Berta Sándor

Képtelen elemezni a rengeteg adatot az MI5

A brit titkosszolgálatnak már évekkel ezelőtt komoly aggályai voltak amiatt, hogy nem tud majd minden összegyűjtött információt kielemezni.

Az Edward Snowden által megszerzett dokumentumok egyike az MI5 brit titkosszolgálattal kapcsolatos, melyből a The Intercept közölt most részleteket. Mint kiderült, a szigetországi hivatal már 2010-ben amiatt aggódott, hogy olyan mértékű adatmennyiség árasztja majd el, hogy nem lesz elegendő ideje és kapacitása az összes fájl kielemzésére, emiatt pedig elkerülhetik a szakemberek figyelmét a valóban fontos információk.

A nyolc oldalas dokumentum többek között kitért az internetes kommunikáció elfogásával kapcsolatos módszerekre is. Az MI5 kifejtette, hogy elvállalta azt a feladatot, hogy ezeket az adatokat központilag gyűjti és használja, de a megfigyelési lehetőségek az elmúlt években jelentős mértékben nőttek és időközben sokkal több adatot sikerült összegyűjteni annál, amennyi teljesen felhasználható lenne. Ennek az a kockázata, hogy bizonyos részletek elveszhetnek, vagyis a szervezet nem lesz képes a fontos információkat kiszűrni a korábbi összegyűjtött adatokból.


A The Intercept felhívta a figyelmet egy konkrét esetre, amely három évvel az anyag készítése után történt és amely megerősítette az MI5 aggodalmait. Két iszlám szélsőséges megölt egy brit katonát Londonban. Az elkövetőkre az MI5 már korábban felfigyelt, azonban a hivatal nem nézte át időben a telefonbeszélgetéseiket, amelyekből világossá vált, hogy kapcsolatban voltak az al-Kaidával. A támadást megelőzően arról is beszélgettek, hogy egy katonát akarnak megölni.

Nagy-Britannia az új ellenőrzési törvényt akarna bevezetni, amelynek neve Investigatory Powers Bill. A jogszabály további jogosítványokkal ruházná fel a titkosszolgálatokat és ez azt jelenti, hogy a gyűjtött adatmennyiség még tovább fog növekedni. A brit parlament alsóháza 444 igen és 69 nem szavazat mellett fogadta el a tervezetet.

A Government Communications Headquarters (GCHQ) szintén több tízmilliárd adatot kezel, de az óceán túloldalán, az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala is hasonlóképp működik. William "Bill" Binney, az (NSA) egykori műszaki igazgatója kijelentette, hogy a hivatal általában már csak akkor értékeli ki a rendelkezésére álló adatokat, amikor túl késő van, és a rengeteg adat csak megbénítja az NSA működését. Az összes titkosszolgálat egyébként együtt 5-8 milliárd dollárt ad ki évente adatgyűjtésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Az MI fejlesztesrol csak annyit, hogy az amerikaiak terroristakereso szoftvere az amerikai muzulmanok nagyreszet megjelolte mint potencialis terroristat akit azonnal be kell gyujteni. Szoval MI alapon max. nepirtast lehet szervezni, az meg mar a nemeteknek is ment a 2. vilaghaboruban (IBM rendszerek segitsegevel).

    A Skynet nev meg foglalt, a britek katonai kommunikacios rendszeret hivjak igy mar jo ideje. Innen van az a vicc, hogy az ezt hasznalo BOWMAN muholdas radio roviditese az hogy Better Off With a Map And a Nokia.

    Szoval a britek nagyjabol suthetik, mert a terroristaik jelentos resze a sajat lakossagukbol kerul ki es a tobbseget megse csukhatjak bortonbe megelozeskeppen. (Londonban a lakossag 60%-a nem europai es kinjukban mar a keleteuropabol odavandorolt romakat is az europaiakhoz szamoltak)
  • Zoliz #1
    Itt az ideje, hogy MI-t fejlesszék és ne ember hanem gép döntse el kit kell likvidálnia a nemzetbiztonságiaknak. Halkan, hogy senki se tudjon róla, ahogy eddig. Skynet pedig úgysem téved, hajrá! :)