Gyurkity Péter

SpaceX: nem jött össze a tengeri landolás 

Ezúttal is félsikerrel zárult a SpaceX újabb próbálkozása, a visszatérés meghiúsult.

Elon Musk cége tavaly több alkalommal is megpróbálkozott a Falcon 9 rakéta első lépcsőjének visszahozásával, ez azonban csak egyszer, a szárazföldi landolás esetében jött össze, a tengeri kísérletek meghiúsultak. Az újabb próbatétel ismét félsikerrel zárult, erre azonban már voltak bizonyos előjelek.

Musk Twitter-bejegyzéséből nem sokkal a visszatérési kísérletet követően kiderült, hogy a landolási manőver ezúttal is túl gyorsra sikeredett, ez pedig a rakéta megsemmisülését eredményezte. Magát a fellövést és a kommunikációs feladatokat ellátó SES-9 műhold pályára állítását élőben figyelemmel követhettük, az erről készült felvétel természetesen utólag is megtekinthető - az élő adás egészen a landolási kísérletig folytatódott, ám a rakétából kicsapódó tűz megpillantását követően ez megszakadt, így az érdeklődők a bejegyzésből tudták meg, hogy elmaradt a várt siker.


Az illetékesek számítottak arra, hogy a szokásosnál is kisebb esélyekkel vágnak neki a próbának, ugyanis a Falcon 9 frissített változata - amely több üzemanyagot visz magával - a tervezettnél magasabb pályán, a 40600 km-es magasság elérése után engedte el a műholdat, amire azért került sor, mert a sorozatos csúszások és a tavalyi balesetet követő hosszabb szünet után minél előbb be akarták üzemelni azt. A nagyobb magasság és az emiatt megmaradó kevesebb üzemanyag azt jelentette, hogy a visszatérési sebesség is nagyobb volt a tervezettnél, így sejthető volt, hogy a landolási manőver nem lesz egy finom megoldás.

A következő fellövés jobb esélyekkel vághat neki a visszatérésnek, erről mindenképpen beszámolunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #11
    Ne etessétek a trollt...
  • SirBubu #9
    nem értem, mi köze egy rakétahajtóműnek a hinta-palintához. a rakétahajtóművek nem a súlypont áthelyezés alapján működnek

    amúgy má meg is jöttem, 2 liter borral!!!
    Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2016.03.12. 18:12:18
  • SirBubu #7
    hát pont arra alapozva írom

    der várjá, most elugrok lötyijé, 10 perc és itt vagyok!!!
    Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2016.03.12. 17:54:48
  • SirBubu #5
    vákuumban a rakétahajtóművek nem működnek, mert nincs semmi, ami ellen működhetnének, amire támaszkodhatnának, aminek ellenében erejüket kifejthetnék

    az egész űrutazás KAMU, mint a műholdak meg a GPS!!!

    űrmeghódíccsát akartam írni!!!
    Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2016.03.12. 17:53:59
  • duke #4
    Benak. Fel nem foghatom mi olyan nehez egy raketaval valo leszallasban.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2016.03.12. 13:11:07
  • gaszton421 #3
    Én is kétlem, az első fokozatnak meg ugye mindegy hogy a második fokozat vagy a műhold saját hajtóműve mit csinál, bár azért abban lehet valami hogy mivel ez egy nehéz műhold volt eleve minimális visszatérésre szánt üzemanyag rezervával vágott neki az útnak és kicsit hamarébb fogyott el mint kellett volna. Volt már olyan start amikor eleve nem is príbálkoztak vele mert egyszerűen nem maradt rá tartalék, mind kellett az aktuális műhold pályára állításához.
  • NEXUS6 #2
    Ami nem megy, azt ne...
  • Blacktom #1
    "a tervezettnél magasabb pályán, a 40600 km-es magasság elérése után engedte el a műholdat"
    kétlem hogy ez így lenne