Gyurkity Péter

Nem akar lemaradni az 5G-ről az Intel

Nem lesz újabb WiMAX-fiaskó, most az együttműködésen lesz a hangsúly.

Az MWC alatt az Intel sem burkolózott hallgatásba, saját bejelentésük azonban nem új termékek piacra dobásáról, hanem az 5G fejlesztésének felgyorsításáról szólt. A cég elkerülne egy újabb fiaskót, ezért most számos nagyobb szereplővel közösen haladna az egységes szabvány kidolgozása felé.

Emlékezhetünk arra, hogy a 4G korszaka annak idején két rivális szabvány megjelenésével kezdődött. Az Intel által favorizált WiMAX azonban képtelen volt beváltani a hozzá fűzött reményeket, így idővel alulmaradt a jóval szélesebb tábor által támogatott LTE-vel szemben, amely éppen ezekben az években terjed el világszerte. Az iparági vállalatok azonban már készülnek az 5G megjelenésére, amihez először is egy egységes szabvány kidolgozására van szükség, az Intel pedig ezúttal hajlandó a szoros együttműködésre.

Jól mutatja ezt, hogy több fontos céggel fognak össze, a partnerek listáján megtalálható a Nokia, az Ericsson, az LG, valamint a Huawei is, de a közös munka megvalósítása érdekében az IEEE és a 3GPP csoportot sem hagyhatják ki a felsorolásból. Kihangsúlyozzák, hogy itt nem feltétlenül okostelefonokról és táblákról szól a történet, a jövő eszközei ettől eltérő formában is felbukkanhatnak majd, ezért a dolgok internete lesz a fókuszban, amely éppen az 5G-re támaszkodva válhat a mindennapok szerves részévé.

Az Intel persze saját termékeit igyekszik majd beépíteni minél több megoldásba, legyen szó a mobilchipekről vagy a modemekről, ezzel akadályoznák meg, hogy a riválisok (így például a Qualcomm) újra besöpörjék a piac nagy részét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Az intel kepes lett volna megfelelo minosegu chipeket gyartani, csak a sajat szabvanyat eroltette. A 90-es evekben ok gyartottak a legjobb ARM chipeket (licensz alapjan), de amikor vegre felfutottak es szinte minden telefonba ilyen kerul, akkor pont nem hajlandoak ra, hogy az o modern technologiajukkal egy masik tervezoiroda chipjeit gyartsak hanem az x86-os csaladot eroltetik, mert az az o szellemi tulajdonuk. Ez a hozzaallas idaig nem hozta meg a sikert es csak tovabbi piacvesztest jelentett. Elvileg most szeretnenek kozosen reszt venni az 5G kitalalasavan. Kerdes, hogy most sikerul-e egy nem intel alapu, masoktol licenszelt technologiat elfogadniuk.
  • dchard #1
    Ha már a 3G-ről, meg az LTE-ről lemaradt...

    Egyébként hogy mennyire nehéz dió a kommunikációs chipsetek piacára betörni, azt pont az Intel példája mutatja meg jól. Hosszú évekkel ezelőtt kivásárolták az Infineon rádiós üzletágát, és mostanra jutottunk el oda, hogy legalább bejelentés szintjén már létezik LTE képes chipsetjük. Pedig az Intelről sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy ne lenne komoly mennyiségű pénzük. És mégis: ebben a tekintetben úgy tűnik, hogy ha bele nem is tört a bicska, de jól láthatóan komoly kihívást jelent ez még nekik is. Nem csoda, hogy az Nvidia kénytelen volt feladni ezt.

    Dchard
    Utoljára szerkesztette: dchard, 2016.02.28. 23:39:26