Berta Sándor

Virtuális billentyűzetes notebookot tervez az Apple

A kaliforniai gyártó a jövőben még vékonyabb laptopokat dobhat piacra.

Az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala (USPTO) néhány nappal ezelőtt fogadta el az Apple által még tavaly szeptemberben benyújtott szabadalmat. A dokumentum alapján a konszern a jövőben még vékonyabb notebookokat fejleszthet ki, ugyanis a leírásban egy hardveres billentyűzet nélküli készülék szerepel.

Az elképzelés lényege, hogy a cég teljesen száműzné a hardveres klaviatúrát, amelynek helyét egy hasonlót funkciót betöltő virtuális megoldás venné át, éppúgy, mint például az okostelefonoknál és a táblagépeknél. A társaság nem csupán néhány millimétert nyerne a hardveres billentyűzet elhagyásával, hanem azt is, hogy az ilyen termékek sokkal robusztusabbak lennének és jobban ellenállnának az esetleges sérüléseknek. Sokan esznek vagy isznak a notebookjuk felett; nos, egy zárt felületről egyszerűen leperegnének a folyadékok (üdítő, kávé stb.) és könnyebben lehetne leszedni a kekszdarabokat is.

Az biztos, hogy lennének hátrányok is, a felhasználók egy része például nehezen szokná meg a virtuális billentyűzetet. Az Apple szabadalmi leírásában az szerepel, hogy mikropontos rendszert használnának, amely az alatta található világító elemekkel jelezné az egyes gombok és az érintőpad helyét. Emellett az érintésre történő rezgéssel, almás marketingesül Taptic Engine-nek hívott megoldásra hasonlító technikát is alkalmazna a vállalat - ez jelenleg is megtalálható az Apple Watch okosórákban. Az ugyanakkor egyelőre kérdéses, hogy a szabadalmi dokumentumban szereplő megoldás valaha is testet ölt-e egy termékben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #9
    Őööö, ja izé, nem! XD
  • M2 #8
    Ez két iPad Pro egymásra borítva és szoftveresen megtámogatva. Hol a zújdonság?
  • Caro #7
    Bejött? iWatch? :D
  • NEXUS6 #6
    Pláne!
    Az Apple egy viszonylag innovatív cég. De mára inkább SW/szolgáltatás alapú, mint hw. A Sony pl pont fordítva működik, de ők tudják, hogy 10 piacra dobott új, innovatív hw-ből, jó ha 2-3 bejön.

    Az Apple-nek az utóbbi évben 2-3 bejött a 2-3-ból. Szerinted, mi az esélye statisztikailag, hogy megint sikeresek lesznek!?
    ;)
  • asgh #5
    Jaja, ez is a szokásos forgatókönyv: visszautalunk egy másik gyartó bukott termékére, hogy azok már mindent kitaláltak.
    Hogy miért nem az a termék inditott el új iparági trendet?
    Mert hiába jó az alapötlet, ha szarul van megcsinálva.
    Lásd: microsoft táblapc.
  • NEXUS6 #4
    Talált süllyedt XD

    Úgy hívják, hogy 2010-es Acer Iconia! ;)
  • asgh #3
    Ennek a megoldásnak hatalmas előnye lenne, hogy nem kellene lokalizált hardvert gyártani. Gyakorlatilag az os-ben beállitott billentyűzetkiosztás képe jelenne meg a virtuális billentyűzeten.
    Az meg, hogy mennyire lesz használható, majd kiderül.

    Valószinű forgatókönyv:

    1. a megjelenésekor mindenki finnyog, hogy mekkora hülyeség
    2. amikor egyre népszerűbb lesz: az ostoba agymosott apple hivők mindent megkajálnak
    3. amikor aztán kiderül, hogy működik, és kényelmes is, mindenki elkezdi másolni
    4. amikor már minden laptopon ez lesz, elindul a mantra, hogy az apple lopta az egészet
  • NEXUS6 #2
    Helyes, az emberek már amúgy is elfelejtettek írni. A jövő embere gépelni sem fog tudni. Csak böködni az ujjával, egy darabig.
    :D
  • CairoJack #1
    Már az idei macbook billentyűzete is használhatatlan, csak így tovább.