Berta Sándor

Időseket segítő rendszert alkottak meg európai tudósok

A szakemberek a járást segítő rendszereket módosították, hogy azok még több funkciót kínáljanak.

A fiatalok számára kevésbé jelent problémát, hogy kommunikáljanak másokkal, míg az időseknek ez gyakran komoly kihívás. A nyugdíjasok gyakran egyedül érzik magukat, egyedül is laknak, nem igazán vannak barátaik. A hozzátartozóik már a saját életüket élik, a családjukkal foglalkoznak. Megoldást jelenthetnek az ápolást és az életet segítő robotok, illetve az olyan rendszerek, mint a FriWalk, amelyet európai kutatók fejlesztettek ki.

Az Európai Unió ACANTO (A CyberphysicAl social NeTwOrk) nevű projektje keretében megalkotott termék egy tablettel kiegészített járóka. Az eszköz segít az embereknek abban, hogy jól tájékozódjanak a környezetükben, s felismeri és ellenőrzi az adott személy egészségügyi és érzelmi állapotát.


A rendszer felhívja a figyelmet a lehetséges veszély- és stresszhelyzetekre is, így azok könnyebben elkerülhetővé válnak. Az integrált funkciók között van egy fitneszedző és egy közösségi hálózat, mely lehetővé teszi a felhasználók csoportokba való összegyűjtését tevékenységek vagy kedvenc dolgok szerint. A csoporttagok tájékoztatják egymást, hogy aznap mit tettek és ha egymás közelében laknak, akár találkozhatnak és közös programokat is szervezhetnek.

A mélységi szenzorokkal és kamerákkal felszerelt terméket 2018-ban vezethetik be. A FriWalk tesztelése hamarosan elkezdődhet Spanyolországban, Olaszországban és Angliában. Luigi Palopoli, a Trentói Egyetem munkatársa szerint a FriWalk bevezető ára kevesebb, mint 2000 euró lehet. Az ACANTO-t az Európai Bizottság 4,3 millió euróval támogatta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #2
    Hát nemtom. Nem sok olyan öreget ismerek, aki hajlandó lenne használni akár egy tabletet. "Túl bonyolult", nem is akarják megtanulni a használatát, félnek tőle, ha próbálkoznak is, teljesen elveszettek. Persze nem is meglepő olyanoktól, akik nem éltek együtt a technika és az interface-ek fejlődésével az elmúlt 10-20 évben, öregen meg már nehezen szokja meg az ember az újat, nem olyanok, mint a gyerekek, akik bátran próbálkoznak mindennel, és gyorsan tanulnak. Ők feladják az első kudarcra, értelmetlennek tartják, megjegyezni nem tudják, hogy mit hogy kell, papírra kell felírni nekik lépésenként, és csak frusztrálja őket az egész. Akik valamilyen okból nem használtak pl. mobiltelefont sem nagyon sokáig (van ilyen a családban), annak már egy butatelefon menüje is érthetetlen és használhatatlan, már az is nagy dolog, ha megtanulja felvenni és hívást kezdeményezni (de a telefonkönyvbe már nekem kell beírni neki a kontaktokat).
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.06.07. 12:47:06
  • NEXUS6 #1
    Micsoda innováció!
    XD