdei jelentésekből, a sporteredményekből vagy az időjárás-előrejelzés számaiból cikket kanyarítanak. Ilyenkor csak egy adatbázisból érkező számértéke(ke)t - legyen az évi nyereség, döntetlen eredmény vagy pedig hőfok - kell valamilyen előre megadott szövegkörnyezetben elhelyezni. Ennél az ígéretek szerint jóval többet tud majd az Articoolo fejlesztőinek algoritmusa, amely egyetlen gombnyomásra képes mindössze egy perc alatt szinte bármilyen témában cikket készíteni. Az automatikusan generált szöveg legfeljebb 500 karakter terjedelmű lehet, célja elsősorban a reklámszakma segítése.

Doron Tal, az Articoolo társalapítója és vezérigazgatója szerint nem áll szándékukban teljesen kiváltani az emberi szerzőket, legalábbis termékük a közeljövőben erre biztosan nem lesz alkalmas. A szoftver nem tud saját véleményt vagy egyéni álláspontot képviselni, viszont hasznos kiegészítő eszköz lehet és átveheti a háttérmunka nagy részét, ezzel pedig megalapozhatja egy cikk elkészítését. A kifejlesztett technológia segít abban, hogy az írás folyamata az eddiginél jóval gyorsabb, költséghatékonyabb és kényelmesebb legyen. A használónak csak a témát és a szöveg hosszát kell meghatároznia. A megalkotott algoritmus jelenleg még béta fázisban van.


Az algoritmus úgy működik, hogy amikor valaki megad 2-5 szóval egy témát és a kívánt szöveg hosszát, a szoftver felméri, hogy érti-e a dolgot, majd keresést indít különböző adatbázisokban, amelyek több mint 500 gigabájt "megbízható cikket" tartalmaznak. A kapott eredményekből összeollóz egy összefüggő szöveget. Az elkészítés ideje az adott témától és a szöveg hosszától függ. A TechCrunch szerkesztői tesztelték a megoldást: Kim Kardashian bulvárhírességről mindössze 50 másodperc alatt készített egy 250 karakteres szöveget. Más esetekben viszont, amikor a szöveg 500 karakteres volt, ez az idő jelentős mértékben megnőtt.

Tal kiemelte, hogy száz próbálkozásból száz különböző eredmény születik. Tudja, hogy még nagyon sok munka vár rájuk és a közeljövőben elsősorban azt akarják kitalálni, hogy egyáltalán van-e igény ilyen jellegű megoldásokra. Az Amerikai Egyesült Államokban ezen a területen a Narrative Science a meghatározó szereplő, Európában pedig az ágazat úttörői közé tartozik a Aexea. Egyébként a Wikipédián megjelent cikkek 8,5 százalékát az Lsjbot nevű szoftver írta - ez több mint 2,7 millió anyagot jelent. Ha valahogy a cikkek alatti kommenteket is magától írná meg egy gép akkor végleg bezárhatnánk az internetet, és végre kedvünkre pihenhetnénk egész nap.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #10

    A robot által megírt híreket, cikkeket meg átveszi a sokszáz kanális:



    Majd az irodalmat és a történelmet is megírhatja saját nyelvezetén, a többséget úgysem érdeklik efféle dolgok a reklámklipek és sorozatok között.

  • errorista #9
    Nem csak a cikkeket írjuk, de kommentelni is tudunk már egy ideje :p
    A hír meg kicsit lemaradt. (IExplorerrel lett küldve a POST?)
  • kvp #8
    Meg mindig jobb mint amit az oszodi miniszternelnok csinalt, aki annyira sporolos volt, hogy csak a felet masolta le az aposa dolgozatanak jo lesz ugy is alapon. (igaza lett)

    Viszont az ilyen cikkeket alapvetoen meg se kellene irni, hanem csak hivatkozni a forrasokra es az emberek majd elolvassak azt. Kb. olyan eredemenye lesz mint a random tartalomgeneratorral gyartott 'keresooptimalizalo' oldalaknak. A google lassan megtanulja szurni ezeket. (jo esellyel az ilyen generalt cikkeket is szurnek egy ido utan mint a spam-et)
  • gombabácsi #7
    magyar értelmiség :)
    smittpál buta volt mert nem fogalmazta át. az okosabbak átfogalmazzák XD
  • Szefmester #6
    Azt ilyen módon bárki. ;) Összeollózol több 3-4-5 értékelésű diplomamunkát ,majd átírod a saját szavaidra és megfogalmazási stílusodra, beraksz pár grafikont amit az ollózott adataid kiadnak és örülsz neki. Nem lesz mestermunka és példa a többieknek, de átmész... Az ismeretségi körömben valaki ezt megcsinálta úgy hogy egy nem érettségiző emberke fogalmazta át az összeollózott alapot és 3/4-et kapott rá. :D Gazdasági informatikus szak.. ennyit erről.. :D
  • Tetsuo #5
    Az idők jelei...
  • Jawarider #4
    Diplomamunkát is ír ?
  • Szefmester #3
    Lehet már most is a pre-alfa verziót használják! :D Akkor meg lehetne érteni a hibákat, az elavult infókat, és az abszolút oda nem illő címeket.
  • Ender Wiggin #2
    Elkelne ide is egy ilyen. Kvesebb lenne a "brutális" meg a tárgyi tévedés.
  • gombabácsi #1
    fantasztikus!!! az ai eléri az emberi szintet.
    úgy, hogy az ember hülyül le hozzá
    XD